Home

Nieuws 4 reacties

Plan voor meer kringlooplandbouw in 2030

De overheid moet aan de slag om kringlooplandbouw te bevorderen.

Er zijn nu te veel regels die knellen, niet alleen voor bestaande kringloopboeren, maar zeker ook voor het omschakelen naar kringlooplandbouw. Dat stellen vertegenwoordigers en adviseurs van kringloopboeren in een open brief aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Knelpunten en aanbevelingen

Frank Verhoeven (Boerenverstand), Jan Willem Erisman (Louis Bolk Instituut) en Dirk Hart (Netwerk Vitale Landbouw & Voeding) geven in de brief een opsomming van de knelpunten gevolgd door meerdere aanbevelingen om kringlooplandbouw te bevorderen. De brief is een vervolg op een bijeenkomst in Lunteren ‘kringlooplandbouw en de overheid’.

Een knelpunt is onder meer het ontbreken van samenhang in regels die spelen op het boerenerf.

De aanbevelingen van de adviseurs richten zich op 2 onderdelen:

 1. Gebieden bestemmen als experimenteergebied waar gekeken wordt naar het halen van milieudoelen en niet in de eerste plaats naar de middelen zoals nu vaak gebeurt;
 2. Een ontwikkelfonds opzetten voor het verder ontwikkelen van onder andere kennis over kringlooplandbouw, vaststellen wat de definitie is, omschakelen makkelijker maken en opzetten van trainingsprogramma’s via AOC’s en HBO-opleidingen.

Video met 3 melkveehouders

Tijdens de bijeenkomst over kringlooplandbouw werd een video vertoond over de kringlooplandbouw en de achtergronden daarvan. Drie boeren laten zien hoe het werkt op hun bedrijf. Een korte versie van de film is hieronder te bekijken of via de link: http://kringlooplandbouw.nl/film/.

Laatste reacties

 • ,

  De tabletmannen moeten wel aan de gang blijven natuurlijk.

 • Bertus Buizer

  Toewijzing van de nodige experimenteerruimte en een ontwikkelfonds voor de kringloopboeren in het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding (NVLV) verdient alle steun. Die kan namelijk heel praktische tools opleveren voor zowel praktijk als beleid voor duurzame landbouw. Een gezonde bodem en ecologisch verantwoorde toepassing van dierlijke en eventueel ook andere soorten organische mest vormen daarbij twee belangrijke peilers.
  Het Louis Bolk Instituut, dat de brief aan de minister mede heeft opgesteld, kan aan de ontwikkeling van de kringlooplandbouw - ook qua regelgeving - een belangrijke wetenschappelijke en praktische ondersteuning bieden. Ik zeg dus: doen!

 • gjh

  Ik zit niet te wachten op flauwekul dus hierop ook niet.

 • Gat

  Allemaal kul. Waarom Ontwikkelfonds? Louis bolk hoeft niks te onderzoeken, kringlooplandbouw valt weinig over te onderzoeken. En zijn we in 2025 dan hebben jullie het over hybride landbouw of een een of ander kapstok woord, waar je alles aan op kunt hangen.
  Het is overal hetzelfde aan problemen maken, kun je geld verdienen. Louis bolk moet de schoorsteen ook blijven roken

Of registreer je om te kunnen reageren.