Home

Nieuws 11 reacties

Veiling 715 hectare pachtgrond IJsselmeerpolders

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat ongeveer 715 hectare agrarische grond in de IJsselmeerpolders opnieuw verpachten.

Dit laat de vastgoedorganisatie van en voor de Rijksoverheid weten.

Geliberaliseerde pacht

De RVB biedt 27 kavels in de IJsselmeerpolders in geliberaliseerde pacht aan. De kavels zijn gelegen in de Noordoostpolder, Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland en de Wieringermeer. In totaal gaat het om ongeveer 715 hectare met agrarische bestemming. De exacte ligging van de kavels, bijbehorende informatie en de details van de openbare inschrijving worden begin augustus 2018 bekendgemaakt.

Kritiek op openbare inschrijving

Eerder hebben boeren en pachtersorganisatie BLHB kritiek geuit op dergelijke openbare inschrijvingen. De pachtveilingen met openbare inschrijving hebben grote impact op pachtprijzen, het areaal van boeren en grondkwaliteit.

‘Marktconform’

Het RVB heeft eerder al laten weten dit jaar met een grote pachtveiling te komen. Op de vraag waarom het RVB deze vorm van verpachten gebruikt, antwoordt een woordvoerder dat het bedrijf ten eerste een marktconforme prijs willen realiseren. Het RVB ziet het niet als een vorm van verpachten die de prijzen opjaagt. Het is een gevolg van vraag en aanbod en het laat juist zien wat boeren voor grond over hebben, aldus het vastgoedbedrijf. Ten tweede wil het iedereen een gelijke kans geven om grond te pachten.

Lees meer over agrarisch vastgoed in dit dossier. Weten wat de buurman betaalde voor grond? Of bekijk gemiddelde grondprijzen bij je in de buurt. Check: Koopaktes en grondprijzen

Laatste reacties

 • jfvanbruchem1

  kom op jongens,wie biedt er geld

 • farmerbn

  Hopelijk piert zo'n huurder die grond zo uit dat de eigenaar spijt krijgt dat hij die grond te duur verhuurt heeft. Gewoon zo vernaggelen dat er na de huurperiode niks meer wil groeien. Houden die eigenaren vanzelf op.

 • Ik weet het !

  Precies, zo zijn boeren, eigendommen van anderen vernaggelen ze!

 • xw

  Gewoon niet tegen mekaar op gaan bieden. Geef ze het nakijken en wees wijzer, laat je niet opnaaien.
  Voor niks werken is zinloos.
  En beste Hermsen, die door jou bedoelde "anderen" verdienen niet beter. Farmerbn heeft gewoon gelijk, zo moeten we handelen.

 • Ik weet het !

  Xw, dank voor de bevestiging: boeren vernaggelen de eigendommen van anderen

 • mts van oosten

  niet een handige opmerking van hermsen1o ,het zijn grote geldgraaiers die rvb.op korte termijn pachtgrond ga je zeker niet te veel kosten maken,maar ik vind het nergens op lijken ,hoe ze met de zittende pachters omgaan,dit gaat alleen maar om er zoveel mogelijk uit te halen,niemand moet meer bieden,maar ik weet ook wel ,dat dat niet gaat lukken,maar xw heeft gelijk

 • Ik weet het !

  Rvo was ooit een club v’oor de boeren, maar dat is ze hartgrondig afgeleerd. Ben blij dat ze willen cashen! En stevig controleren op het goed omgaan met andermans eigendom en anders uitsluiten van pacht en cross complianc; we moeten ons allemaal aan de regels houden

 • xw

  Hermsen heeft het ook nog steeds over cross compliance. Ja, ja uitsluiten van pacht! Hij zal vermoedelijk ook nog wel heimwee hebben naar het middeleeuws feodaal systeem.
  Ik zeg het nog een keer. Die idiote inschrijvingen samen met die geliberaliseerde pacht draagt weinig bij aan de rentabiliteit en continuïteit van je bedrijf. Aan het eind van de pachtermijn [bij RVO soms maar 3 jaar] kun je de grond weer zo maar kwijt zijn. Deze vorm van verpachten is zeker voor de veehouderij een gedrocht. Een zeer onzekere basis waar je gewoon niet teveel voor moet betalen. Helaas is inderdaad de praktijk anders, jammer.

 • Ik weet het !

  Mee eens, continuïteit moet er bij goed gedrag zijn!

 • wmeulemanjr1

  @Farmerbn; beetje aso uitspraak van jou, als je huurt weet je de regels, anders moet je gewoon niet huren

 • farmerbn

  Knuppel in het hoenderhok hè.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.