Home

Nieuws 16 reacties

LTO: landbouw is niet kop van Jut

De maat is vol voor LTO-bestuurders Ingrid van Huizen, Joris Baecke en Claude van Dongen. Zij vinden dat het uit moet zijn met het voortdurend beschuldigend wijzen naar boeren en tuinders.

“Samen werken aan een duurzame land- en tuinbouw is niet gebaat bij een gefragmenteerde ‘wij-zij’-discussie, die plat geslagen wordt door ‘hop, we geven de landbouw de schuld‘”, aldus de bestuurders in een oproep op de site van LTO Nederland. De kop boven het stuk luidt: Stop met landbouw de schuld geven.

Onderzoek Natuurmonumenten naar insectenstand

Aanleiding voor de oproep van de 3 bestuurders is een onderzoek dat Natuurmonumenten maandag presenteerde over de insectenstand in 2 natuurgebieden. Het aantal insecten is volgens dat onderzoek teruggelopen. Directeur van Natuurmonumenten Marc van der Tweel over het onderzoek: “De landbouw is een van de belangrijkste beheerders van ons buitengebied. Daar wordt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.”

‘Als we niet oppassen, gaat de discussie over de gangbare landbouw alle kanten op. Over ons en vaak zonder ons’

De 3 LTO‘ers: “Terecht? Neen. Boeren en tuinders hebben de milieubelasting de afgelopen 20 jaar fors teruggedrongen en zetten bij wijze van spreken dagelijks nieuwe stappen voor een duurzame land- en tuinbouw. Als we niet oppassen, gaat de discussie over de gangbare landbouw alle kanten op. Over ons en vaak zonder ons.”

Inzet voor biodiversiteit, water en natuur niet voor niets

De bestuurders geven aan dat boeren zich inzetten voor biodiversiteit, waterberging, landschapsbeheer, akkerranden en houtwallen waar planten en dieren gedijen. Maar dat kan niet voor niets, vinden ze. ”Als de maatschappelijk vraag is om meer biodiversiteit te produceren, dan zal daar een adequate vergoeding voor boeren en tuinders tegenover moeten staan.”

‘Het ‘méér en nog méér van een hectare halen’ plaats gaat maken voor telen met minder chemische hulpstoffen’

De land- en tuinbouw maken een omslag, aldus Van Huizen, Baecke en Van Dongen. “Dat wil zeggen dat het ‘méér en nog méér van een hectare halen’ plaats gaat maken voor telen met minder chemische hulpstoffen (gewasbescherming, kunstmest, fossiele energie).”

Laatste reacties

 • Dirk Jan TH

  Op pagina 13 van het onderzoek schrijven de onderzoekers: "Ook bij ons onderzoek is het niet mogelijk om de oorzaken van de achteruitgang te bepalen", maar de directeur Marc van Tweel legt des ondanks de schuld bij de landbouw.

 • ENDE902

  Ik ben bang dat de beschuldigingen en kleinneringen richting de agrarische sector nog wel even door zullen gaan. Ook ga ik er vanuit dat dit een kleine groep binnen de samenleving is, die zich vanwege zijn/haar zelf ingeschatte plaats in de samenleving dermate negatieve uitlatingen menen te kunnen permiteren. Blijft de vraag, hoe lang kunnen zij zich deze opstelling nog veroorloven, want de wal kan het schip wel eens keren.

 • info26

  Misschien moet LTO , de beschuldigingen eens bij de rechter aanvechten in plaats van doormodderen (polderen) . De politiek kiest uiteindelijk toch kwantitatief ipv kwalitatief , De landbouw afvallen kost immers niet zoveel stemmen.

 • Wijs ook eens op al die burgers die hun tuintje vol leggen met tegels. Onkruid wensen ze niet. Round up is voor hun vrij verkrijgbaar. Paar keer met de gifspuit rond en de uitspoeling komt via de riolen weer in het oppervlakte water. En daar wordt gemeten en de boer is weer de gebeten hond. Laat LTO zorgen dat zij dat spul gewoon niet meer kunnen kopen in de winkels.
  Laat ze verplicht 75% van de tuinen beplanten met bloemen en struiken .
  Daar kunnen dan ook insecten en vogels komen. Hier zou de LTO de gemeentes erop kunnen wijzen dat dit eens verplicht wordt bij uitgifte nieuwe kavels.

 • K. Wensink

  Natuurmonumenten pakt met geld van de belastingbetaler veel landbouwgrond in. Maar vergeten deze gronden te onderhouden. Alles moet terug zoals het vroeger was. Maar boeren en tuinders onderhielden vroeger ook de gronden . We wonen midden in een landbouw gebied en we zien dat ooievaars, reeën, vossen, dassen, ganzen etc. veel op de goed onderhouden wei- en akkerlanden van de boeren het eten komen halen en hun mest uitwerpen. De boer en tuinder krijgt overal de schuld van maar Natuurmonumenten moet eerst maar eens zelf de handen uit de mouwen steken. Minder onderzoek en meer aan de slag. Dan komen alle insecten en vogels weer terug. Niet altijd wijzen naar de Landbouw maar hand in eigen boezem steken.

 • WJHDKremer

  Iedereen was blij met een flinke kale vorstperiode dit voorjaar. De grond kon verweren en de insectenpopulatie zou verkleinen. Logisch dat de natuurterroristen dan 2 maanden later weinig insecten meten op hun terreinen. In de late zomer zullen ze deze metingen niet doen omdat dan veel insecten zijn en er geen trap naar de landbouw gegeven kan worden.
  De landbouw zal de kop van jut blijven zolang bij de politiek en media de natuur en milieuterroristen blijven infiltreren. De gemiddelde Randstedeling is geheel vervreemd van het platteland. Wat ze al weten hebben ze op school geleerd, en ja dat zijn lespakketten gemaakt door linkse rakkers en activisten. We konden in dit landje blij zijn met de grote Duitse en Franse invloed op het Europees beleid, echter dit begint ook al sterk af te brokkelen.

 • koestal

  Ik ben ook niet blij met teken die de ziekte van Lyme veroorzaken en ook niet met de eikenprocessierups die allemaal allergieen veroorzaken,is zeker ook weer de schuld van boeren. Dit wordt elk jaar erger !

 • alco1

  Dezelfde peildatum zegt bij lange na niets.
  Hoe ver is de natuur, dat is het punt.
  Maar zo kun je mooi alles naar je hand meten en tellen.

 • Mbmb

  Individueel kunnen we er ook wat aan (proberen) te doen. Laat alles niet zomaar over je heen komen maar laat je horen. Ik heb zelf aan de NOS, omroep MAX, Pauw, Radar en vele kranten, mails en brieven gestuurd over de onjuiste berichten en de anti boeren houding. Niet dat dat nu direct helpt, maar alles zomaar accepteren en alleen onderling mopperen leidt ook nergens toe. Dus, allemaal in de pen/mail.

 • vant

  Willen ze de leden behouden die ze nog hebben

 • dwarse geit

  sorry hoor maar ik kan het niet laten om direct aan LTO te denken, afgelopen voorjaar tijdens de IR affaire wisten ze zelf ook niet hoe hard ze op die kop van jut te slaan. Gedegen en goed onderbouwde antwoorden; daar zullen ze misschien nog leden mee kunnen houden.

 • melkveehouder .

  @ Ingrid, Joris en Claude. Jaag Calon de deur uit en probeer Elbert Dijkgraaf aan te trekken als boegbeeld voor de landbouw. Dit is een van de weinige opties om aan serieuze belangenbehartiging te doen en het vertrouwen van boeren te herwinnen. Op de huidige weg verder gaan is heilloos.

  Dat LTO ondanks het falen van Calon en Meulenbroeks in de ‘ I&R fraudezaak’ dit probeert te verbloemen zet kwaad bloed bij de leden. Durf verdorie eens door te pakken en probeer niet de kool en de geit te sparen!! Toon ruggengraat en jaag deze bestuurders van de dam!

 • jos.veendrick1

  De media heeft het steeds over de boeren maar wat de consument aan chemie onder in de keukenkastjes heeft staan hoor je ze niet over. Een ha landbouw vervuild 1000 keer minder dan 1 ha stad.......

 • Firma Vellenga

  Ik sta nogal gauw eens met een stukje in de krant en onderteken dan met melkveehouderij. Maar al schrijf ik over een cake bakken, ik krijg even later allemaal reactie's van milieu activisten dat wij de natuur naar de ... helpen. Met heel veel milieu termen om maar gewichtig over te komen. Je wil daar dan niet meer op reageren maar ze hebben het wel weer de burger wijs gemaakt hoe erg wij zijn

 • johanvudwi

  Vorig jaar vertelde de campingeigenaar vlak langs het Dwingelderveld dat eerder campinggasten vertrokken vanwege de vele vliegen op de camping.

 • Firma Vellenga

  Ha ha dat vind ik dan wel weer grappig.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.