Home

Nieuws

NVWA controleerde nertsentransporten niet

De NVWA heeft de afgelopen 5 jaar geen controles gedaan op transporten van nertsen.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Carola Schouten van Landbouw op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD). Nertsentransporten komen nauwelijks voor, omdat de dieren doorgaans hun hele leven inclusief het pelzen op dezelfde locatie blijven. Alleen voor het verkrijgen van fokmateriaal vinden incidenteel transporten plaats. De NVWA heeft op basis van een risico-analyse beoordeeld dat controles op nertsentransporten niet nodig waren. Exportkeuring is bij nertsentransport niet verplicht, wel vallen de controles binnen de door de NVWA uitgevoerde risicogerichte controles op diertransporten. Dit kunnen welzijnsrisico’s zijn, maar ook risico’s ten aanzien van de insleep van dierziektes.

Beelden Eyes on Animals

De PvdD stelde Kamervragen naar aanleiding van beelden van Eyes on Animals van een nertsentransport vanuit Nederland naar Polen, waar de dieren in opgestapelde kooien zaten. Omdat de beelden zijn gemaakt op Pools grondgebied, zijn de Poolse autoriteiten verantwoordelijk voor eventuele handhaving hierop.

Exportverbod

De PvdD pleit in haar vragen ook voor een exportverbod voor nertsen, nu deze sector in Nederland verboden gaat worden. Schouten verwacht hiervan geen grote effecten. “Ik zie daarom geen aanleiding om beperkingen op te leggen aan het vervoer van nertsen”, aldus Schouten.

Of registreer je om te kunnen reageren.