Home

Nieuws 10 reacties

Mesthandelaar op heterdaad betrapt bij omkatten mest

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben afgelopen woensdag, samen met het Functioneel Parket (FP), een mesttransporteur uit Oost-Nederland op heterdaad betrapt bij het omkatten van mest met een hoog fosfaatgehalte naar mest met een laag fosfaatgehalte.

Volgens de NVWA gebeurde dat door ‘fictieve’ los- en laadmeldingen te doen op een locatie waar vaker mest wordt gescheiden. Daarbij is gebruik gemaakt van valse documenten.

De handelaar had varkensmest geladen bij een varkenshouder en deze mest zou volgens de formulieren gelost zijn in een silo op een locatie van een andere mesttransporteur. Hierna werd naar het zich laat aanzien – op papier – andere, bewerkte varkensmest (zogenoemde dunne fractie) met een laag fosfaatgehalte geladen vanuit een andere silo op dezelfde locatie. In werkelijkheid werd de vracht varkensmest echter onbehandeld gelost bij een akkerbouwer in Drenthe.

Onbewerkte varkensmest heeft in tegenstelling tot dunne fractie een hoog fosfaatgehalte. Een akkerbouwer heeft er, volgens de NVWA, daarom belang bij om op papier mest met een laag gehalte te ontvangen omdat hij in dat geval in totaal meer mest mag aanvoeren.

De NVWA heeft een proces-verbaal opgemaakt. De chauffeur van het transport is aangehouden en de tankwagen is in beslag genomen.

Laatste reacties

 • maasenwaler

  Eigen schuld...

 • winden

  En zo moet het oppakken die handel

 • Gat

  Zijn de boeren die het doen hoor!

 • Mfb

  Ik denk dat de akkerbouwer in kwestie gewoon mest vraagt met bepaalde gehaltes en ook denkt dat dat geleverd wordt.
  De varkenshouder voert gewoon zijn mest af en betaalt daar voor. De tussenhandel besodemietert intussen de boel en laat beide boeren betalen.

 • John*

  @gat wat doet de boer dan fout???

 • Gat

  @john dat hoef ik jou niet uit te leggen. Weet jezelf ook wel. 4800m3 Zeugenmest op 12 ha uit rijden. Hoef jou echt niet uit te leggen, dat er ergens menens fraude gepleegd wordt anders kun je dat niet.
  Was zo erg, dat ie dunne fractie rechtstreeks slang in sloot had gelegd. Smorgens mee hoop water doorgespoeld.
  Zolang op papier klopt. Ken er wel ene die het regelt dat het klopt, die boert er goed van.

 • alco1

  Mest handelaar mag dit beroep niet langer doen.
  Hij doet een plas en gaat postpakketjes rond brengen.
  En wij boeren blijven met imago schade achter.

 • aardappelboer

  Gat, wat wil die boer dan verbouwen na zoveel mest, meeste gewassen kunnen die hoeveelheden niet aan. Inderdaad zulke boeren en handelaren waarvan je weet dat het niet klopt aanpakken want de hele sector gaat er de dupe van worden

 • Vraag en aanbod...

 • John*

  met een goede scheiding van zeugenmest houd het bij 100 m3 per hectare wel op. 400 m3 op een hectare is wel erg overdreven....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.