Home

Nieuws 5 reacties

Boer spreekt top Shell toe over aardbevingsschade

Melkveehouder Ate Kuipers uit Oldehove hield een emotioneel betoog over de aardbevingsschade tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell.

Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Shell die dinsdag plaatsvond in het Circustheater in Den Haag sprak melkveehouder Ate Kuipers uit Oldehove namens Boerenbelang Mijnbouwschade de directie en aandeelhouders van Shell toe en stelde vragen aan Shell-topman Ben van Beurden. Kuipers wilde met zijn speech de enorme mijnbouwschade van de Groninger boeren aankaarten en garanties vragen voor schaderegeling.

Shell vergoedt schade als NAM geen geld meer heeft

Shell verwacht snel een definitief akkoord te sluiten met de overheid over de beëindiging van aardgaswinning in Groningen. Dat gaf topman Ben van Beurden als reactie op de speech en vragen van Kuipers aan. Volgens van Beurden zal de NAM te allen tijde betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan. Hij benadrukte daarbij dat Shell zelf schadevergoedingen zal betalen in het geval dat de NAM geen geld meer heeft.

Immense schade aan boerderij en erf

Kuipers verwerkte zijn persoonlijke verhaal over de schade aan zijn eigen bedrijf in de toespraak. Hij vertelde hoe hij 4 jaar lang dagelijks bezig is met de schade en nu eindelijk de causaliteit op papier heeft. Dat hij en zijn boerencollega’s en hun gezinnen zich niet veilig voelen thuis en dat veel boeren ‘immense’ schade hebben aan boerderij en erf en ten einde raad zijn.

‘Ik heb het hele verhaal rustig kunnen voordragen. Het werd muisstil in de zaal’

Na afloop van de toespraak was Kuipers tevreden. “Ik heb het hele verhaal rustig kunnen voordragen. Het werd muisstil in de zaal. Van Beurden beantwoordde mijn speech met een uitvoerig betoog en bevestigde dat Shell-directeur Van Loon gemandateerd was en dat ook hij zijn handtekening onder de garantie zet.”

Shell-topman Ben van Beurden tijdens de aandeelhoudersvergadering dinsdag. Volgens van Beurden zal de NAM te allen tijde betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan. - Foto: ANP
Shell-topman Ben van Beurden tijdens de aandeelhoudersvergadering dinsdag. Volgens van Beurden zal de NAM te allen tijde betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan. - Foto: ANP

Beëindiging van gaswinning in Groningen

Het kabinet kondigde eerder dit jaar aan geleidelijk toe te werken naar de gehele beëindiging van gaswinning in Groningen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken liet in april al weten dat er voor de zomer een akkoord zou zijn met Shell en ExxonMobil, de andere aandeelhouder van de NAM. Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgasveld in Groningen ontgint. Aangezien 80% van Groningen agrarisch is, is schade die ontstaan is door de gevolgen van gaswinning aan boerderijen en erven in het aardbevingsgebied ook een groot probleem.

Laatste reacties

 • piethermus1

  Vraag; Zou je Shell kunnen betitelen als een 'criminele organisatie'? Gezien het feit dat ze willens en wetens mede schade veroorzaakt en niet echt het gedrag verandert.
  Zo had ik een column in Nieuwe Oogst ledenblad LTO Nederland. <>

 • jan hospers

  Ik was ook op de vergadering. wat ook gezegd werd. Het gas dat in groningen gewonnen wordt is nergens verkrijgbaar. de hele nederlandse economie zou in elkaar storten wanneer de gas kraan vandaag of dinsdag dicht gedraaid zou worden.

 • Beste Pieter Mus, u begrijpt het en ziet het realistisch, fijn dat er ook LTO leden zijn die dit doorzien. Tip aan alle boeren: Urgenda deelde mij mede dat de Hoger Beroep zaak bij het Hof te Den Haag komende maandagochtend dient; dus duimen voor Urgenda!!!!

  Tenslotte heeft Urgenda een financiële bijdrage geleverd aan de BoerenSamenSterk demonstratie te Den Haag op 1 februari j.l. : ik wens Urgenda veel sterkte en zeg: kop dr veur Marjan Minnesma!!!!!

  Gedupeerde boeren met aardbevingsschade meld je op;

  boerenbelang@mijnbouwschade.nu

  Fijne dag vandaag gewenst!

  Ate H. Kuipers veehouder Den Ham / Oldehove - Groningen

 • Zandboertje

  Lintje voor de spreker. Dit is pas nuttig het maatschappelijk belang behartigen.

 • koestal

  Vertrouw niet op de taxateurs,die vullen hun eigen zakken met veel geld. Maar hebben lak aan de gedupeerden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.