Home

Nieuws 5 reacties

2018 bij 5% droogste jaren

Vanaf zondag 1 juli hoort 2018 officieel bij de 5% droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906.

Dat betekent dat het in slechts 5% van alle jaren op 1 juli zo droog was als gisteren, meldt Weeronline. Het droogst is het op dit moment in Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg.

Ook last van droogte?

De maand juni is de droogste juni sinds 1962. Ook de komende periode voorspellen de weerstations geen neerslag van betekenis en zal het watertekort beginnen te knijpen. Boerderij wil graag de schade door droogte in kaart brengen en welke problemen het watertekort veroorzaakt in de praktijk. Wil je de redactie tippen? Heb je vragen of wil je graag foto’s delen over dit onderwerp? Mail dan naar redactie@boerderij.nl. Of stuur een bericht naar onze Facebookpagina.


Geen neerslag verwacht

Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Omdat er geen neerslag wordt verwacht, zal dat de komende 2 weken verder stijgen naar ruim 210 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort – droogte dus.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

2003 was nog droger

Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. In dat jaar bereikte de Rijn een historisch lage waterstand en brak in Wilnis een uitgedroogde veenkade door. Ook was er grote schade aan de landbouw.

Laatste reacties

 • deB.


  Gaat een probleem worden, in het oosten zijn ze al aan de winter voorraad bezig.
  En dat begin juli!

 • farmerbn

  Vorig jaar reden ze daar nog voer uit over het land of gaven ze het zomaar weg.

 • Bennie Stevelink

  Ik woon in Twente en ook nog op een plek die binnen Twente de minste neerslag heeft gehad.
  Kuilvoer van vorig jaar heb ik nog genoeg tot eind september. Maisvoorrraad is voldoende tot volgend jaar maart. Maak mij voorlopig nog nergens zorgen over.

 • boer drenth

  Nou bennie ,het kan zo maar gebeuren , dat je over een maand of twee wel anders begint te kraken. Ik verwacht voorlopig geen regen van betekenis. Eerste half jaar veel oosten wind. Dat is een teken van droogte. Ik hoop dat het anders word.

 • Arendo

  1959 en 1976 waren zeer droge jaren, de aardappels en bietenblad lagen verdord op het land, de kanalen in de veenkolonien waren bijna leeg en toch was het financieel gezien geen slecht jaar, een droog jaar valt altijd mee , een nat jaar valt altijd tegen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.