Home

Nieuws 9 reacties

Nieuw maximum aan EU-steun per bedrijf

Maximaal € 60.000 per bedrijf, nieuwe steun voor jonge boeren en meer duurzaamheidseisen om inkomenssteun te krijgen.

Dat zijn belangrijke wijzigingen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vanaf 2020. Het zijn onderdelen uit een gelekt voorstel voor het GLB waarover websites ARC2020 EN Agra Europe berichten.

Klimaat en natuurdoelen

In het voorstel van de Europese Commissie staat onder meer dat de inkomenssteun, meer dan nu, gebaseerd wordt op klimaat en natuurdoelen. Er komt een maximum van € 60.000 inkomenssteun per bedrijf. In het huidige systeem is dat maximum vele malen hoger.

Meer steun voor kleine boeren

Tevens komt er een mogelijkheid om kleine boeren relatief meer steun te kunnen geven ten opzichte van grote bedrijven. Daarbij krijgen lidstaten wel ruimte voor eigen invulling.

Opvolger huidige vergroening ontbreekt

Jonge boeren

Wat in het nieuwe GLB in ieder geval terugkomt is de financiële steun voor jonge boeren en opnieuw veel aandacht voor maatregelen om prijs- en marktrisico’s te beheersen voor boeren. Wat opvallend ontbreekt is een opvolger van de huidige vergroening.

Daling budget door Brexit

Eind mei moet het definitieve voorstel worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Vervolgens wordt het besproken op de informele landbouwraad begin juni in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.
Deze week verschijnt het voorstel van de Commissie voor de meerjarenbegroting 2021-2028. Gerekend wordt op een daling van het GLB budget met mogelijk 6%, onder meer vanwege de Brexit.

Laatste reacties

 • Gerrit Lammertink

  Maximum bedrag per bedrijf kan wel terug naar 30000€, is al veel als je het vergelijkt met een uitkering!

 • Kelholt

  Doe maar terug naar € 0 en laat de consument normale prijzen betalen voor het hoogwaardige voedsel dat in de winkel ligt. Dan is er ook geen steun voor jonge boeren meer nodig omdat deze opvolgers dan zelf toekomst in het bedrijf zien.
  Tevens kunnen dan alle duurzaamheidseisen die achter het bureau bedacht zijn en meestal alles behalve duurzaam zijn weer de kast in.
  Wat een poppenkast dat hele GLB.

 • gvleemingh1

  Ruim voldoende tijd tot 2021 om de bedrijfsstructuur aan te passen .....

 • kuusenboer

  Juist Kelholt. Helemaal mee eens

 • Rogé

  Geldt dit alleen voor landbouwbedrijven of ook voor industriele bedrijven zoals Unilever , friesland campina of avebe ?
  Het zou een zegen voor de landbouw zijn als alle toeslagen en subsidies europees wijd, afgeschaft werden.

 • francois xavier

  landbouw subsidie vergelijken met een uitkering is appels met citroenen vergelijken. voor een uitkering moet je niks doen of investeren. voor landbouw moet je er een heleboel regels op na houden ook.

 • Meralco

  In het noorden van Nederland zijn relatief veel bedrijven die ver over die grens heengaan. Dat wordt voor die bedrijven een lastig punt.

 • moi !

  Ik kan me wel iets voorstellen bij het afschaffen van het GLB gelden. De EU zou er beter aan doen om de prijzen van onze producten kostend dekkend te maken.

 • Eppie113

  Juist Kelholt, maar de consument meer betalen ? Zie het niet gebeuren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.