Home

Nieuws 3 reacties

Brussel wil boer hoeden voor oneerlijke handel

De Europese Commissie wil boeren beter beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Dat moet onder meer gebeuren met waarborgen voor betalingstermijnen en standaardcontracten. Europees Commissaris Phil Hogan presenteert deze week plannen om primaire producenten in de land- en tuinbouw protectie te bieden.

Het Europees Parlement riep de Europese Commissie vorig jaar op actie te ondernemen om de boeren beter te beschermen. Eerder al had Cees Veerman in het rapport van de werkgroep agrarische markten aanbevelingen gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van standaardcontracten en betalingstermijnen. Het zou, aldus een van de ideeën, in elk geval verboden moeten worden aan grote marktpartijen om bestaande contracten eenzijdig te wijzigen.

Oneerlijke handelspraktijken zijn in Nederland geen groot issue. Toen LTO-Nederland samen met de voedingsmiddelenindustrie en de supermarkten (FNLI en CBL) een pilot opzette om boeren een platform te bieden oneerlijke praktijken te melden, was de respons minimaal. LTO heeft daarna onder meer dan 20.000 boeren en tuinders nog extra nagevraagd hoe het probleem leeft. Er kwamen niet meer dan 490 reacties – een pover resultaat vergeleken met de respons die LTO Nederland doorgaans krijgt op onderzoeken.

Coöperatieven beschermen Nederlandse boer

Dat Nederlandse boeren minder last hebben van oneerlijke handelspraktijken, heeft mogelijk te maken met de georganiseerdheid van de ondernemers in coöperatieven. Onderhandelingen met supermarkten lopen via bijvoorbeeld Cosun, FrieslandCampina, Greenery, Agrico, HZPC of Agrifirm. Een andere reden is dat een groot deel van de agrarische productie de grens over gaat.

Europees Commissaris Phil Hogan presenteert deze week plannen om primaire producenten in de land- en tuinbouw protectie te bieden. - Foto: ANP
Europees Commissaris Phil Hogan presenteert deze week plannen om primaire producenten in de land- en tuinbouw protectie te bieden. - Foto: ANP

LTO ziet dan ook niet veel nut in extra regelgeving om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan. LTO Nederland is ervan overtuigd dat meer wetgeving de situatie in de voedingsketen niet zal verbeteren. Sterker nog: de landbouworganisatie vreest dat meer wetgeving leidt tot meer juridische procedures tussen partners in de keten, en tot meer bureaucratie.

Verduurzaming landbouw

Een negatief effect is dat concurrentie en innovatie er niet door zullen toenemen. Aan de andere kant vindt LTO markttransparantie wel van groot belang. Daarnaast moeten ondernemers de ruimte krijgen om afspraken te maken over verduurzaming, die uiteindelijk de consument en de maatschappij ten goede komt.

Ook Detailhandel Nederland zit niet te wachten op extra regels. Nieuwe wetgeving, gebaseerd op beschuldigingen van groepen ondernemers die lobbyen voor marktbescherming, passen volgens de winkeliersorganisatie niet binnen de plannen voor betere regelgeving.

Laatste reacties

  • hazeburg1

    dat de detailhandel er niet mee eens is snapt iedereen, maar dat LTO..........................?????!!!!!!!Laat ook maar.

  • koestal

    Eindelijk, de oneerlijke handel wordt bevorderd door de NMA ook een een EU organisatie

  • puinhoop

    Geen fipronilsteun NL wel in belgië. Hoezo oneerlijke handel!!!! Ach laat ook maar.........

Of registreer je om te kunnen reageren.