Home

Nieuws 8 reacties

Geduld met NVWA raakt op in Kamer

Het geduld van de Tweede Kamer met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit raakt op. Minister Carola Schouten moet zorgen dat de financiën op orde komen. Zij belooft de Kamer daar scherp op toe te zien.

Het parlement toonde zich donderdag 14 juni geschrokken na de brief waarin minister Schouten meldde dat de kosten van de automatisering bij de NVWA danig uit de hand lopen. Waar de kosten aanvankelijk begroot werden op € 36 miljoen voor een periode van 7 jaar, blijkt het volgens de jongste berekeningen op te lopen tot € 95 miljoen in tenminste 8 jaar.

De overschrijding van de automatiseringskosten liggen in de Kamer extra gevoelig. In 2014 kwam een parlementaire onderzoekscommissie tot de conclusie dat de overheid de automatiseringskosten niet kan beteugelen en dat het parlement daar geen zicht op heeft.

Minister sluit nog meer kosten niet uit

De minister laat nader onderzoek doen om te kijken of en hoe de kosten omlaag kunnen. Zij sluit niet uit dat er nog meer geld nodig zal zijn. De Kamer toonde zich donderdag kritisch maar mild. SP‘er Frank Futselaar zei dat hij onder andere omstandigheden mogelijk de vertrouwensvraag had gesteld. Maar het feit dat de minister nog maar zo kort zit, weerhield hem daarvan.

CDA‘er Jaco Geurts toonde zich blij met het feit dat de ministers Schouten en Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) nu wel de gegevens boven tafel hebben gekregen, waar hij onder de vorige bewindslieden ook al naar vroeg. Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) nam het op voor haar partijgenoot en minister tegen de verwijten, die onder andere van PvdA-Kamerlid William Moorlag kwamen. Moorlag zei dat de minister niet goed had opgelet. “Onbegrijpelijk”, oordeelde Dik-Faber, “dat de PvdA nu verwijten maakt. Wat heeft de PvdA de afgelopen 4 jaar in het kabinet dan gedaan?”

Hard gewerkt om cijfers boven tafel te krijgen

De verantwoordelijk bewindslieden (Sharon Dijksma en Martijn van Dam) in het vorige kabinet waren van PvdA-huize. De minister vond het niet nuttig te praten over wei wat in het verleden wel of niet had gedaan. “Achteraf is het gemakkelijk praten. Maar dat is niet zo productief. Ik heb heel hard gewerkt om de cijfers boven tafel te krijgen. Die cijfers vallen niet mee. Mij is er alles aan gelegen om de kosten omlaag te brengen”, zei Schouten.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Kosten omlaag bij jullie , maar ook voor de agrariers, nog veel te doen voor carala onderandere de wet en onnodige regelgeving

 • kuiken007

  onder aan de streep moet het kloppen, dus het bedrijfsleven zal dit gaan betalen!!!

 • ,

  Die automatiseringsgoeroe's lachen zich de ballen uit de broek. Geen mens die ze kan controleren, ze doen net waar ze zin in hebben. Er wordt toch wel betaald!!

 • info389

  Als ik naar de automatiseringssystemen als oa. Traces en E-cert kijk, die onze sectoren gebruiken,en de gebruiksvriendelijkheid ervan, dan verwacht ik dat de kosten nog wel wat hoger worden de komende jaren...

 • Jan-Zonderland

  Ze gooien met miljoenen of het briefjes van 100 zijn. Idd die ICT'ers lachen zich te barsten. Hoe moeilijk kan het zijn. Tegen de tijd dat het klaar is over 8 jaar is het systeem alweer dermate verouderd dat ze weer overnieuw kunnen beginnen. Maar het kabinet schept wel werkgelegenheid, dat moet je ze nageven. Maar als je eea eens doorrekent: 95 milj in 8 jaar is 12 milj per jaar. Een ict'er kost een ton op jaarbasis incl zijn werkplek. Dan zouden er 120 van die nerds mee bezig zijn. Te zot voor woorden.

 • NABLOK

  In ander verband zelfde meegemaakt, laat mensen uit de sector zelf een programma maken die weten beter hoe het werkt.
  Niet een bureau in huren die alleen achter de tafel zit en niets van praktijk weet.
  NAB.

 • wmeulemanjr1

  Extra kosten nvwa zullen wel weer op de boer worden verhaald

 • Klaasvaak

  En de 50 euro voor de derogatievergunning is alweer verdampt....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.