Home

Nieuws 7 reacties

ABN Amro: vleesvervangers winnen terrein

De markt voor vleesvervangers groeit dit jaar met 6% en volgend jaar met 8%, zegt ABN Amro.

ABN Amro verwacht dat de markt voor vleesvervangers de komende jaren verder groeit. De bank voorspelt dat de groei dit jaar 6% zal zijn en 8% in 2019. De afgelopen vijf jaar groeide de markt van vleesvervangers met 12%. Dat is te lezen in de sectorprognose Food van de bank

Veel potentie in vleesvervangers

De markt voor vleesvervangers is nu goed voor zo’n € 80 miljoen aan retailwaarde. Dat betekent dat een huishouden € 10 per jaar uitgeeft aan vleesvervangers. Aan vlees is dat gemiddeld € 640 en aan vis € 140. De markt voor vleesvervangers is dus nog klein, maar ABN noemt de potentie voor groei groot.

Beter concurreren met vlees

Nu steeds meer grote voedingsproducenten zich op de markt van de vleesvervangers begeven, wordt er ook meer geïnvesteerd in vernieuwende producten. Die kunnen op smaak en structuur beter concurreren met vlees, zo is te lezen in de voorspelling die de bank doet in de sectorprognose. Dat zou ook de vraag naar vleesvervangers moeten verhogen, want redenen waarom consumenten (nog) geen vleesvervangers eten zijn smaak, aanbod en structuur.

Vegetarische hamburger, op basis van soja- en tarwe-eiwit. - Foto: Michel Zoeter
Vegetarische hamburger, op basis van soja- en tarwe-eiwit. - Foto: Michel Zoeter

Verschuiving naar plantaardige eiwitten

Volgens de bank vindt er een verschuiving plaats van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Belangrijke factoren voor de Nederlandse consument om te kiezen voor plantaardige eiwitten zijn de impact op het milieu, het dierenwelzijn en de gezondheid.

Meer groenten en vis

ABN verwacht dat de groente- en vissector in de komende jaren profiteren van de druk op de vleesconsumptie. Maar de bank voorziet ook uitdagingen voor deze sectoren, zoals op het gebied van duurzaamheid. Ze verwacht dat de omzet van de AGF-sector (Aardappelen, Groente en Fruit) dit jaar met 2% stijgt en dat de afzetvolumes van vis toenemen.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Vleesvervangers zijn geen garantie voor minder ontbossing voor plantaardige eiwit productie. Helaas kunnen mensen nog geen gras eten en zal de grasoogst voor eiwit winning niet direct goedkoper zijn dan ontbossing en soja productie. ik zie dan ook nog niet de grote milieu winst van deze grap.

 • pinkeltje

  En wat is dan de milieuwinst van ontbossen?

 • Almagro

  Meest hoogwaardige vleesvervangers zijn eieren met een consumentenprijs voor ieder betaalbaar.

 • alco1

  Dat vleesvervangers ook op smaak gemaakt kunnen worden staat buiten kijf.
  Maar wat erbij in gemikt wordt.
  Maar goed, dat terzijde.
  Voor het namaakvlees zijn echter machines nodig die gemaakt moeten worden waarvoor een industrie nodig is.
  Ook is er brandstof nodig om deze machines te laten draaien.
  En dan wil men beweren dat dit duurzamer is dan productie door dieren die er al zolang de Schepping is er zijn.
  Oh ja. Bij dieren telt men niet mee dat het voer voor de dieren juist weer het omgekeerde doet.
  Het geheel bij de dieren dus circulair maakt.

 • R. B.

  De linkse rakkers hebben het ook al voor het zeggen bij de ABN Amro.
  Verdeel en heers is hun motto

 • Gerard Groot Koerkamp

  Vleesvervangers bestaan niet.Er wordt alleen meer groente gegeten.Het plaatje is bedrog,het is helemaal geen hamburger maar soja.

 • glaasje

  Ik dacht dat er geen vleesnamen meer op de verpakking mogen staan ??? Vegetarieers willen toch niet aan vlees herinnerd worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.