Home

Nieuws 1 reactie

CDA: rekening houden met beperkte pachtopbrengst

Het CDA wil dat de fiscus rekening houdt met de beperkte opbrengst uit pacht voor grondeigenaren.

In vragen aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) vragen Kamerleden Jaco Geurts en Pieter Omtzigt hoe de pachtnormen zich verhouden tot de verwachte opbrengst in box 3 (5,39%).

‘Pachtnormensystematiek een gedrocht’

Geurts en Omtzigt reageren hiermee op een oproep van voorzitter Jan Willemink van de werkgroep pacht van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters in Boerderij. Willemink noemt de pachtnormensystematiek een gedrocht. De pachtnormen worden jaarlijks bepaald op basis van een vijfjaarsgemiddelde van de opbrengst van het land, de grondbeloning, met een correctie voor de rendementseis van verpachters.

Heffing op basis van werkelijk rendement

Het CDA vraagt de bewindslieden hoe ze invulling geven aan de afspraak die in het regeerakkoord dat in deze kabinetsperiode een stelsel van vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk rendement wordt uitgewerkt. De Kamerleden vragen zich af of het op termijn nog aantrekkelijk is om als grondeigenaar land te verpachten.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Eén reactie

  • koestal

    Op Kampereiland is de pacht zo hoog ,dat de boeren geen geld meer hebben om ie investeren of onderhoud te plegen,zo is daar voor jonge boeren ook geen toekomst meer. Er zijn daar zo,n honderd pachtbedrijven,van redelijke omvang.

Of registreer je om te kunnen reageren.