Home

Nieuws 14 reacties

96 bedrijven kregen meer dan € 100.000 inkomenstoeslag

96 landbouwbedrijven kregen vorig jaar meer dan € 100.000 aan directe inkomenstoeslag vanuit de Europese Unie.

Dat blijkt uit de openbaarmaking van landbouwsubsidies voor boekjaar 2017, lopend van oktober 2016 tot oktober 2017.

Steunmaatregelen

In Nederland is vorig jaar € 734,7 miljoen aan directe betalingen via het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) uitgekeerd. Daarnaast werd voor plattelandsontwikkeling € 57,6 miljoen uitbetaald.
De coöperatieve telersvereniging Best of Four, coöperatie van 190 groentetelers, kreeg met € 11,6 miljoen de hoogste bijdrage, gevolgd door coöperatie Coforta met € 10,4 miljoen. Provincie Friesland kreeg € 7,5 miljoen uitgekeerd. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) kreeg € 3,98 miljoen uitgekeerd voor de steunmaatregelen voor de varkenshouderij.

Bij de 33 instellingen die meer dan € 1 miljoen steun kregen zitten ook diverse waterorganisaties en organisaties voor agrarisch natuurbeheer.

Directe inkomenstoeslag

385 landbouwbedrijven kregen in 2017 meer dan € 60.000 aan directe inkomenssteun. In Brussel lekte uit dat dit bedrag in het nieuwe Europese landbouwbeleid de maximale toeslag per bedrijf wordt. De grootste ontvanger is volgens de databank de Koninklijke maatschap de Wilhelminapolder uit Goes, die € 355.000 ontving. Schoorlemmerlandbouw uit Pekela kreeg € 346.300 en de Exploitatie van reservegronden Flevoland ontving € 330.000. In totaal kregen 24 bedrijven meer dan € 150.000 subsidie. 536 bedrijven moesten juist subsidie terugbetalen in plaats van dat ze geld hebben ontvangen.

Marktuitgaven

De marktuitgaven voor zuivel en veehouderij waren in 2017 fors lager dan in het jaar ervoor, omdat er minder werd uitgegeven aan interventiemaatregelen. Voor de particuliere opslag van boter en room werd € 3 miljoen uitgekeerd, voor de particuliere- en openbare opslag van melkpoeder was dit € 4,8 miljoen. Via tijdelijke regelingen is € 26 miljoen uitgekeerd voor de stoppersregeling en de reductieregeling melkproductie.
Aan marktmaatregelen en directe inkomenssteun voor de veehouderij werd in 2017 € 5,5 miljoen uitgekeerd, waarvan € 4 miljoen voor de tijdelijke regeling voor varkensvlees en mestverwerking en € 1,4 miljoen voor directe inkomenssteun. In 2016 werd nog € 24 miljoen uitgegeven aan marktmaatregelen.

De marktuitgaven voor tuinbouw (voor telersverenigingen) waren in 2017 iets hoger: € 47,3 miljoen ten opzichte van € 44,7 miljoen in 2016. Hiervan ging € 41 miljoen naar telersverenigingen en € 4,9 miljoen werd uitgegeven aan het schoolfruitproject.

De landbouwsubsidies zijn sinds 2012 gedaald van € 1 miljard naar € 876 miljoen in 2017. De komende jaren zullen de subsidies nog verder dalen. De Europese Commissie komt woensdag2 mei met een voorstel voor een nieuwe meerjarenbegroting, waarin zij ook een voorstel zal doen voor het Europese landbouwbudget voor de komende jaren. Dat zal vrijwel zeker dalen, mede door de brexit.

De database vindt u hier.

Laatste reacties

 • En al de burgers maar denken dat dit allemaal naar de boeren zelf gaat.
  Misschien moet dat ook maar eens beter duidelijker worden aangegeven.

 • jan123123

  WAAR GAAT DATGELD DAN NAAR TOE ?

 • philip de brabandere

  60 000 euros aan subsidies is nog veel te veel !!

 • winden

  Dat is ook veel maar als het op straat lecht raap ik het wel op.

 • moi !

  Subsidies en uitkeringen is altijd al een discussie geweest. Dat zal ook wel zo blijven.

 • haj146

  Dergelijke bedragen voor akkerbouw bedrijven is ook van de zotte.

 • Maas1

  Ronduit belachelijk om deze subsidies te verstrekken, in de ene hand krijg je wat in de andere hand laat je wat.Je schiet er per saldo niets mee op, laat de markt zijn werk doen daar heb je meer aan. Deze subsidie is een sigaar uit eigen doos! Zet het in om hardnekkige problemen in de sectoren op te lossen dat zet zoden aan de dijk voor de landbouw.

 • Genie

  De overheid is gebaat bij overproductie, vandaar subsidie. het voedselpakket moet het goedkoopste van het goedkoopste zijn. Geef ze brood en spelen.

 • farmerbn

  Ik ben wel blij met de premie uit Brussel en wil die graag zo groot mogelijk houden. Het is toch een vaste inkomenspost die je erg waardeert in een slecht jaar. De premie is ingesteld om de prijsverlaging door de politiek te compenseren dus hoe meer verlies je had , hoe groter je premie was. Tegenwoordig moet je voor het verkrijgen van de premie allerlei brave doelen halen en in de toekomst wordt je dus nog meer afgeroomd. Terwijl Nederlandse boeren liberaal kletsen en de markt haar werk wil laten doen, zijn ze zo socialistisch (jaloers) geworden dat ze niveleren een feest vinden. Raar.

 • info48

  Welke Journalist of Boeren organisatie neemt nu eens de moeite om precies uit te pluizen hoeveel er nu echt bij de boer terecht komt en hoeveel er bij maatschappelijke organisaties of bij NATUUR ontwikkeling/onderhoud.
  We nemen het gepresenteerde ( ook journalisten) maar klakkeloos over en in de maatschappij staat de boer te boek als de grote ( subsidie) potverteerder, immers ruim 1/3 van de Europese begroting gaat naar Landbouw en door de luiheid en gemakzucht van journalisten en boeren organisaties zal dat ook zo blijven denk ik.

 • Kiske51

  subsidies

 • Schaapje

  GLB zou gesplitst moeten worden hoeveel er daadwerkelijk op het boerenerf terecht komt. Er komt van het budget zoveel bij andere partijen terecht. Een paar weken geleden werden we op ons boerenterras nog even door een klant erop gewezen dat al die boeren zoveel subsidie kregen! Waarop ik zei hoe bedoelt u? Nou zei de man allemaal ontvangen jullie € 5.000,- per hectare. Wat zeuren en klagen de boeren nou. Ik was stom verbaasd en heb even uitgelegd dat dit echt niet zo was..... dus zo wordt er door de consument / gemiddelde Nederlander gedacht. Heb ook even gevraagd hoe hij aan deze informatie kwam...ja wat artikelen gelezen dat er zoveel subsidie wordt verstrekt... en dat ongeveer het omgerekende bedrag was!

 • koestal

  ja koninklijke families ,natuurorganisaties,Schiphol.Cosun,Aveebee, RFC en veel anderen waar je het niet van verwacht,ze noemen zich allemaal boer ! en de EU betaalt braaf uit

 • heeeee

  Als het goed is krijgen ze een groot gedeelte weer terug ,in vorm van belasting.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.