Home

Nieuws 3 reacties

Schouten: supermarkten moeten extra eisen belonen

Supermarkten die bovenwettelijke eisen stellen moeten boeren en tuinders waarderen voor de extra inzet.

Landbouwminister Carola Schouten zegt in antwoord op Kamervragen dat het kabinet kijkt hoe de Autoriteit Consument en Markt (ACM) daarop kan gaan toezien. Los daarvan vindt Schouten dat ‘alle partijen in de keten een morele verantwoordelijkheid hebben én dienen te nemen dat duurzaamheid beloond wordt’.

VVD-Kamerlid Helma Lodders stelde vragen aan de minister naar aanleiding van de presentatie van het nieuwe duurzaamheidskeurmerk PlanetProof van verschillende supermarkten.

Geen inzicht in contracten

De minister wil samen met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) nog voor de zomer meer duidelijkheid geven over de manier waarop de ACM erop kan toezien dat bovenwettelijke eisen op gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid of dierenwelzijn ook daadwerkelijk gewaardeerd worden. ACM heeft nu geen inzicht in contracten tussen boeren en supermarkten. De bevoegdheden daarvoor ontbreken en de ACM heeft die taak ook niet.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Langjarige contracten

De minister zegt dat beloning van bovenwettelijke eisen niet per se in een hogere prijs tot uiting moet komen. Dat kan volgens haar ook in bijvoorbeeld leveringszekerheid over een langere periode door langjarige contracten. De minister gaat daarover praten met supermarkten en andere partijen in de keten.Schouten vindt het belangrijk dat ketenpartijen met elkaar overleggen over passende vergoedingen. “De overeengekomen vergoedingen dienen naar mijn mening zodanig te zijn dat boeren en tuinders op een economisch duurzame wijze, conform eventuele bovenwettelijke eisen, kunnen produceren”, aldus Schouten.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Op dit moment vliegen ons de initiatieven om de oren. VLOG, sterrenvlees, AWARE/AH 3ct plus, FC Topline....... Maar hoe komt de boer aan zijn geld of gaat hij de tol wederom betalen voor de zogenaamde sociale betrokkenheid van de Supers die natuurlijk maar een hoofddoel hebben en dat is hun eigen portemonnee. Het uitspelen van de producent blijft een item. Stel je komt overeen om een bepaald produktiesysteem in je bedrijf te implementeren. De kosten zullen zeker 3 tot 5 jaar aanhouden (zo niet langer). De meerwaarde van de produktiewijze kan in die periode wijzigen en de afnemer kan eenvoudig hoppen naar een andere leverancier. Wie garandeert de juridische positie van de producent? AH maar erger nog ketens van het niveau Wall Mart hebben een leger juristen en het is vechten tegen de bierkaai. De financiele draagkracht bepaalt de lengte van de strijd en dat legt een producent af. De woorden van Schouten zijn van nul en generlei waarde zo is bewezen na haar draaikonterij met de 'I&R-fraude'.

 • farmer135

  Extra betalen doen ze maar even, daarna maken ze van de extra eisen de standaard.

 • frl

  Het voedselpakket moet goedkoop blijven consumenten betalen er toch niet meer voor.
  Het enige wat je kunt doen is HA toeslag uit Brussel waar je duurzaam mee kunt belonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.