Home

Nieuws 11 reacties

Ministerie: ingang verbod asbestdaken blijft 2024

Uitstel van het in 2012 aangekondigde verbod op asbestdaken is niet aan de orde. Dat zegt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het verbod moet ingaan in 2024. Daarvoor moeten de Wet milieubeheer en het Asbestverwijderingsbesluit nog worden aangepast.

Verbod op asbestdaken

De Tweede Kamer heeft afgelopen maand gesproken over de vordering van de verwijdering van asbestdaken. Dat gaat niet snel genoeg om in 2024 alle asbestdaken verwijderd te hebben. Het ministerie zoekt naar mogelijkheden om de verwijdering van asbestdaken te versnellen.

De reden voor het verbod op asbestdaken is dat asbest na verloop van tijd verweert en daardoor meer risico’s oplevert voor de gezondheid.

10 miljoen vierkante meter per jaar

Voor de verwijdering van asbestdaken is een subsidieregeling opgezet, waarvoor dit jaar € 17,5 miljoen beschikbaar is. Vorig jaar trok het kabinet daarvoor € 26,2 miljoen uit, wat resulteerde in de sanering van 5,8 miljoen vierkante meter dak. In totaal werd in de eerste 3 kwartalen van vorig jaar 7,9 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd. Om de doelstellingen te halen moet jaarlijks meer dan 10 miljoen vierkante meter worden gesaneerd.

De Tweede Kamer heeft een schriftelijke vragenronde met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu) ingelast. De staatssecretaris zal de vragen volgende maand beantwoorden, waarna behandeling in de Tweede Kamer plaatsheeft. “Uitstel van het verbod is niet aan de orde”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Laatste reacties

 • niet

  hahaha, komt nooit weg voor 2024!!

 • Hilhorst100

  Ik heb speciaal jaarrond mussen, en vleermuisverblijfplaatsen onder het dak gemaakt en heb een levenslang verbod voor asbestverwijdering wegens de flora en faunawet.

 • John*

  wil wil er nu nog beginnen met asbest saneren en dan over 4 a 5 jaar werkloos zijn???? laat staan een bedrijfje opzetten wat zich daar mee bezig houdt

 • Gewoon de datum laten staan, als het ministerie nu al toegeeft dan blijft iedereen achterover leunen! Iedereen weet al sinds 1990 dat er een einde zou komen aan het hebben van asbest! Dan heeft men 34 jaar tijd gehad om zich er op voor te bereiden!
  Bedrijven hebben tussentijds uitgebreid in grond en koeien of varkens en kippen!
  Je maakt mij niet wijs dat die paar astbestplaatjes tussentijds niet even ingecalculeerd hadden kunnen worden!

 • Juist 16.38 . Men heeft inderdaad genoeg tijd gehad.

 • farmer135

  2024 gaan ze echt niet redden, op z'n vroegst 2030

 • wienbemelmans

  HILHORST100 een goede zet want een vleermuis verjagen is hier doodzonde.

 • Hilhorst100

  Mensen met een dikke portemonnee en veel belastingaftrek en al vervangen hebben of bij toeval geen asbest hebben vinden dat een ander minder bedeelde direct moet saneren. Wat hebben die een toch een nare karaktereigenschap

 • Hilhorst100

  Mochten we de vleermuis maar verjagen, er zijn er zoveel er blijft geen insect meer over. Als het zo doorgaat moeten we niet schrikken als dracula weer ten tonele verschijnt

 • Hilhorst, je hebt nog 5 a 6 jaar en je wist het al 25 jaar! Hier hadden we veel asbestdaken en geen dikke portemonnee maar nu wel een dikke hypotheek!
  Hebben ook geen subsidie gehad maar dat gunnen we de achterblijvers wel!

 • ghsmale

  De kosten voor saneren valt in het niets
  als je het vergelijkt met de fosfaat ballon
  je krijgt er in ieder geval een mooi dakje voor terug
  in plaats van gebakken lucht.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.