Home

Nieuws 7 reacties

VVD en CDA bezorgd over verbod sleepvoet

VVD en CDA zijn kritisch op het besluit van minister Carola Schouten (landbouw) om het verbod op het gebruik van de sleepvoetbemester op veen- en kleigrond per 2019 door te voeren.

Ze hebben Kamervragen gesteld. Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) wijzen de minister erop dat het gebruik van alternatieve aanwendmethodes op sommige grondsoorten haaks staat op het beleid om scheuren van grasland tegen te gaan.

Controleerbaarheid alternatieve systemen

Ook zijn de Kamerleden bezorgd over de gewenste borging en controleerbaarheid van alternatieven. “Waarom kondigt u aan dat als de controleerbaarheid van alternatieve systemen niet geborgd is, het verbod toch van kracht wordt? Hoe houdt u rekening met een goede landbouwpraktijk”, vragen de Kamerleden aan de minister.

In 2016 werd al een verbod op het gebruik van de sleepvoetbemester aangekondigd voor 2018. Dit werd een jaar uitgesteld naar 2019, omdat er onvoldoende alternatieven zijn. Minister Schouten heeft nu aangekondigd het verbod in 2019 echt door te voeren.

Laatste reacties

 • hazeburg1

  minister, kom aub terug op uw besluit! wij zijn afhankelijk van de zode, insnijden zorgt er voor dat de grasmat doorsneden wordt en indroogt! Wij ondervinden hier gewas schade van en het komt het milieu niet ten goede. De veengrond droogt harder in (lees verbranden) extra CO2 uitstoot!

 • info36

  Van deze minister hoef je weinig te verwachten.

 • info48

  De aantallen insecten en daarmee de vogels die daar van leven nemen dramatisch af hebben de "geleerden" ontdekt....maar de schuldige is bekend.....natuurlijk de Boer met zijn intensieve, monoculturen en biodiversiteit verkrachtende werk wijze!!!! want insecten voelen....nee niet voeden....zich wel bij BIODIVERSITEIT.....zou er hééél misschien een verband kunnen zijn tussen injecteren, het niet meer voorhanden zijn van mest ( voeding) voor insecten, en de terug gang van de aantallen???? ..........of leren de dames en heren Ecologen, Professoren en alle zelfbenoemde "deskundigen " niets van de Oostvaarders plassen?.....wel het is simpel: als er geen voeding is gaan ze vanzelf dood!

 • Frederiqe

  Allemaal aanmelden bij RVO voor vrijstelling bovengronds uitrijden met zn allen voor 2019 .En dan bij opmerkingen zetten dat het geen aanmelding is maar een mededeling!!!!

 • OoO

  Gewoon aan de regels houden.
  Laat ze de gevolgen maar zien.

 • OoO

  Met ons allen in actie.
  Zeuren op zulke sites helpt niks.
  We laten alles over ons heen komen.

 • koestal

  Ze willen alles verbieden wat een boer doet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.