Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:6 jun 2018

Boetes voor 15 transportbedrijven

Inspectiediensten, politie en douane hebben vanaf begin dit jaar tot heden 25 transportbedrijven gecontroleerd die ervan werden verdacht de transportregels te overtreden.

15 bedrijven hebben een boete gekregen, bij de overige bedrijven loopt het onderzoek nog. Dat meldt de NVWA. De verdenkingen betreffen onder meer sjoemelen met tachografen, het overschrijden van de rij- en rusttijden, schijnconstructies, overbelading, fraude met mestmonsters en het overschrijden van regels voor dierenvervoer. Het gaat om bedrijven waar reële verdenkingen bestonden op basis van gegevens van een of meerdere instanties.

Fraude met mestmonsters

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij de inspecties vermoedelijke fraude met mestmonsters en valsheid in geschrifte met vervoersbewijzen voor dierlijke meststoffen geconstateerd bij enkele bedrijven. Ook trof de NVWA bij twee bedrijven ruimtes met apparatuur en materiaal om mestmonsters te vervalsen aan. De bedrijven worden er van verdacht op papier de indruk te wekken dat mest naar het buitenland is vervoerd, terwijl het in werkelijkheid naar Nederlandse bedrijven is gegaan. De onderzoeken bij mestvervoerders zijn nog niet afgerond. De boete voor de overtredingen kunnen variëren van honderden euro’s tot honderdduizenden euro’s.

Reistijden en rustplaatsen

Bij controles op het juist vervoeren van dieren heeft de NVWA bij één bedrijf vastgesteld dat de regels voor reistijden en het verplicht aandoen van rustplaatsen voor dieren bij 263 vrachten niet zijn nageleefd.

De naleving op het gebied van mest en dierenwelzijn wisselt sterk per bedrijf. Sommige inspecties zijn helemaal akkoord, terwijl bij andere bedrijven meerdere overtredingen zijn geconstateerd.

Laatste reacties

 • deB.


  We worden steeds meer in de criminele hoek geplaatst!

  Gaan we aub nog eens vak informatie schrijven...elke dag nvwa hier en daar, overtreding hier en daar. Snijden bij de boeren, stoppers! Wat een geouwehoer allemaal.

 • arink

  Het geouwehoer is, dat de landbouw meer en meer gedomineerd wordt door multinationals en erfbetreders, de flinterdunne marges nopen tot dit soort gedrag.
  Economie voorop en dit is het logische gevolg. Willen we het tij keren dan moeten we richting kringlooplandbouw waarbij de boer weer baas over de afzet is.

 • deB.


  En niet anders.... deze weg duwt ons langzaam maar zeker de afgrond in!!

 • De NVWA maakt het de ondernemers die kei, maar dan ook keihard werken behoorlijk zuur. Door hun optreden bij de vaak grotere bedrijven (want daar valt veel € te halen) zeuren ze over de kleinste dingen. Je bent een vreemde in je eigen bedrijf als ze komen. Ze lopen er alsof ze de baas zijn, verschrikkelijk. Met dank aan de prachtige overheid in Nederland.

 • mtseshuis

  Kruideniersmentaliteit: op alle slakken zout leggen en bekeuren, daar zijn ze goed in hier.. Behalve als ze een buitenlands kenteken hebben, dan kunnen ze rustig doorrijden, geen probleem!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.