Home

Nieuws 22 reacties

Europees actieplan weidevogels gepresenteerd

Europese vogelorganisaties hebben een actieplan gepresenteerd voor de bescherming van weidevogels.

Doel is om de populaties weidevogels te herstellen. Het plan kan volgens de Vogelbescherming helpen bij een meer natuurvriendelijke Europees landbouwbeleid.

Het plan geeft overheden van de betrokken landen concrete handvatten voor effectieve bescherming. Ook geeft het een harde doelstelling voor de aantallen vogels. Er is een nationaal plan voor weidevogels in Nederland, maar dat is nog niet geconcretiseerd.

Bewustwording in maatschappij

De vogelorganisaties willen ook werken aan de bewustwording in de maatschappij om weidevogelsoorten te beschermen. Daarom roept de Vogelbescherming consumenten op producten te kopen die komen van bedrijven die aandacht besteden aan weidevogelbeheer.

Laatste reacties

 • veelust

  Wil het plan effect hebben moeten ze het toch wat uitgebreider schrijven, ik verwacht toch een 150 pagina's. Dit is wel erg compact geschreven, kan dit niet serieus nemen.

 • frl

  Vind het zelf ook prachtig de natuur en weidevogels, van mijn 32 HA is 10 HA natuurgrasland/uitgestelde maaidatum " helaas "
  Staan mijn koeien op grupstal ( met stro ) en zal ik voor de zuivel niet in aanmerking komen voor die aparte melkstromen.

 • j.h.a.a.rijkers1

  Staat er ook in het plan wat te doen met de buizerd, sperwer, kraai en vos en andere rovers ivm predatie?
  Natuurlijk evenwicht noemen we dat. Nu is de balans helemaal zoek

 • rsibma

  Laten ze eerst maar eens de weidevogel populatie herstellen in de natuurgebieden. Waar de boeren voor de zogenaamde natuur zijn weg gejaagd, daar zit nu helemaal geen weidevogel meer.
  R Sibma

 • j.h.vonk@home.nl

  Gaan alle asvalt-wegen op de schop. Naar weide wegen waar niet harder dan 30 km per uur gereden mag worden ??!!.

 • Jan-Zonderland

  Als ik dit lees kan ik alleen maar😀😀😀 Wederom stompzinnig ambtenaren gel.l

 • 344412

  Al zou ik al mijn grasland inrichten voor weidevogels, er overleeft we geen één, barst van de dassen, vossen en kraaien

 • deB.

  ....buizerd, ooievaar...enz enz! Alles maar dan ook alles wordt voor je ogen opgevreten. 15 stuks gezien afgelopen tijd door 30 ooievaars in een perceel van 5 hectare! Afschieten dat spul, tot een aanvaardbaar niveau..anders zijn alle aktiepunten tevergeefs!

  Al deze onzin wordt erbij gehaald door kantoormannetjes uit de stad, 9 tot 5 baantje... maar totaal geen ervaring met de praktijk.
  Er lopen al te veel van deze figuren rond, het wemelt ervan...

 • koestal

  Nu ook ook veel meer parken aanleggen met zonnepanelen,nu ook weer veel nieuwbouwwijken aanleggen ,omdat er te weinig huurwoningen zijn,net als toen met al die Vinex wijken,bouwen maar. Geen kievitsnesten meer in de nieuwe woonwijken ,waar vroeger de weidevogels broeden ,nu een net gazonnetje. Zeg maar Dag vogels !

 • muisje65

  als dat zo is dan moeten we terug naar 30 jaar terug . minder vossen dassen en andere roofdieren. meer mest (vliegen) op de grond

 • Bolder01

  De B, Zo denk ik er ook over je hebt HELEMAAL gelijk,zolang als dat volk van de d.p. en dat kantoor volk er zo over denkt doe ik niet mee aan weide vogel beheer ,het is dweilen met de kraan open

 • arendsoog

  Word niks
  Die geitewollen sokken types nemen toch de juiste maatregelen niet
  Rechtbanknatuurbeheerders zijn het
  Praktijk weten ze niks van

 • deB.


  En de boerderij gaat hier weer flink in mee...oeps mag ik natuurlijk weer niet zeggen, want dan kom je onder censuur bij de heren van kantoor!!

 • zijderveld@hetnet.nl

  Ongelooflijk dat de beheerders de ogen dicht houden en pas als het bijna te laat is iets ondernemen. Je ziet bijna geen jonge eendjes, en landvogels meer. Vossen, ooievaar, havik, buizerd, en de das. zijn de schuldigen. Broedende moeders worden van het nest gepakt. Wij zien het dagelijks om ons heen.

 • deB.

  Maar wij zien alles verkeerd, en doen ook nog eens alles verkeerd volgens die piepeltjes.... compleet gedraaide wereld!!!

 • kanaal

  zolang roofvogels heilig zijn gaat de weidevogel stand achteruit en wij krijgen de schuld

 • koestal

  Ze beschermen de predators,de rest is voer voor de predators. Vogels beschermen doen ze achter het bureau op papier !

 • Boertje19670

  Jammer dat alles hier op de predatoren wordt geschoven. Elke boer weet wat de impact vd intensieve veehouderij op natuurelementen, waterstand en weidebewerking is. Stop met vingerwijzing en ga samen aan de slag

 • kleine boer

  boertje19670 als de nestjes leeg gevreten worden wat duidelijk is op camerabeelden waar licht dat dan aan volgens jou. Kom met ideeën als je weet hoe het dan wel moet....

 • frl

  De zuivel zou zijn bijdrage ook kunnen leveren, de uiterlijke startdatum weidegang van 15 juni naar 1 mei.
  Voordeel meer verschillende hoogtes van gras, dus meer schuilplaatsen voor kuikens en ze kunnen gemakkelijker bij insecten.
  In het voorjaar alles in één keer plat maaien is een ramp voor de weidevogels.

 • Jerre Wiersma

  Vele reacties zijn gericht op de roofdieren en mensen menen dat dit de grootste bedreiging is. Het kan zeker een effect hebben, maar alleen als de omgeving het toe laat en er niet voldoende schuilplaatsen en voedselmogelijkheden worden geboden. Ik snap dat mensen zich ongerust maken over iets 'tastbaars' als een vos of een kraai, sluwe roofdieren dat zijn het zeker maar de activiteiten van landbeheer van een agrariër leiden hiertoe.
  Hieronder is een onderzoek van de doodsoorzaken van jonge kuikens van de grutto. als je bij hoofdstuk 6.4.2. lees je over de doodsoorzaken die ze vonden in het veld: wat bleek: Veel grutto kuikens verhongeren, verdrinken in diepe sloten of worden gewoon vermalen in de maaiers. Daarna konden roofdieren; zoals de vos, kraai, ooievaar etc. makkelijk de kadavers opruimen.

 • Alco

  We hadden hier met een drone 18 nesten.
  Maar ze waren voor het maaien al verdwenen.
  Als we weidevogels willen behouden dan moeten we ze allemaal maar meenemen en zelf uitbroeden en dan later terug zetten.
  Hopeloos wordt je van allerlei zgn. onderzoeken, waarbij plaats en tijdstip "zorgvuldig worden uitgezocht".

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.