Home

Nieuws 8 reacties

Minister wil update stikstofaanpak versnellen

Het Programma Aanpak Stikstof wordt versneld verbeterd en aangevuld om te zorgen dat de schorsingen op natuurvergunningen kunnen worden opgeheven. Dat streeft minister Carola Schouten in samenspraak met de provincies na.

De minister schrijft dat aan de Tweede Kamer. Maandag vroeg het parlement om opheldering, na een uitspraak van de Raad van State vrijdag 9 maart. Het parlement debatteert dinsdagavond 13 maart met de minister over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Ontwikkelruimte vergeven

De afgifte van sommige vergunningen komt in de knel vanwege een uitspraak van de Raad van State. Die vindt dat vergunningen die zijn gegeven op basis van ontwikkelingsruimte die was gereserveerd voor de periode van juli 2018 tot juli 2021 moeten worden geschorst.

Daarbij wijst de rechter terug naar een eerdere uitspraak, waarbij vragen zijn voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. Toen werd gesteld dat ondanks de verwijzing de aangevraagde vergunningen niet hoefden te worden geschorst omdat er nog ruimte was voor stikstofdepositie in kwetsbare natuurgebieden. Tegelijk werd gesteld dat de overheid de zogenoemde passende beoordeling van het PAS op onderdelen moest verbeteren en aanvullen.

Door een actualisatie van het Programma Aanpak Stikstof is die situatie ondertussen veranderd. Op bepaalde kwetsbare gebieden is de ruimte voor de eerste PAS-periode (2015-2018) inmiddels vergeven.

Voor welke vergunningen geldt wel of geen schorsing?

De schorsing van vergunningen geldt niet voor activiteiten die al geheel zijn gerealiseerd en ook niet voor nieuwe ontwikkelingen waarvan de stikstofdepositie geen effect heeft op gebieden waar 60% van de ruimte is vergeven. En ook vergunningen waarvoor geen ontwikkelingsruimte nodig is blijven buiten schot.

De minister wil zo snel mogelijk de verbeteringen en aanvullingen aanbrengen om ervoor te zorgen dat de schorsing van de vergunningen kan worden opgeheven. De minister zegt dat de uitspraak geen negatieve gevolgen heeft voor de verbetering van het milieu. Vergunningen die zorgen voor een vermindering van de stikstofdepositie kunnen gewoon doorgaan, omdat daarvoor geen ontwikkelingsruimte is. Andere bron- en herstelmaatregelen van het PAS gaan ook gewoon door.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  Wat een onzin allemaal

 • alco1

  De rechter.......
  Waar zijn we toch mee bezig?

 • Bolder01

  Het zijn profeten die brood eten... MAAR ZIJN ZELF GOEN BOER IN HUN WERK.maar misschien boer in hun doen en laten

 • koestal

  De stikstof uitstoot door wegverkeer en luchtverkeer kan gewoon doorgaan,hoe hypocriet de politiek kan zijn

 • Henk.visscher

  Ik hoop voor haar dat ze geen openhaard heeft

 • 344412

  papieren werkelijkheid

 • veldzicht

  Sjonge sjonge waar ze zijn ze toch mee bezig,boertje pesten meer is het niet door een stelletje niksnutten die er nog een mooi baantje aan over houden ook.
  Ga toch eens een behoorlijk beroep zoeken zodat je je nuttig kan maken voor de maatschappij

 • koestal

  De minister wil zo snel mogelijk veel boeren opruimen.De landbouw failliet laten gaan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.