Home

Nieuws 4 reacties

Stroom reacties en publicaties op Week Zonder Vlees

In de Week Zonder Vlees zien veel organisaties en personen hun kans schoon om hun visie te geven op de vleesconsumptie.

Het varieert van een rapport van Greenpeace met de oproep om de vlees- en zuivelconsumptie te verlagen tot de COV die vindt dat het initiatief goochelt met cijfers en feiten.

De ‘Nationale Week zonder Vlees’ is maandag 5 maart gestart. De campagne is bedacht door de vegetarische vlogger Isabel Boerdam. Volgens haar is elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. Van 5 tot en met 11 maart vindt deze campagneweek voor het eerst plaats.
Tekst gaat verder onder Facebook-video

Greenpeace: vlees- en zuivelconsumptie halveren

Greenpeace bracht maandag, niet geheel toevallig, een rapport uit met de oproep om de vlees- en zuivelconsumptie te halveren tot 2050. Zo kunnen we ‘de gevaarlijke klimaatverandering ontwijken’ en op schema blijven met de Parijse klimaatafspraken, aldus het rapport. Ook zorgt de huidige vleesconsumptie volgens het rapport voor een wereldwijde ‘gezondheidscrisis’.
Tekst gaat verder onder Facebook-video

RIVM: onderzoek over milieubelasting en vlees

Ook het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) publiceerde een onderzoek met betrekking tot vlees. Het resultaat van het onderzoek is dat Nederlandse voedingspatronen met een hoge milieubelasting meer vlees en meer energie bevatten. Een 75% kleinere portie vlees zou zorgen voor een 23% lagere broeikasgasuitstoot van het totale voedingspatroon.

COV: onderzoek RIVM met grote korrel zout nemen

De Centrale Organisatie voor de Vleessector kwam met een persbericht in de week zonder vlees. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) goochelt de campagne met cijfers en feiten. Voorzitter Jos Goebbels geeft aan dat volgens het RIVM de consumptie van vlees(waren) van mannen en vrouwen tussen de 19 en 50 jaar respectievelijk 130 en 88 gram bedraagt. Daarmee zit Nederland op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van het Voedingscentrum, volgens de voorzitter.
Tekst gaat verder onder Facebook-post

De week zonder vlees gaat uit van een gemiddelde consumptie van 200 gram per persoon. Door de, volgens Goebbels, onjuiste dubbele consumptie die de week zonder vlees communiceert, kloppen de doorrekeningen naar de footprint voor CO2, water en autokilometers ook niet. Daarom moeten we de veronderstelde milieuwinst met een ‘hele grote korrel zout’ nemen, aldus Goebbels.

Tekst gaat verder onder de foto

Febo verkoopt in de week zonder vlees vegetarische grillburgers in de 'Vebo'in Amsterdam. COV meent dat de initiatiefnemers van de vleesloze week met cijfers en feiten rond vleesconsumptie de plank misslaan. - Foto: ANP
Febo verkoopt in de week zonder vlees vegetarische grillburgers in de 'Vebo'in Amsterdam. COV meent dat de initiatiefnemers van de vleesloze week met cijfers en feiten rond vleesconsumptie de plank misslaan. - Foto: ANP

Universitair docent: negatief effect vegetarische alternatieven

Universitair hoofddocent Milieukunde aan de Rijksuniversiteit Groningen Sanderine Nonhebel vindt dat iedere burger 30 kilo (80 gram per dag) vlees per jaar kan eten. Volgens haar hebben vegetarische alternatieven een groter negatief effect op het milieu, schrijft ze in het Dagblad van het Noorden. Volgens haar is de consumptie van vlees nodig om restproducten van plantaardige producten weg te werken. Ze wil met deze visie de Week zonder Vlees in perspectief zetten.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Onbegrijpelijk dat de media zo weinig tegengeluid laat horen.iedereen met ook maar een heel klein beetje boerenverstand voelt toch op zijn klompen aan dat er van al die cijfers niets klopt.Zo hoorde ik in korte tijd 1 kg.vlees kost 8 kg.graan(klopt niks van)1 kg vlees kost 8 kg voer (wat voor voer??) 1 kg vlees kost 8 kg gras(was het maar waar) kortom ze weten zelf niet wat ze lopen te kletsen, gelukkig is de gemiddelde consument nog niet helemaal gek en nemen de meesten het met een grote korrel zout en weten ze donders goed uit welke hoek(en) deze geluiden komen.

 • Johnny Hogenkamp

  Een "vegetarische vlogger" vindt vlees eten niet meer van deze tijd..... Nee, zij is van deze tijd en de rest loopt ver achter. Gelukkig zijn er deze week weer 20 "dagen van ..." en "week van ...", volgende week weer verder met nieuw nieuws, sorry vlogs en blogs.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Het is natuurlijk raar als een onafhankelijke nieuwszender als het N.O.S.journaal de week zonder vlees promoot.Het filmpje bevat ook zeer veel onwaarheden.Van de co2 uitstoot uit de veehouderij moet je de absorptie door de planten die ergens op de wereld groeien ten behoeve van de veehouderij aftrekken.De planten hebben co2 nodig om te kunnen groeien.Het water dat de veehouderij nodig heeft wordt geleend,niet verbruikt, voor de transport van voedingsstoffen en meststoffen en komt op den duur allemaal weer terug.In het filmpje wordt voorbijgegaan aan het meest geavanceerde kringloopsysteem op de aardbol,dat beheerd wordt door de boer.

 • alco1

  De veehouderij is volkomen circulair.
  Het is bedroevend dat we het LTO niet horen.

Of registreer je om te kunnen reageren.