Home

Nieuws 24 reactieslaatste update:23 mei 2018

Helft gecontroleerde mesthandelaren in de fout

De helft van de door de NVWA gecontroleerde mesthandelaren voldeden in 2017 niet aan de regels. Dat blijkt uit het jaarverslag van de NVWA. In totaal zijn er 1.100 mestintermediairs. Er werden 78 bedrijven gecontroleerd, waarvan de helft niet aan de regels voldeed. De controles worden risicogericht gedaan.

In de mestsector zijn in 2017 in totaal 4.062 controles uitgevoerd, waarvan 78 bij intermediairs. Bij deze groep bleek de naleving 50%. “We constateren dat meer handhaving de slechte naleving niet oplost omdat de fraudeprikkel groot is. Om meer grip te krijgen op de intermediair-sector heeft NVWA een nieuwe aanpak ontwikkeld die is gericht op het projectmatig oppakken van een aantal risicogerichte inspecties.

Minder waarschuwingen, meer boetes

De NVWA heeft in 2017 8.376 bestuurlijke boetes opgelegd, 30% meer dan in het jaar ervoor. De meeste boetes (4.801) zijn opgelegd voor overtredingen van de warenwet, dus niet in de landbouw. De stijging komt voor een groot deel door aangescherpt beleid. Waar eerder na een waarschuwing soms nog een tweede waarschuwing volgde, wordt nu een boete opgelegd. Het totale boetebedrag was € 12,9 miljoen.

Naast boetes zijn sinds oktober 2017 80 bedrijven stilgelegd of gesloten vanwege overtreding van de Wet Dieren. Ook het aantal beslagleggingen in verband met opsporingsonderzoeken naar verdenkingen van fraude is toegenomen.

200 bedrijven onder regelmatig toezicht

Het aangescherpte beleid heeft volgens inspecteur-generaal Rob van Lint niets te maken met het beperkte budget voor de NVWA en de grote taakstelling van de controle-instantie.

De NVWA heeft 200 bedrijven onder regelmatig toezicht omdat er misstanden zijn met de verzorging van dieren. Het aantal aandachtsbedrijven is stabiel. “We blijven controleren tot het goed gaat. De controles hebben dus wel effect, maar er komen ook weer steeds nieuwe bedrijven bij”, legt een woordvoerder uit.

Meer agressie

Van Lint is bezorgd over de toename van agressie en geweld tegen inspecteurs. De NVWA deed 76 meldingen van geweld of bedreigingen in 2017. Daarvan zijn er 17 te linken aan de agrarische sector. In 20 gevallen werd aangifte gedaan. Het aantal meldingen nam hiermee af, maar het aantal aangiftes nam toe.

In 12 gevallen ging het om fysiek geweld. Van Lint noemt het geweld tegen inspecteurs volstrekt onaanvaardbaar. Recent werden inspecteurs in de mestsector met de dood bedreigd en op een veeverzamelplaats werd een inspecteur geschopt en geslagen. De erkenning van de verzamelplaats is hierop ingetrokken. “We staan pal achter onze mensen. We doen aangifte waar dat kan, maar daarvoor moet je wel voldoende dossier hebben. Daarnaast bieden we ze nazorg”, zegt Van Lint. Het extra uitrusten van inspecteurs met bijvoorbeeld pepperspray, zoals wordt geopperd voor boswachters, is niet aan de orde, aldus Van Lint.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Oh oh, daar gaan we weer. Maar liefst de helft van de intermediars in de fout, daar begint het mee. Het zal wel weer eindigen op een stuk of 3. Is het NRC al ingelicht ? Voorpaginanieuws!!!

 • kuiken007

  @boerderij
  het was beter om er een andere kop boven te zetten

 • wmeulemanjr1

  '@boerderij' lijkt beetje links geworden.

 • deB.

  niet te veel zeggen, want dan krijg je een reprimande van de heren!
  gewoon met z'n allen ermee kappen met dat hele landbouwgebeuren, laat de wijsneuzen het zelf maar gaan doen. schijtziek wordt je ervan.

 • yep

  Er zit een groot verschil tussen: " helft mest intermediairs overtreedt regels" en" helft gecontroleerde mest intermediairs overtreedt regels" waarom heeft de boerderij deze nuance niet?
  99% van de automobilisten overtreedt waarschijnlijk regels!
  Nvwa! Wat is jullie doel? Zeg dat nu eens eerlijk, gewoon alles kapotmaken?

 • veelust


  Misschien ook eens aangeven om wat voor overtredingen het gaat, het systeem is onderhand zo geworden dat je het niet meer goed kan doen

 • vanpuffelen

  Kom op boerderij. Doe niet zo populistisch. Lijkt nergens op. Waar staan jullie eigenlijk? Vóór of tégen??

 • Bolder01

  Dan maar een een poosje de bak,opruimen dan pas gaat men nadenken,het loopr de spuitgaten uit

 • Boerderij, jullie moeten je schamen.....Wat een misleidende kop staat er boven dit artikel....
  Er zijn in Nederland ruim duizend intermediairs..... Als er bij 39 bedrijven "tekortkomingen" zijn geconstateerd (en dat kunnen ook kleine "vergrijpen" zijn) , dan spreek je over hooguit een paar procent.
  Dat klinkt toch heel anders dan "de helft".
  Ik vind dus dat jullie de kop zouden moeten veranderen en aanpassen.

 • hollandagri

  Helemaal eens met naamloze reactie 20:18 uur over foute misleidende titel. Er zijn 78 intermediars gecontroleerd waar de naleving 50 procent is. Daarbij is nog steeds de vraag welke onregelmatigheid er bij de overige 50 procent aan de orde is geweest.

 • mtseshuis

  @agriholland: Waarschijnlijk ontbrekende handtekening of te laat mestbon ingeleverd... Weer veel poeha om niks... Ga je schamen Boerderij! Stemmingmakers!

 • polsbroek

  De boerderij is al net zo erg als de telegraaf

 • 344412

  Erg slecht artikel met nog slechtere kop.

 • jvanleijsen1

  Jongens niet rond de pot draaien , en NVWA de schuld geven of verrot schelden ! Carola Schouten is de baas van de NVWA en juist haar moeten we er op aanspreken en uiteraard netjes . Fraude en overtreding regels ? Gebeurd massaal en bijna niemand doet niet mee , maar ik ben er van overtuigd dat 99 % van de boeren en intermediars dat niet wil en die andere 1 procent snoeihard aanpakken !!
  Beste Carola Schouten ik wil nog 1 ding kwijt :Fraude of overtreding is niet meer dan het resultaat van 40 jaar falend mestbeleid . Vergelijk het met dat je kinderen met een raportcijfer 2 van school komen , vroeger kregen die een draai om de oren maar tegenwoordig moeten ouders zich eerst zelf beraden van het hoe en waarom alvorens ze klappen gaan uitdelen. In het mestbeleid ; fraude en overtreding klopt maar kijk aub verder in de keten waarom ! De keten is zo rot als een peer !Ik ben er van overtuigd dat u vader dan pas echt trots zou zijn dat zijn dochter minister is ! Los de 40 jarige democratische en later gesubsidieerde mestoorlog op en alle boeren en intermediars zijn trots !

 • deB.

  Kortom, we zijn er wel klaar mee! had gehoopt dat het anders zou worden, maar ze zijn nogal gechargeerd bezig de laatste tijden.. ongelofelijk om zo'n titel te plaatsen!

 • info519

  je zou zo door het Lint gaan...

 • Henk.visscher

  Vrouwen reageren meestal een beetje emotioneel, ze zal net als Carola na verloop van tijd wel tot inzicht komen dat het te sterk is aangezet.

 • farmerbn

  Het is niet de eerste keer van Vermaas dat ze zo negatief over de boeren schrijft.
  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat het niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • alco1

  Negatief zijn, Dan hoor je erbij!!!!

 • heeeee

  Rusland is het grote voorbeeld van nl,alles wordt voor u geregeld van a tot z.Boer mag alleen nog het vuile werk doen.Er worden ook onbewust veel fouten gemaakt. Boer onvriendelijk land.

 • piet p

  Jammer van onze mooie sector maar ik ben er onderhand wel klaar mee.

 • huisvader

  80 procent van de automobilisten begaat gewild of ongemerkt weleens een overtreding , is dit erg
  Valt me op dat het over het algemeen 90 procent van de tijd over regelgeving gaat niet meer over het vak , of over de markt
  Wat is er eigenlijk nog aan ?

 • Espresso

  Twaalf keer fysiek geweld... vinden we dit normaal? Ik niet, definitief subsidies intrekken en een lijfstraf op de markt !

 • E-Link

  De titel komt overeen met het tweeling verhaal... Wat een stemmingmakerij!!
  Ga je schamen redactie!!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.