Home

Nieuws 11 reacties

Helft grote grazers Oostvaardersplassen dood

Meer dan de helft van de grote grazers in de Oostvaardersplassen heeft de afgelopen winter niet overleefd.

Een kleine 3.000 dieren zijn doodgegaan, waarvan bijna 90% door afschot. Dat blijkt uit cijfers van Staatsbosbeheer.

Totaal loopt in april verder op

Van december tot en met maart daalde het aantal grote grazers (herten, konikpaarden en heckrunderen) met 2.969 stuks. Er zijn er nu 57% minder dan in oktober vorig jaar, toen er met een helikopter nog een telling werd gedaan. Vorige winter kwamen tussen december en mei ‘slechts’ 813 dieren om het leven. Dit jaar ging het alleen al in maart om 1.155 dieren. De verwachting is dat het totaal aantal in april nog verder oploopt.

Strenge winter na twee zachte

De oorzaak is dat de vorige twee winters zacht waren en de afgelopen winter strenger, met veel regen in december en nog een vorstperiode in maart. “Ook was de populatie in het gebied groot als gevolg van de afgelopen zachtere winters”, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Laatste reacties

 • Maas1

  De oorzaak van het absurde sterfte cijfer zou zijn de strenge winter.Als men self made nature creërd hou daar dan rekening mee! Het probleem is dat de vegetatie door de seizoenen zich niet verhoud met het aantal gve per ha.Het wordt tijd dat onafhankelijke dierenartsen zich over deze materie buigen.En trots dat men is over de problematiek! Als er bij een boer b.v. van weegen lichamelijke of geestelijke klachten dier verwaarlozing plaats vind, wordt het door o.a. de NVWA breed uit gemeten in de pers!Als er een musje dood neer valt staat PvdD voor aan te kakelen, nu hoor je ze niet, het interesseert ze namelijk geen barst.

 • farmerbn

  Ik wil graag foto's en video-beelden van al die dode en bijna dode dieren zodat we die kunnen delen. Meer dan 50% uitval is enorm. Hoe kunnen 'dierenvrienden' de boeren nog plagen bij een uitval die veel lager ligt? Een melkveehouder die 15% kalversterfte heeft doet het dus prima. Wat geven die 'dierenvrienden' ons veel stokken om terug te slaan. Bedankt daarvoor maar jammer dat de dieren in de OVP dat moeten ontgelden.

 • alco1

  Eén ding wordt nu wel heel duidelijk.
  De PvdD is er niet voor de dieren.

 • w.wellink@teeuwissen.nl

  laat er maar een paar wolven los .

 • Flepke

  Ipv melkveehouder moeten we melknatuurveehouder worden of zoiets...... Er gelden dan schijnbaar helemaal geen regels. Geen mestwet met gve per ha, geen fosfaat rechten, geen i&r, dierverwaarlozing is ook toegestaan en ga zo maar door........

  De politiek heeft een 2e agenda in het lanbouwbeleid...... maar in het natuurbeleid kan en mag nog alles......

 • beekberghoeve1

  dat de mensen niet weten als de dieren geen eten krijgen dat ze dan op hen vet gaan teren en dan vet in het bloed krijgen en dan dood gaan dus overheid waar hebben jullie je verstand zitten op nul moeten wij als ondernemers eens doen.

 • farmerbn

  @alco1; PvdD is anti veehouderij en heeft niks met dieren.

 • Bennie Stevelink

  Natuurfanaten zijn blij met de aandacht voor dierwelzijn in de OVP. Zolang de discussie gaat over dierwelzijn, wordt er geen discussie gevoerd over de vraag in hoeverre de OVP natuur zijn. Want dát is de werkelijke discussie die gevoerd moet worden.

 • info196

  Volgens SBB is de oorzaak het weer.
  Gekker moet het niet worden!!!
  SBB is de oorzaak, ze hebben het uit de klauwen laten lopen. Er zijn vele andere terrreinbeheerders die wél weten hoe het moet en zich niet verschuilen achter externe factoren.
  We moeten met zn allen ALLE provinciale bestuurders hier op aanspreken. Zij zijn degenen die de stekker er per direct uit kunnen trekken!!

 • Casa de Weert

  Er zijn gewone burgers die veroordeeld worden als hen iets gebeurd waar ze niets aan kunnen doen.
  Waar is Mevr Tiemen nu ?
  Wel de gewone burger aanspreken maar de overheid mag gewoon doen.
  Arme beesten die onder de zorg van deze mensen zijn.

 • 0064376

  Oplossing; schiet voor de winter de helft af, hebben de rest genoeg te vreten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.