Home

Nieuws 11 reacties

Mestverwerker slaat alarm

Varkenshouders kunnen hun mest niet of nauwelijks kwijt. Jan Scherff van Mestverwerking Friesland luidt de noodklok hierover.

Hij heeft een vergunning voor het verwerken van 240.000 ton mest. Maar de industriële verwerker – zonder eigen vrachtwagens – haalt die capaciteit bij lange na niet. Vorig jaar werd 135.000 ton verwerkt, waarvan 80% uit de varkenshouderij. Dit jaar staat de teller op 18.000 ton, zo laat directeur Jan Scherff weten. “Dat haalden we anders in een maand. Ik heb al 3 mensen ontslagen.”

Jan Scherff
Jan Scherff. - Foto: Mark Pasveer

De verplichte invoering van AGR/GPS is funest voor de mestverwerkers, stelt Scherff, die eerder ook al eens aankondigde dat hij zou moeten stoppen. “In Polen schreeuwen ze om onze mest, maar we kunnen er niet komen.”

‘Koude sanering’

Scherff ontwikkelde het zogenoemde e-CMR-systeem, maar dat wordt niet erkend. “De overheid wil niet meewerken. Ik heb het talloze keren geprobeerd”, aldus Scherff. Hij is bezig om in het Duitse Cloppenburg een bedrijf op te zetten met een verwerkingscapaciteit van 1 miljoen ton dikke fractie. “In Nederland verzuipen we in de mest. Ik krijg huilende boeren aan de lijn die hun mest niet kwijt kunnen. Dit is een koude sanering van de sector.”

Scherff verwacht dat de export van fosfaat dit jaar 5,5 miljoen kilo lager uitvalt dan vorig jaar. “Ik doe een dringend beroep op de overheid. Hoe gaan we dit oplossen?”

Laatste reacties

 • hollandagri

  duwbak schepen vullen en varen.

 • farmerbn

  Mestoverschot mag niet opgelost worden omdat ze dan uitgezeurd raken. Zonder mestprobleem is het moeilijk veehouderij saneren of wegpesten.

 • Gat

  In Rotterdamse haven mag alles geloosd worden. Zet er grootschalige mestfabrieken neer. Geen man last van, dikke fractie in boot die soya bracht terug en dunne fractie zuiver tot nagenoeg water en lozen. Kanker krijg je er niet van, dus minder gevaarlijk dan chemours

 • gradje1966@

  Zolang er fraude bestaat word dit probleem niet op gelost . Dit heeft de sector aan zich zelf te danken . Overal word nog steeds gerommeld met mest afvoer .

 • henver1

  In iedere laag van het bedrijfsleven en in iedere sector wordt creatief omgegaan met de regels , kleine bedrijven maar ook multinationaals , dit zal nooit en te nimmer stoppen !

 • Firma Vellenga

  Ze dwingen je ook wel in een hoek om creatief met de wet om te gaan. Laat ze nu maar eens wat oplossen, er iets aan doen. Ze zien toch ook wel dat de nood hoog is. Als ik het lees wil ik al met een vrachtwagen mest naar Polen rijden. Doe allemaal toch niet zo moeilijk

 • mtseshuis

  Klopt @Vellenga, maar dat is nu net de bedoeling van onze half linkse overheid: moeilijk doen, zodat men het opgeeft...

 • koestal

  deze overheid doet niet anders dan boertje pesten

 • OoO

  Wat is er mooier dan je eigen economie kapot te maken.

 • Gat

  Gradje1966. Heb je beerput Nederland ooit bekeken? Shell maakte er een potje van. Het verschil is dat die met aandeelhouders werken en wij niet. Daar werd de grootste rotzooi gedumpt in de grond en haven.
  En dat waren geen natuurlijke producten
  En ze kregen 2000 ha bij Pernis voor 50euro!!!! Van overheid cadeau, want werkgelegenheid, ook al een reden dat ze alles mogen en kunnen doen

 • wmeulemanjr1

  We hebben een zeer slappe overheid die eerst de boel in de soep laat draaien en dan pas onlogisch aan van 'allerlei knoppen' gaat draaien!!

  Vooruit iets in goede banen leiden is er haast niet meer bij!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.