Home

Nieuws 9 reacties

Onrust over luchtwassers in Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant en gemeenten in deze provincie zijn sinds februari een stuk terughoudender met het verlenen van vergunningen voor combiluchtwassers voor intensieve veebedrijven.

Aanleiding zijn signalen dat uit Wagenings onderzoek zou blijken dat deze luchtwassers een stuk minder geuroverlast en ammoniak afvangen dan de officiële emissiefactor die het Rijk heeft vastgesteld.
Het onderzoek van Wageningen UR is nog niet definitief afgerond, laten de universiteit en het ministerie van Infrastructuur en Milieu desgevraagd weten. De verwachting is dat het binnen enkele weken wordt afgerond en openbaar wordt gemaakt. Tot die tijd willen ze inhoudelijk niets zeggen over het rapport.

‘Spoedoverleg in Brabant’

Het Eindhovens Dagblad meldt dat de resultaten van het onderzoek zo alarmerend zouden zijn dat er op het provinciehuis een spoedoverleg komt met alle Brabantse wethouders als de onderzoeksresultaten naar buiten komen.

De provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten hebben de omgevingsdiensten verzocht om bij vergunningsaanvragen met combiluchtwassers dit bestuurlijk aan te kaarten zodat in gesprek met de ondernemer gezocht kan worden naar een alternatief.

Volgens de provincie maakt ongeveer een derde van de Brabantse varkenshouders gebruik van een combiluchtwasser, die op biologische of chemische wijze ammoniak en geur uit de stallucht filtert.

Snel duidelijkheid nodig

De provincie en de Brabantse gemeenten hebben de rijksoverheid gevraagd om over de uitkomsten zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Ook varkenshoudersorganisatie POV wil snel duidelijkheid. “De berichten zijn verontrusten en leiden tot onzekerheid bij varkenshouders en omwonenden”, aldus POV.

Laatste reacties

 • 8911077012

  wat maakt ammoniak voor probleem als het de lucht in gaat kan mij dit iemand uit leggen op een helder korte manier
  ik zie het groen in veedichte gebieden groeien dat ze met snoeien niet bij kunnen houden wie houd wie voor de gek

 • Vhouder

  luchtwasser is een luchtbel die alleen maar geld kost helaas mogen we niet meer zonder het is eigenlijk gewoon je geld verbrassen

 • maatje 1904

  Ben benieuwd waneer ze over emissie arme roostervloeren beginnen?

 • de lufa is bij een klant van mij in Duitsland aan het meten. Ze krijgen in een volle vleeskuikenstal geen ammoniak gemeten. Een andere klant heeft een 2e meting gehad omdat ze 0 ppm in de stal gemeten hadden en buiten de stal ook 0 ppm ammoniak. Dat is geen 80% reductie.... bureaucratie ten top.

 • m.nieuweboer

  Om de vermeende schade van NH3 is er beleid gemaakt, echter is er nooit degelijk onderzoek naar het effect geweest alvorens het is ingevoerd. ,Het is gefundeerd op basis van het z.g.n. voorzorgprincipe dat is aan genomen in 1992 op de milieu conferentie in Rio.
  Er is nooit onderzoek gedaan naar de gevolgen van mestinjectie voor bodem en bodem leven. NH3 weegt 70% van de lucht is daardoor zeer vluchtig, splitst zich in stikstof deze voegt zich bij 78% die in de lucht en waterstof doet hetzelfde en is moeilijk of bijna niet te meten. het beleid is gebouwd op fictie en niet op feiten . Een probleem wat niet bestaat kan men ook niet oplossen.
  Meindert Nieuweboer Aartswoud

 • Tinus1

  het gaat hier over de werking van de wasser, als die volgens constructievoorschrift is gebouwd, en nadien, zoals gebruikelijk, door de milieudienst gecontroleerd dan treft de gebruiker bij correct gebruik geen blaam. Dat wil zeggen dat de bedenkers ons voor het ootje gehouden hebben en de overheid, er daar zouden wij nu de schuld van krijgen. Ik zou zeggen los het zelf maar op. Als ik volkswagen rijd hoef ik ook niet te boeten omdat het een sjoemeldiesel is??

 • John*

  Het bedrijf afgebrande bedrijf van straathof was de laatste jaren uitgerust met luchtwassers waardoor er geen klachten meer over geur waren. Ach we wachten maar af.

 • peter2303

  In de melkveehouderij wordt dit type luchtwasser niet gebruikt . Hier geen biocombi wassers. Deze werken niet bij lage temperaturen. De bacterie groei is er dan niet.

 • eenvoudige boer

  Iedereen wist allang dat die luchtwassers niet goed werkten. Het is jammer dat ze ons allemaal opzadelen met die dure technieken als ze in de praktijk nog niet goed bewezen zijn. Veel beter was geweest als ze zich meer verdiept hadden in de aanpak bij de bron. (veel minder ammoniak bij de varkens)
  Gelukkig zijn er nog wat voorlopers zoals Hans Verhoeven die goed bezig zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.