Home

Nieuws 19 reacties

Veerman: intensieve melkveehouderij is eindig

De intensieve melkveehouderij heeft een problematische toekomst in het verschiet. Dat zei oud-landbouwminister Cees Veerman woensdag op het Friese Landbouwcongres in Heerenveen.

Het verminderende maatschappelijke draagvlak voor grote stallen ziet hij als een van de aanleidingen hiervoor. Daarnaast denkt hij dat technische maatregelen op een bepaald moment niet meer toereikend zijn om problemen met geuroverlast en milieu de baas te blijven. “Financieel is het ook niet meer mogelijk om het rendabel te maken.”

Grondgebonden boeren

Intensief boeren vraagt daarnaast volgens Veerman te veel van de bodem. “Grondgebonden boeren, met het in acht nemen van de natuur, daar ligt de oplossing”, denkt Veerman. “Die oplossing ligt bij de jonge innovatieve boeren, die kunnen het voortouw nemen. Maar dat betekent niet dat je de rest moet vergeten. Er zullen wat centen bij moeten om dit mogelijk te maken.”

Hectares en staarten tellen

Over grondgebondenheid in de veehouderij was Veerman duidelijk. “Dat moet niet door middel van allerlei bureaucratische regelingen rondom stikstof of fosfaat. Gewoon hectares en staarten tellen.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik denk dat er dan dieren komen zonder staart.

 • bankivahoen

  Voedsel komt in de toekomst niet meer van de boerderij maar uit steriele laboratoria.

 • wmeulemanjr1

  Als je zoals dhr. Veerman financieel zo'n beetje binnen bent, is het de vraag of je nog wel echt nuchter/zakelijk kunt nadenken.
  Het gaat je dan alleen nog om de roem die je krijgt bij het doen van uitspraken die bij het grote publiek goed liggen, dat zijn met name niet de boeren!

 • Bolder01

  Bankivahoen..vreet jij je maar te barsten in die producten van het laboratorium

 • F.

  Hij heeft gelijk, zo moeilijk is het niet!

 • koeien15

  Veerman spuugt in eigen bron.

 • jan hospers

  Ben het met je eens veerman spuugt in eigen bron. Heeft ook in het bestuur van de Suiker Unie gezeten. Je wilt niet weten wat dat de boeren heeft gekost.

 • Bertus Buizer

  Wijze opmerking van Cees Veerman, oud hoogleraar en bestuursvoorzitter van WUR en later ook minister van landbouw. Maar niet alleen de toekomst van de intensieve veehouderij baart zorgen. Ook het verleden en heden deden en doen dat al. Boerenleiders en ook WUR (Veerman incluis), overheid, banken en agro-industrie hebben de boeren vaak op het verkeerde been gezet. Op boerenvergaderingen aaiden ze de boeren over hun bol en zeiden dan dat ze het zo goed deden en dat ze mooi zo door moesten gaan. Nu dus tijd om goede wegen te vinden en in te slaan. Want er zijn volop goede uitdagingen voor de prima Nederlandse boeren.
  <>

 • g.g

  in Duitsland is dit de standaard , grond en dieren in balans

 • bankivahoen

  Bolder, kijk wat men wereldwijd onderzoekt op universiteiten, het is in de nabije toekomst het grootste nieuwe verdienmodel. Wegkijken mag je gerust, die fase heb ik ook gehad. Geniet zolang mogelijk van wat boeren en tuinders mogen produceren nu het nog kan.

 • gradje1966@

  Kakelt als een kip zonder kop.
  Hoe moeten de intensieve boeren dan verder laat men dan iedereen maar failliet
  gaan om zo goedkoop aan natuurland te komen . Cees is nooit mijn favoriet geweest het is een linkse rakker onder de dekmantel C.D.A. En van deze figuren lopen er nog meer bij het C.D.A.

 • moi !

  Cees begrijpt het . Even met Mevr. Schouten praten.

 • alco1

  Een bouwboer die nog nooit een koe gemolken heeft.
  Alleen maar ha subsidies ontvangen voor land in Frankrijk

 • de beul

  Hij heeft wel gelijk,moeilijker is het niet.

 • brutus71

  Aaltdijkhuizen ziet wel toekomst voor de intensievere veehouders, dankzij deze boeren kan de groeiende wereld bevolking gevoed worden, gaat je met alleen biologische landbouw echt niet lukken en dat ben ik met hem eens

 • 0064376

  Hij vergeet dat die stallen zo groot zijn om het dierenwelzijn te verbeteren.

 • Maas1

  Na het melkquotum tijdperk had zeker ook de politiek de mogelijkheid om een voorzichtige landing in te zetten, men heeft dit wel overwogen na gelaten.We weten nu wat dat voor een gevolgen en consequenties het heeft en zal hebben. Vanaf het spreekgestoelte is het makkelijk om de boeren wederom een veeg onderuit de pan te geven,
  terwijl ze politiek en bestuurlijk voor de vrije markt worden geworpen. Vrije markt prima maar hou je dan meer op een gepaste afstand met dwingende regels en wetten.De Wereld zal gevoed moeten worden mede om honger en oorlogen te voorkomen,daarvoor en daardoor zal er meer ruimte moeten zijn en komen voor de intensieve landbouw,voor elke portemonnee zal er een voedselpakket beschikbaar moeten zijn.Dat is de bases voor onafhankelijkheid en vrijheid van het individu.

 • jan4072

  Ik ben het helemaal eens met Bankivahoen. Op de scholen wordt er alleen maar gekeken naar het hoogst renderende verdien model. Dan is het wel fijn als je de uitgemolken arbeiders in de fabrieken tevreden kunt houden met goedkoop eten en andere wortels voorhouden.

 • krulsaart

  Hey is toch juist de akkerbouw die kunstmatig in leven gehouden wordt door Europese subsidies. Subsidies eraf, grond goedkoper, veehouderij ook weer een kans....

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.