Home

Nieuws

€ 14 miljoen beslag bij biovergister

Het openbaar ministerie heeft voor € 14 miljoen beslag gelegd bij 3 bestuurders en bedrijven van een biovergistingsinstallatie in Noord-Limburg.

Dat meldt het OM in een persbericht. Het zou mogelijk gaan om het bedrijf Bela dat vestigingen heeft in Venlo en Ysselsteyn. Het OM doet geen mededelingen over de naam van het bedrijf.

Het strafrechtelijk onderzoek het bedrijf loopt al langer. In oktober vorig jaar werden 2 locaties doorzocht in verband met mogelijke grootschalige fraude met mest en afvalstoffen. Nu is er beslag gelegd om eventuele toekomstige vorderingen zeker te stellen, aldus het openbaar ministerie.

Meer afval en dierlijke mest verwerkt dan toegestaan

Volgens het OM wordt sinds 2013 vermoedelijk 3 keer zoveel afval en dierlijke mest verwerkt bij de installatie dan is toegestaan volgens de vergunning. Bij de verwerking van het afval en mest komen (bio-)gassen vrij, waaruit weer duurzame energie opgewekt kan worden.

De bedrijven kregen voor de biovergister miljoenen euro’s subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het OM heeft de installatie na de doorzoekingen stil gelegd, omdat het niet volgens de regels verwerkte restproduct schadelijke stoffen kan bevatten. Mogelijk werden schadelijke stoffen verwerkt die uiteindelijk als meststof werden afgezet in de land- en tuinbouw.

€ 14 miljoen

Volgens (voorlopige) berekeningen zou de vergister ongeveer € 14 miljoen hebben verdiend door te werken in strijd met de vergunning en door te frauderen met subsidies. Er is beslag gelegd op bankrekeningen en vorderingen van bedrijven en bestuurders. Daarnaast is beslag gelegd op drie woningen in Nederland van in totaal 3 bestuurders van de vergister en op een villa in Spanje van 1 van de bestuurders.

Risico’s voor land- en tuinbouw

Het OM stelt dat fraude met afval en mest risico’s oplevert voor de land- en tuinbouw waar de mest wordt afgezet met mogelijk gevolgen voor de dier- en volksgezondheid. Daarnaast brengt fraude internationale afspraken over mest (derogatie) in gevaar. “Door te frauderen met mest en afvalstromen, kan veel geld worden verdiend”, aldus het OM. “Voor de verwerking van afval moet betaald worden, terwijl met de afzet van mest geld verdiend kan worden. Er kan verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaan, met alle risico’s van dien: de samenleving raakt gecorrumpeerd en wordt van binnen uitgehold. Dat is onwenselijk en daarom treedt de overheid hiertegen op.”

Of registreer je om te kunnen reageren.