Home

Nieuws 2 reacties

Permanent gevestigde wolf pakt minder schapen

Uit recent onderzoek in Duitsland blijken wolven die een vaste vestigingsplek hebben zich meer te richten op wild.

In natuurgebieden in Midden-Drenthe is de afgelopen maanden herhaaldelijk een wolf gezien. Wanneer het om een en hetzelfde dier gaat, is dat volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich mogelijk in Nederland wil vestigen. Een wolf die langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft, beschouwt dat als zijn territorium.

Wolf met vaste plek richt zich op wild

“Dit betekent niet automatisch dat er in de omgeving meer schapen gepakt zullen worden”, zegt Leo Linnartz van natuurorganisatie Ark in Nijmegen. “Uit recent onderzoek in Duitsland blijken wolven die een vaste vestigingsplek hebben zich meer te richten op wild, zoals reeën, wilde zwijnen en konijnen. Duidelijk is in ieder geval dat rondzwervende wolven meer schade veroorzaken dan wolven op een vaste plek.”

Schapenhouder moet maatregelen blijven nemen

Toch wil dit niet zeggen dat er minder maatregelen genomen hoeven te worden door schapenhouders. Linnartz: “Er zullen altijd rondzwervende wolven zijn en daarvan is niet bekend waar ze zullen opduiken. Dergelijke dieren richten zich altijd op ‘gemakkelijk beschikbaar voedsel’, zoals schapen.”

Dat wolven de voorkeur geven aan wild blijkt volgens Linnartz uit hetgeen achterblijft. “Reeën, wilde zwijnen en konijnen worden letterlijk met huid en haar opgegeten. Dat zal een wolf nooit doen met een schaap.”

Laatste reacties

  • Ik vind dit aannemen nogal naïef en voorbarig. Vraag maar na in Duitsland. Bovendien zijn er direct rondom de plekken waar de betreffende wolven "gevestigd" zijn nog velen schapen gepakt deze maand (slachtoffers lopen maandelijks op). Check Bij12 Founaschadewolf (definitief en in behandeling) voordat je voorbarige uitspraken van de media overneemt.

  • Die prowolven zoals Linnartz en andere blijven voortdurend hun teksten aanpassen. Eerst zijn wolven goed voor de wildstand en zouden ze maar heel af en toe een schaapje pakken. Dan zeggen ze dat als wolven eenmaal gevestigd zijn, dat de problemen zijn opgelost en ze alleen nog wild eten. Nu lees je dat zwervende wolven toch een probleem blijft. Let op hun teksten ze blijven ze maar aanpassen; van geen probleem tot grotere problemen.
    In Nederland dit jaar in een maand of 4 al zo'n 80 schapen in nog geen 5 maanden gedood door een paar wolven inmiddels. O ja en in de rest van Europa waar wolven al langer leven gaat het echt niet de goeie kant op; ook al kalfjes, veulens en ook volwassen koeien en paarden. Pakken in Duitsland al kalveren uit de stal. En niet te vergeten het welbekende slagveld van 40 schapen op 30 april dit jaar in Duitsland. Mensen, dit gaat van kwaad tot erger.
    Jullie als Boerderij mogen wel eens even beter onderzoek doen voordat je uitspraken van de idealistische ecologen overneemt en plaatst!

Of registreer je om te kunnen reageren.