Home

Nieuws 6 reacties

Natuur & Milieu: echte prijs van vlees veel hoger

Volgens het rapport ‘De echte prijs van vlees’ is vlees in de supermarkt veel te laag geprijsd.

Varkensvlees zou eigenlijk 53% duurder moeten zijn, kippenvlees 26% en rundvlees 40%. In het rapport is de prijs van vlees berekend inclusief alle maatschappelijke kosten en baten. Onderzoeksbureau CE Delft voerde het onderzoek uit in opdracht van Natuur & Milieu.

De schade aan het milieu, het klimaat en de biodiversiteit, het bestrijden van dierziektes en de subsidies die de vleessector krijgt zijn meegenomen in het berekenen van de prijs van vlees. De onderzoekers berekenen de maatschappelijke schade door de consumptie van vlees in Nederland op zo’n € 4,5 miljard per jaar. De milieu- en klimaatschade zijn de belangrijkste categorieën in de echte prijs van vlees.

‘Eerlijke prijs voor vlees noodzakelijk’

“Dit nieuwe rapport bevestigt de impact van voedselproductie op milieu en klimaat. Minder vlees eten en een eerlijke prijs voor vlees zijn noodzakelijke oplossingen”, aldus Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu in een toelichting op het rapport. Eerder berekende de organisatie dat de voedselsector de CO2-uitstoot met 47% moet verlagen om in 2030 om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen.

‘Hogere kostprijs voor boeren doorberekenen’

Volgens een woordvoerder van de organisatie wil Natuur & Milieu met het rapport vooral laten zien dat de maatschappelijke kosten niet gedekt zijn in de huidige vleesprijs. De organisatie specificeert niet hoe die prijs dan eerlijker moet worden, maar de woordvoerder noemt het voorbeeld van boeren die zich extra inzetten voor het klimaat en het milieu. “Voor deze boeren gaat de kostprijs omhoog, wat betekent dat de maatregelen doorberekend moeten worden in de winkelprijs.”

Laatste reacties

 • veelust

  Wat een eenzijdig en waardeloos rapport.ik zou toch eerst eens onderbouwd willen zien hoe de kosten van de zogenaamde milieuschade berekend worden en op waarde gezet worden.Verder is in deze alleen gerekend met de verkoop prijs in de winkel, maar de andere opbrengtprijzen zijn NIET meegenomen.Neem de maatschappelijke opbrengstprijzen, de enorme opnames van CO2 door de gewassen die geteeld worden tbv de voeders, de werkgelegenheid, de exportwaarde, het verwerken van de enorme hoeveelheden afval wat vrij komt uit de productie van consumentenvoedsel productie, etc. Hoeveel zal het de maatschappij extra kosten als de landschappen niet worden onderhouden door al het vee en hun eigenaren. Hoeveel toeristische waarde heeft het voor Nederland met al dat vee in het landschap? Hoeveel extra kosten de producten in de winkel als het afval van de productie daarvan niet verwaard wordt.Denk aan bierborstel, bietenpulp, soyascroot, stro, erwtenlof, maisgluten etc.zogezegd een erg eenzijdig rapport.

 • alco1

  Ja veelust. En dan pretendeert dit blad onafhankelijk te zijn.
  En als iemand dan een boerenlied maakt wat 10 duizenden views krijgt, dan schenkt dit agrarisch blad er geen aandacht aan.

 • farmerbn

  Je ziet zeer zeker steeds meer artikelen in de boerderij die duidelijk door 'tegenstanders van de landbouw' zijn geschreven. Een vakblad is als een elastiekje. Als er te veel en te vaak dat soort artikelen staan, gaan de boeren zich afkeren van dit blad en gaan ze een ander kiezen. V-focus is een blad dat ik dan zal kiezen. Een blad voor veehouders die die linkse artikelen controleert en ageert bij nep-nieuws.

 • 0064376

  Elke keer bij zo een artikel heb je het gevoel met je kop in de grond gedrukt te worden, volgende keer gewoon negeren.

 • veldzicht

  Onderzoekbureau te Delft in opdracht van natuur &milieu.Dan weet je van te voren wel wat de uitkomst moet zijn.Letterlijk alles wordt er bij gesleept het zo ongunstig mogelijk uit te laten komen voor het vlees . Terwijl voor links Nederland de zo verfoeide "bio-industrie" helemaal niet schadelijk is.Die dieren eten grote hoeveelheden voer op wat niet geschikt is voor menselijke consumptie wat word omgezet in hoogwaardig voedsel en kostbare mest.

 • ariekelder

  Een vliegticket is ook veel te goedkoop...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.