Home

Nieuws 22 reactieslaatste update:19 jun 2018

Vervuilersheffing voor boeren van tafel

Boeren gaan geen waterschapsheffing betalen op basis van emissies van fosfaat en nitraat naar het oppervlaktewater.

Dit is een gecorrigeerde versie van een vrijdag gepubliceerd bericht over een nieuw belastingstelsel van de waterschappen.

In eerdere plannen leek dit nog wel het geval. Maar de heffingen gaan wel omhoog, volgens een nieuw plan.

De Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB) stelt dit voor aan de Unie van Waterschappen, omdat niet voldoende duidelijk is wie precies verantwoordelijk is voor welke emissies naar het oppervlaktewater.

De waterschapsbelastingen bestaan uit 3 soorten heffingen: watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing. Dat blijft zo. Het nieuwe stelsel is gebaseerd op het principe ‘de vervuiler betaalt’.

Landbouw bij grootste vervuilers van oppervlaktewater

De grootste bronnen van vervuiling van het oppervlaktewater zijn de landbouw, de rioolwaterzuiveringen en gemeentelijke rioleringsbuizen, meent de CAB, die zich baseert op de landelijke emissieregistratie. Bij afspoeling van grond is het lastig vast te stellen welke partij precies verantwoordelijk is voor de gehaltes in het oppervlaktewater. Om die reden heeft het CAB besloten om voornamelijk de vervuiling uit rioleringsbuizen mee te nemen in de verontreinigingsheffing.

Heffingen omhoog voor boeren

Toch is niet uitgesloten dat boeren een verhoging van de waterschapsfheffingen te wachten staat. Een andere waterschapsbelasting, de watersysteemheffing, legt de rekening neer bij partijen die profiteren van het werk van de waterschappen. “Boeren profiteren ervan dat het oppervlaktewater rondom hun landbouwgrond van goede kwaliteit is. Op basis van het profijtbeginsel moeten zij hier dus voor betalen,” licht beleidsadviseur Wijnand Dekking van UVW toe.

De vaststelling van de hoogte van deze heffing houdt rekening met de verschillen tussen waterschappen. Er kunnen dus grote verschillen zijn tussen verschillende gebieden.

17% lastenstijging zuiveringsheffing

Wat de zuiveringsheffing betreft heeft de CAB een gemiddelde lastenstijging van 17% voor agrarische bedrijven berekend, als de nieuwe plannen doorgaan. Hoe dit er uit komt te zien, is echter nog onduidelijk, de waterschappen bepalen individueel hoe het nieuwe heffingssysteem eruit komt te zien.

De voorstellen zijn vrijdag verstuurd naar de waterschappen, dit najaar besluiten de besturen of het voorstel wordt aangenomen. In dat geval gaat het voorstel als advies naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het nieuwe stelsel kan naar verwachting op 1 januari 2022 in werking treden.

Laatste reacties

 • Tinus1

  In het kader: niet bewezen, toch maar heffen!! Het moet niet gekker worden!

 • kiekdoares

  boeren gaan niks betalen

 • willepy

  Niet werkbaar en juridisch niet houdbaar!!!

 • .....

  Ordinaire belastingverhoging

 • deB.


  Nooit niet....wat vervuilen wij??! Verkoop die ordinaire oversized kantoren eerst eens, het kan zat minder!

  Compleet doorgedraaid, bij de overstorten, daar! moeten ze zijn

 • deB.


  Nooit niet....wat vervuilen wij??! Verkoop die ordinaire oversized kantoren eerst eens, het kan zat minder!

  Compleet doorgedraaid, bij de overstorten, daar! moeten ze zijn

 • Zuperboer

  In het geval we meer onttrekken dan aanwenden, neem ik aan dat we een creditnota van het waterschap tegemoet kunnen zien. Nou dat wordt fissa!

 • 344412

  Ga ik wel van uit: negatief fosfaatoverschot is geld ontvangen.

 • gradje1966@

  gaat het rijk ook betalen voor alle afvalwater van de wegen en vliegvelden???????

 • Maas1

  Het Weerbericht:Na een lange tijd van droogte en de te verwachten neerslag de komende tijd kan het plaatselijk glad tot zeer glad worden op de wegen.Vanwege de neerslag komen de benzine diesel en de oliën vrij die zich verzameld hebben in het asfalt! Oppassen dus!

  De pot verwijderd de ketel dat die zwart ziet!!

 • hollandagri

  en de hoge belasting uit het buitenland die NL zich zelf heeft aangedaan voor rekening van alle ingezetenen

 • Zuperboer

  Van alle partijen die genoemd worden zijn de boeren de enige die zelf voor de kosten gaan opdraaien. Ook al moeten ze je op de kop houden, ze schudden net zolang tot de laatste cent uit je zak rammelt. Mooie marmeren tegels in het waterschapshuis daar verdient NL de kost mee.

 • ghsmale

  Met een riool overstort in de buurt, val je in de prijzen.

 • melkveehouder .

  We kunnen allemaal wel mopperen, maar kijk even verder. Volgend jaar (2019) zijn de waterschapsverkiezingen. Gewoon goed opletten welke boerenvertegenwoordiger op basis van dit voorstel zijn nek durft uit te steken voor de landbouw.

  Diegenen die nu niet met de vuist op tafel slaat, daar moet je straks gewoon niet op stemmen. Dat zijn ordinaire pluche-bekleders die één keer in de vier jaar uit hun stoel komen.

 • jan hospers

  Is toch ook een artikel of film dat er veel rotzooi verbrand wordt via scheeps diesel. Schepen varen om om hier te tanken.

 • mtseshuis

  @melkveehouder: Er slaat niemand met de vuist op tafel, allemaal veel te zuinig op dat baantje in die lekkere stoel... Kansloze dieven zijn het daar allemaal

 • veldzicht

  @melkveehouder.En in die waterschappen komen ook steeds minder mensen met een agrarische achtergrond,hier in Z.H. tenminste zijn er vaak nog maar 1 of 2 boeren per gemeente en die hebben gewoon niks te vertellen.

 • melkveehouder .

  Belangrijk vind ik dat ze weten waarover ze praten. Dat is vaak niet het geval hoewel ze denken van wel. En dan heb je ook niets te vertellen c.q. je wordt met juridische trucjes het bos in gestuurd. Kijk wat er gebeurt in het ammoniakdossier. Daar hebben zich mensen in vast gevreten ‘die niet te koop zijn’ en komen leuke dingen boven. Zo moet het bij de waterschappen ook. Want ook daar wordt gerotzooid over de ruggen van de boeren.


 • farmerbn

  Politieke partijen azen op meer invloed in het waterschap. Oppassen dus.

 • deB.


  Dus eisen wij maar eens een 17% hogere melkprijs!

 • melkveehouder .

  Allemaal leuk en aardig, maar het is niet zo chique dat ‘Boerderij’ een ander artikel boven onze reacties plaatst. Ik kan toch niet 17juni teageren op een artikel wat 18 juni geplaatst is. Of zie ik iets over het hoofd?

 • koestal

  ja ze hadden al weer een slachtoffer gevonden, ja het was niet zo moeilijk

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.