Home

Nieuws 16 reacties

Inspectie bezorgd over toekomst agrarisch onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs is bezorgd over de toekomst van de agrarische onderwijscentra (aoc).

Vanwege de daling van het aantal leerlingen is er sprake van een ‘bijzonder urgente’ opgave voor de agrarische opleidingscentra.

Dat blijkt uit een rapport over de financiële positie en de ontwikkeling van de agrarische opleidingscentra, dat de onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Het groen onderwijs is door dit kabinet ondergebracht bij het ministerie van Onderwijs. In het verleden ressorteerde het groene onderwijs onder het landbouwministerie of het ministerie van Economische Zaken.
Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Afbeelding: rapport financiële positie en de ontwikkeling van de agrarische opleidingscentra

Minder leerlingen

Het groen onderwijs lijdt meer onder de dalende leerlingaantallen dan andere instellingen voor voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Dat komt doordat de agrarische opleidingscentra vooral in niet-stedelijke gebieden liggen. Dalende leerlingaantallen vereisen doelmatiger en creatief inspelen op de toekomst. Volgens de inspectie houden schoolbesturen van aoc’s te weinig rekening met de krimp en de daarmee gepaard gaande vermindering van de inkomsten. “Ondanks de al ingezette daling van zowel het groene mbo als het vo begroten maar weinig aoc’s de komende jaren een daling van het aantal leerlingen en studenten”, constateert de inspectie.

Verantwoording investeringen

De inspectie vraagt zich af hoe investeringen in huisvesting van aoc’s van in totaal € 125 miljoen te verenigen zijn met de te verwachten ontwikkelingen.
“De omvang van deze investeringen en de ingezette krimp en dus afnemende bekostiging zullen naar verwachting een zware wissel trekken op de financiële positie van de aoc‘s.”

Over de aoc’s als geheel is de financiële positie wel aanvaardbaar. Maar er zijn aoc-besturen die de zaken financieel niet helemaal op orde hebben, zoals Edudelta, een instelling met 4 locaties in Zuid-Holland en Zeeland.

Zorgen kwaliteit onderwijs

Behalve financieel, zijn er ook zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Op dit moment doen aoc’s niet onder voor andere instellingen, maar de borging van de kwaliteit blijft op veel aoc’s achter, aldus de inspectie. De inspectie ziet meer kansen voor aoc’s als ze samenwerking zoeken met andere onderwijsinstellingen binnen de regio. Dat levert meer op dan samenwerking met andere aoc‘s, denkt de inspectie.

Het kabinet heeft met de onderwijsinstellingen afgesproken dat in 2018 in elk geval extra € 11 miljoen naar de aoc’s gaat. Vanaf volgend jaar gaat er ongeveer € 10 miljoen per jaar extra naar het groen onderwijs, om de bezuinigingen van het vorige kabinet te verzachten.

Laatste reacties

 • moi !

  Door schaalvergroting in de landbouw ,komt de Agrarisch sector steeds verder af te staan van nieuwe potentiele landbouw kandidaten. Verweving met meerdere sectoren als bv.milieu om de landbouw duurzamer te maken komt ook ten goede van het onderwijs. Kortom er moet meer perspectief in de landbouw komen.

 • Firma Vellenga

  Waar wij tegenaan lopen met het onderwijs is dat de kinderen graag in het agrarische onderwijs verder willen na de lagere school maar omdat het niveau van het kind te hoog is.En daarom komen ze in een havo/vwo klas. Deze duurt zo een paar jaar waardoor de kinderen bijna gedwongen worden iets anders te doen. Waarom niet in de grote steden goed agrarische onderwijs/praktijk op hoger niveau voor kinderen die van de lager school af komen? Bij ons in Leeuwarden is het in elk geval niet.

 • Bolder01

  En dan bij de n.v.w.a. of r.v.o. gaan werken, van dat volk hebben we er al genoeg van

 • alphons1

  wie wil er nou nog boer worden. regels regels regels

 • Maas1

  Je zou er wellicht verstandig aan doen er ernstig over na te denken om je kind(eren) in Nederland überhaupt een groene opleiding te adviseren.geleden was het een manier van leven tegenwoordig worden boeren gezien als criminelen en door vele uit gekost en met de nek aan gekeken. Ik zou zeggen groene opleiding prima maar dan wil ik als ouder de garantie dan na de opleiding gelijk het vliegtuig wordt genomen naar elders.

 • mtsvanaaken

  Moi, dat klopt niet. Vanoudsher is 80. % van de leerlingen op een “landbouwschool” van thuis uit boer. Ik hoor hier in ‘ zuiden van alle kanten dat de opvolging er weinig zin meer in heeft. Door alle regels is het ondernemen meer parkonderhouden geworden. Geef de jeugd een toekomst en je houdt in de toekomst nog mensen over die weten hoe je een varken moet spenen, aardappelen moet bewaren of koeien moet melken.

 • farmerbn

  Nederland is een klein land dus afstanden zijn ook klein. Ik pleit al langer voor 4 landbouwscholen voor geheel Nederland waarin jongeren naar de middelbare en de hogere landbouwschool kunnen. Geen ponnies of milieugedoe , gewoon gedegen agrarisch onderwijs. De opleiding is fiscaal aftrekbaar dus de ouders kunnen best wat meer betalen. Maar dan wel een top-opleiding en geen geleuter. Het liefst met een schoolboerderij of met goede leer-boerderijen in de buurt.

 • deB.


  Dat is het verhaal... geen zin meer in de opvolging, door de volgende generatie! en terecht..geen zak meer aan op je eigen erf! je wordt geleefd door oversized regels..en slavendrijverij door de zuivelonderneming. Kortom bij bijna alle gaat het zin eraf..let op

 • moi !

  mtsvanaaken, Ik snap even u probleem niet. Door schaalvergroting en vele regelgeving is het voor vele jonge ondernemers moeilijker geworden. we zitten toch op een lijn.?

 • massy

  Die agrarische opleidingen kunnen hier in nederland gerust stoppen. het wemelt al van de mensen die het beter weten als de agrarische sector zelf .

 • John*

  het sowieso tijd om het vakonderwijs op de schop te nemen. Een vak leer je niet op een opleidingscentrum. Wiskunde, talen, persoonlijke vorming kan daar allemaal prima maar het fingerspitze gevoel waarmee je het verschil maakt leer je toch in de praktijk en dan het liefst van boeren en ondernemers die het goed over brengen. Daarom voor vakonderwijs regionaal opleidingscentra waar al die theorie wordt gegeven en 3 dagen alvast aan de slag op een gecertificeerd praktijkbedrijf.. Laat die opleidings is een jaar langer duren en ook met opvolging op een hbo niveau of dat iemand al meteen een theoriestuk kan pakken op hbo niveau als de vooropleiding havo/vwo is. Ik had het wel geweten als ik als student ergens 3 dagen zou werken/leren en 2 dagen les volgen.. de lesstof komt a veel beter binnen, b je hebt er een aardig centje bij en c als je de theoriebasis hebt kan je ook makkelijker overstappen op een ander vak mocht het uiteindelijk toch niet zijn wat je zoekt.

 • fietskip

  Mijn kinderen mogen mijn bedrijf van mij niet eens overnemen.
  Ik ga dat mijn kinderen niet aan doen.
  Ze zien hier in Nederland maar waar hun eten vandaan halen en of ze nog iemand zo gek kunnen krijgen om hier boer te worden.
  Ze komen er wel een keer achter!

 • mtseshuis

  Juist @fietskip, zo denk ik er momenteel ook over: Laat ze lekker wat anders leren, kunnen ze hier er 1 groot natuurgebied van maken, cross ik er op m'n oude dag mooi wat met de trekker door!

 • deB.


  Hier denken we exact hetzelfde! Het is jammer, maar gun ze veel beter, dan de verrotte melkveehouderij!

 • veldzicht

  En zo wordt de landbouw langzaam maar zeker het land uit gepest,
  Je voelt je van lieverlee het uitschot van de maatschappij als boer zijnde.

 • deB.

  Eens, mensen krijgen medelijden met de boeren. Dat merk je her en der!
  En dan voor in de rij staan bij een koeiendans, onder het mom van, blij dat wij het niet moeten doen, maar wel mooi, kunnen we mooi in het vliegtuig naar een warm oord! en met de wagen op wintersport
  En de boer ploetert voort, voor een paar centen. De jongelui zien het, en gaan het inzien..

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.