Home

Nieuws 31 reacties

Schouten: minder vlees eten kan uitstoot broeikasgas verlagen

Ondanks alle argumenten vóór vleesconsumptie, kan een afname ervan zeker een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat schrijft Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in een brief aan de Tweede Kamer.

De vaste Kamercommissie van landbouw had de minister gevraagd te reageren op een artikel waarin staat dat het te simpel is om minder vlees te eten om het klimaat te redden. De belangrijkste argumenten die daarvoor worden genoemd zijn:

 • dat veel gronden die gebruikt worden voor vee of veevoer niet geschikt zijn voor het produceren van andere gewassen;
 • dat rundvlees in Nederland vooral een bijproduct is van de zuivelindustrie;
 • dat varkens al sterk circulair zijn omdat zij allerlei reststromen uit de levensmiddelenindustrie verwerken die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Schouten: dierlijke voedselproductie zorgt voor forse broeikasgasemissies

Schouten erkent dat deze argumenten kloppen en onderschrijft ook dat de Nederlandse landbouw per kilo opbrengst veel duurzamer is dan in veel andere landen. “Dit neemt niet weg dat de productie van voedsel gepaard gaat met aanzienlijke emissies van broeikasgassen en dat dierlijke producten daarvan een groot deel voor hun rekening nemen”, zegt Schouten. Ze concludeert dat afname van consumptie van dierlijke producten daarom zeker kan bijdragen aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Laatste reacties

 • Ze word al net als al haar voorgangers

 • Bolder01

  Iul niet uit de nek mens... pak het veelste goed kope vlieg verkeer aan. En de bevolkings groei nu al door de 17 miljoen inwoners sta daar maar eens bij stil..WIE VERVUILD NEDERLAND??

 • Was ze laatst niet in china en zei ze niet trots te zijn op de Nederlandse boeren die het zo goed doen oa de kalversector?
  Of is ze weer links bij gepraat?

 • Tinus1

  Had beter verwacht van minister van lnv. Beide zijde benoemen ook wat opname is CO2 en wat netto uitstoot is. Gemiste kans (wederom ).

 • j.verstraten1

  Ze heeft helemaal gelijk. En minder vliegen kan de uitstoot broeikasgas ook verlagen, net als minder autorijden, en minder stroom verbruiken en ga zo maar door.

 • Sjefo

  Voedsel zal altijd gepaard gaan met emissies ,als we met zijn alle ophouden te bestaan is ook alles opgelost, dat is ook iets wat niet moet en niet kan ,en mensen moeten blijven eten willen we blijven bestaan, en trouwens we zijn carnivoren of je het wil of niet.
  Minister en andere activisten stop met dat wezeloos gezeur !!

 • DJ-D

  Als de dieren het plantaardige voer niet opeten rot het weg en heb je net zo veel uitstoot. Duh. Zijn niet de dieren maar de planten die co2 opnemen en uiteindelijk weer afgeven. Olie en gas zijn ook planten geweest. Een dier kan niet meer uitstoten dan ie opneemt.

 • Peerke1

  Laten we met zijn allen op een houtje gaan bijten. Lekker gezellig, of toch heel erg vies. Kom opzeg wat een onzin.

 • veldzicht

  Alles ,maar dan ook alles wordt er bijgesleept de landbouw en dan vooral de veehouderij in een kwaad daglicht te zetten.Het valt mij toch tegen van Carola Schouten dat ook zij teveel naar die onzin van die linkse milieu en dieractivisten luistert.Landbouw is 1 grote kringloop wat maar kortstondig in de atmosfeer
  blijft hangen.Helaas willen die milieuactivisten dat niet horen.Hun waarheid is nu eenmaal de enige en juiste waarheid,een ander geluid wordt niet getolereerd.

 • pinkeltje

  Als het aantal vulkaanuitbarstingen zou verminderen scheelt dat ook een hoop CO2 uitstoot. Herkauwers produceren methaangas, maar of daar de aarde aan ten onder gaat is nog maar de vraag. En verder is het vrij simpel. Zoveel fossiele brandstof we opstoken, zoveel CO2 komt er uiteindelijk in de kringloop bij.

 • farmerbn

  Vermaas, is dit nieuws voor in de boerderij?

 • John*

  als landbouwsector hoeven we maar een missie aan te nemen en dat het gebruik van fossiele energie naar 0 te reduceren... Alle CO2 die we produceren wordt dan gehaald en opgenomen uit de korte keten. Dat een vlag die wij als landbouwsector neer kunnen zetten waar andere partijen alleen maar jaloers op kunnen zijn. Wie maakt je wat als het olie en gasgebruik naar 0 is gereduceerd??

 • DJ-D

  Ja maar @john in het akkoord van parijs hebben de slimmerikken het zo gedraaid.

  Op sectorniveau: alleen die uitstoot die
  door landbouwactiviteit plaatsvindt, telt
  mee voor landbouw
  • Energiegebruik telt voor energiesector
  • Kunstmest telt voor industriesector
  • Brandstof voor transportsector, etc.

 • agratax(1)

  Als Lelystad Airport nu eens niet open gaat dan scheelt dat een enorme hoop CO2 en fijn stof spreek ik nog niet over het helse kabaal van (te) lang (te) laag vliegende vliegtuigen. Nu even terug naar de ontzettende milieu winst die we gaan halen als van de 7 miljard mensen er 8 miljoen (50% van Nederland) minder vlees eten. Denken ze nu echt in Den Haag dat de hele wereld stopt met vlees eten, nu ze net de rijkdom hebben bereikt om vlees te kunnen kopen? Laat me niet lachen. Voor het klimaat door CO2 en ander gas is aangetast zijn we vermoedelijk al overvallen door ernstige vulkaan uitbarstingen die we al decennia voorspellen, maar niet weten wanneer. Het ergste van dit alles is dat het redden van het klimaat wordt gekoppeld aan het opsouperen van onze delfstoffen incl. fossiele brandstof. Het geeft mij het gevoel dat we weer eens geregeerd moeten worden door de angst (de slechtste raadgever).

 • heeeee

  De landbouw veroorzaakt uiteindelijk maar 13%. Dus waar hebben het over.

 • John*

  wie maakt je wat als je het productieproces zo ingericht hebt van zaadje tot karbonaadje inclusief de gebruikte grondstoffen fossiele brandstof vrij produceert.. niemand toch?

 • Ewullink

  Een aantal wetenschappers begint het door te krijgen en heeft een beetje genoeg van het zwarte pieten naar de landbouw. De landbouw is niet het probleem maar een onderdeel van oplossing. Als je kijk naar schiphol hooghovens en rotterdam en je zit dit af tegen groene hart friesland en noord groningen dan kun je je toch niet aan de indruk ontrekken dat de oplossing niet ligt bij de eerste drie..........

 • V

  Het beste wat je voor het milieu kan doen is geen kinderen op de wereld zetten, en volgens mij komt schouten uit de hoek van, gaat heen en vermenigvuldig u,.

 • maiskolf

  ze hangt toch wel erg veel op de linkse rakkers aan. .........

 • koestal

  Ze komt uit de kibbutsch,daar wordt je links.

 • m.en.mh.miedema

  Het equivalent aan broeikasgassen die een dier uitstoot is gelijk aan die hoeveelheid die een plant (het voedsel) heeft opgenomen om te groeien. Dit geldt ook voor de mens als je alleen naar het verteringsproces kijkt. Dit is een kringloop en zorgt dan ook niet voor een toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Al zou er geen enkel dier meer op aarde zijn, dit heeft geen enkel effect op de toename/afname van broeikasgassen.
  De toename aan broeikasgassen komt volledig door het verbranden van fossiele brandstoffen, miljoenen jaren geleden gevormd uit plantaardig materiaal. Deze toen opgeslagen broeikasgassen worden nu versneld weer vrijgemaakt met alle gevolgen van dien.
  Een ieder die wat anders beweert is bezig met een politiek spel en niet met het klimaat.

 • cor vroege

  Ze weet heel niet waar over ze praat dat wijfie,landbouw is een van de sectoren,die het minst vervuild ,vergeleken met de industrie,vlieg verkeer,meer als 10 miljoen auto,s en ga zo maar door,zit ze soms bij groen links en sp

 • jfvanbruchem1

  CU is nu eenmaal net groen links

 • Gat

  Minder auto, vlieg, scheep, ICT enzo dat scheelt ook. Dat is zo'n opmerking die kant nog wal raakt. Als je minder auto rijd, stoot je minder uit. Jah goh wat een wijsheid

 • alco1

  Ik heb het wel vaker gezegd. CU is het Christelijke Links.
  En dat ze niet ingaat op het circulaire gebeuren toont haar onkunde.
  Ook laat LTO man @Verstraten duidelijk horen dat het LTO ook allemaal van die meepraters zijn, want hij gaat ook niet in op het feit dat het voedsel voor de dieren juist het omgekeerde doet.
  Afschaffen die club met dubbele pet.

 • DJ-D

  Het artikel waar schouten op reageert is ook geen sterk betoog van Jos Goebbels. Jos moet overtuigender antwoorden geven.

 • Marc v.d.Lee

  Iedereen en de meesten anoniem vinden het betoog van de minister maar niks en maken ze voor links uit. Als dat oplucht, prima maar het verandert niets aan de beeldvorming over de agrarische sector. Dus zelf aan de bak om uit te leggen hoe het in elkaar steekt en wat de landbouw allemaal goed doet. De aardering komt niet meer aanwaaien, daar moet je voor aan de bak.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Wanneer de minister het niet over de kringloop heeft met betrekking tot co2 komt het niet goed met deze minister.De uitstoot van co2 door de veehouderij hebben wij keihard nodig voor onze plantengroei.De uitstoot als gevolg van de energiegebruik van aardgas en aardolie is extra co2 belasting en is niet onze verantwoordelijkheid en valt buiten ons kringloopsysteem.

 • Hilhorst100

  Gauw stoppen met die aangeprate co2 onzin, wat Nederland betreft een beter milieu begint bij een ander is (rest v/d wereld).

 • robbie63

  Al die CO2 claims zijn gebaseerd op drogredeneringen en pseudowetenschap.
  <>

 • A1967

  En weer links de schuld geven, blijkt maar eens waarom de landbouw door iedereen gepiepeld wordt.
  We hebben al een decennium de meest rechtse premier ooit, deze heeft de touwtjes strak in handen met zijn VVD feuten. Het enige belang die zij dienen is de olie en petrochemische industrie. Kijk maar naar de dividendbelastingsoap.
  De boeren en het grootste gedeelte van het MKB worden om de aandacht van deze industrie vrienden af te leiden, schaamteloos opgeofferd.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.