Home

Nieuws

Opnieuw beter resultaat voor Vion

Vion Food Group heeft in 2017 opnieuw een beter resultaat behaald.

De omzet steeg met 6,5% naar € 5,1 miljard, vooral door hogere vleesprijzen. De nettowinst daalde wel van € 39 miljoen in 2016 naar € 22 miljoen in 2017. Dat komt door hogere lasten voor herstructurering en minder belastingvoordelen in 2017 dan in 2016. De zogenoemde genormaliseerde Ebitda (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) steeg wel met 5% naar € 64 miljoen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het slachtconcern bekendmaakte op 29 maart.

Dividenduitkering hervat

Het jaarverslag bevat goed nieuws voor de enige aandeelhouder: NCB Ontwikkeling, het investeringsfonds van de ZLTO. Vion kondigt aan dat de dividenduitkering wordt hervat. Uit het resultaat over 2017 wordt € 9,5 miljoen uitgekeerd. Dat is voor het eerste sinds 2012.

Minder varkens en runderen geslacht

Het aantal geslachte varkens in 2017 kwam uit op 15,68 miljoen tegen 16,11 miljoen in 2016. De daling komt onder meer door het sluiten van de slachterij in het Noord-Duitse Zeven.

Ook het aantal geslachte runderen daalde licht, van 921.000 in 2016 naar 912.000 in 2017. De omzet van de varkensdivisie steeg naar € 3,43 miljard in 2017 (2016 € 3,21 miljard). In de rundvlees tak stegen de omzet van € 1,54 miljard naar € 1,57 miljard in 2017.

Duitsland grootste deelmarkt voor Vion

Duitsland blijft met een omzet van ruim € 2 miljard de grootste deelmarkt, gevolgd door Nederland met € 654 miljoen.

Naar Aziatische landen werd in 2017 voor € 521 miljoen geëxporteerd. De afzet naar China daalde, terwijl de afzet naar Japan en Korea toenam. China blijft met een afzet van 110.000 ton voornamelijk varkensvlees wel de belangrijkste afzetmarkt buiten Europa.

Kint: veel bereikt in 2017

Volgens CEO Francis Kint is in 2017 veel bereikt dat in de voorgaande jaren in gang is gezet: “We hebben onze bedrijfsresultaten voor het 2de jaar op rij verbeterd en het investeringsprogramma ter verbetering van de productielocaties is doorgegaan.”

Volgens de topman, die deze week zijn overstap naar een Belgische beursgenoteerde producent van vleeswaren aankondigde, is in de afgelopen 4 jaar € 260 miljoen geïnvesteerd, terwijl de balanspositie is verbeterd. In 2017 heeft het bedrijf € 79 miljoen geïnvesteerd, vooral in onderhoud, modernisering en uitbreiding van productielocaties. Daarnaast is € 22 miljoen uitgetrokken voor aankoop van Otto Nocker in Duitsland en voor het vergroten van belangen in enkele dochterbedrijven. De solvabiliteit, eigen vermogen in % van de totale balanswaarde, stond eind 2017 op 44%.

Flinke stappen gezet in concepten

Volgens Kint zijn er flinke stappen gezet in concepten voor het beter verwaarden van varkensvlees. Inmiddels valt 70% van de varkens die in Nederland worden gekocht onder een van de 3 Vion-concepten:

  • Good Farming Star
  • Good Farming Balance
  • het biologische Groene Weg

In de rundvleesdivisie worden ook stappen gezet zoals via de introductie van dry-aged vlees, Simmental en regionale producten.

Dat de netto-winst daalt, komt door de kosten voor herstructurering, in 2017 € 12,5 miljoen, tegen een bate van bijna € 1 miljoen in 2016. Ook bevatte het resultaat van 2016 een eenmalige bate via een eenmalige schikking en was de belastingteruggave door te verrekenen verliezen in 2017 € 9 miljoen lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.