Home

Nieuws 12 reacties

Grote grazers Oostvaardersplassen toch bijgevoerd

De provincie Flevoland laat de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren om ze door de extreem koude periode heen te helpen.

Daarmee laat de provincie de ‘maatschappelijke bezorgdheid’ over het dierenwelzijn in het natuurgebied tijdelijk zwaarder wegen dan het advies van de eigen deskundigen. In het gebied leven herten, konikpaarden en Heckrunderen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken”, motiveert Flevoland het besluit.

Staatsbosbeheer is niet blij met het besluit “maar voldoet als uitvoerende organisatie aan het verzoek van de provincie”. Op zeven plaatsen in het gebied hebben medewerkers al balen hooi neergelegd. “Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden”, benadrukt de provincie.

Demonstratie gaat door

Een voor zondag geplande demonstratie bij het bezoekerscentrum gaat vooralsnog gewoon door. “Voorlopig blazen we de actie niet af. Want we willen sowieso nog laten horen dat het beleid ons niet aanstaat. Dat verandert niet door even snel wat hooi neer te gooien”, zegt Bart Lubbers, een van de initiatiefnemers van het protest. Het plan om hooi mee te nemen wordt wellicht aangepast. “Er moet sowieso wat symbolisch hooi mee.”

Een medewerker van Staatsbosbeheer plaatst balen stro in de Oostvaardersplassen.
Een medewerker van Staatsbosbeheer plaatst balen stro in de Oostvaardersplassen.

Juiste hooi neerleggen

Volgens Staatsbosbeheer is het belangrijk dat niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. “De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan”, aldus Staatsbosbeheer die het enkele dagen geleden nog sprak van ’een misvatting om te denken dat bijvoeren een oplossing is voor het welzijn van de dieren. De sterkste dieren kapen het voedsel weg, waardoor de zwakkere nog steeds met een lege maag zitten’.

Bijvoeren gebeurde al eerder

In de winter gaan in het gebied veel dieren dood. De discussie over bijvoeren laaide de afgelopen jaren herhaaldelijk op. Critici wijzen er onder meer op dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan. Bijvoeren gebeurde al eerder. In 2010 besloot de Tweede Kamer dat de herten, paarden en runderen in de Oostvaardersplassen extra voer moesten krijgen.

Laatste reacties

 • frankrooi

  Deze tractoren met speciale klem aan de voorlader worden hoofdzakelijk gebruikt om kadavers te laden, heel triest.

 • Jan-Zonderland

  Het is een grof schandaal wat daar allemaal gebeurt maar bijvoeren is op langere termijn geen oplossing. De populatie moet naar beneden naar een aantal what het gebied kan dragen. Maximaal x aantal dieren, de rest zul je op wat voor manier dan ook, weg moeten halen, ook geen leuke oplossing maar het kan niet anders. Als je structureel gaat bijvoeren dan loopt de populatie nog veel verder op en creeer je een vicieuze cirkel. Overigens wel weer triest dat SBB nog even eisen stelt aan het hooi wat er gevoerd zou moeten worden. Hooi is hooi en ze breten het echt wel ook al zou schraal hooi mogelijk beter zijn voor die beesten. Als je honger hebt eet je alles maar dat gevoel hebben de heren/dames van SBB denk ik nog nooit gehad.

 • ENDE902

  Voor mij is de vraag, hoe kun je zeggen dat in de Oostvaardersplassen sprake is van echte natuur.

  Enkele tegenargumenten:
  1. Er staat een hek om dit gebied.
  2. Het waterpeil in het gebied wordt gereguleerd.
  3. De extremen in het huidige weer, vinden hun oorzaak in de verandering van het klimaat. Juist dit is volgens velen een gevolg van menselijk handelen.

  Conclusie:
  De Oostvaardersplassen is niet meer dan een project van enkele natuurfreaks, gesteund door de overheid.

 • boer a

  Eindelijk gaan ze op deze veehouderij een beetje voor de dieren zorgen, waar is de NVWA? Bij andere veehouderijen staan ze wel klaar om welzijn te waarborgen.
  Elders worden zwakke vogels en andere dieren uit de natuur met veel passie opgevangen en verzorgd, maar in dit gebied laat men gigantische aantallen dieren moedwillig verhongeren.

 • g.g

  te gek voor woorden

 • farmerbn

  Gewoon filmen en op Facebook zetten. Ook beelden bewaren voor later. Kun je altijd wel een keer gebruiken als je aangevallen wordt.

 • kleine boer

  @farmerbn zag net een fimpje via fb van mijn broer ik heb zelf geen fb maar er komen nu wel filmpjes voorbij al dus dat komt vanzelf de media in nu 2 x hoor je ze schieten en 11 hertjes opgeladen uit de kale vlakte met een dikke voorlader dus ze liggen er met bosjes als het bij een boer was......dan werd de boer opgesloten en vee in beslag genomen....

 • Hindrik66

  kleine boer;
  <>

 • kleine boer

  Hindrik precies die was het bedankt voor de link en nu maar delen met zijn allen lukt al zonder fb zo 👍

 • gerben5

  Sbb neemt iedereen in de zeik met dat" bijvoeren"
  2 hooibalen uitschudden voor 5000 beesten

 • alco1

  In mijn krant stond ook nog weer zo'n stompzinnig verhaal over de nadelen van bijvoeren.
  Het zou in de tocht circulatie te vroeg tot eisprong lijden.
  Temperatuur beste mensen is de leidraad daarin.

 • farmerbn

  Honger als anti-conceptie. Je moet het maar willen (verdedigen).

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.