Home

Nieuws 10 reacties

Gemiddelde grondprijs weer boven € 60.000

Aanzienlijke prijsstijging grasland. In 1 maand € 6.000 per hectare duurder.

In Nederland is vorige maand meer betaald voor een hectare landbouwgrond. Dit blijkt uit maandcijfers van Kadaster. Landelijk daalde de waarde van landbouwgrond in januari nog. Volgens deskundigen werd dat mede veroorzaakt door de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij. Een maand later is er dus een einde gekomen aan die daling. Vorige maand lag in Nederland de gemiddelde grondprijs op € 62.000 per hectare. In januari was dat € 59.000. Een stijging van 5%.

Grasland fors duurder

Daalde de waarde van grasland in januari fors tot gemiddeld € 53.000 per hectare, ten opzichte van december 2017, in februari is er aanzienlijk meer betaald, namelijk gemiddeld € 59.000 per hectare. Makelaars hebben al eerder aangeven dat in landbouwintensieve gebieden, dus waar grote, financieel gezonde melkveebedrijven zitten, de grondprijs blijft stijgen. In gebieden waar de vraag vanuit de melkveehouderij minder groot is en waar grasland niet of minder geschikt is voor andersoortige gewassen staat de prijs onder druk.

Bouwland goedkoper

De prijsontwikkeling van bouwland kent vele ups en downs. In november 2017 werd nog gemiddeld € 70.000 per hectare bouwland betaald. Een maand later € 8.000 per hectare minder. Volgens cijfers van Kadaster ligt de gemiddelde prijs van bouwland in februari op € 66.000 per hectare. Dat is iets lager dan in januari.
Artikel gaat verder onder de grafiek.

Beperkt aantal transacties per maand

Een opmerking over deze maandcijfers is wel op zijn plaats, want incidenteel kan er een sterke fluctuatie in de gemiddelde grondprijzen optreden, aldus Kadaster. Het gaat om relatief weinig transacties per maand. Een uitschieter naar boven of onder kan de gemiddelde prijs sterk beïnvloeden. Dit was duidelijk zichtbaar bij de prijsontwikkeling van bouwland in juli en augustus vorig jaar. Toen waren er in de Flevopolder een aantal transacties van ruim een ton per hectare bouwland.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • Mfb

  Voor de melkveehouderij zou 30.000 euro de max moeten zijn als je ook nog wat rendement wilt halen. Melk is in heel NL even duur en je kunt op elke ha evenveel mest kwijt dus snap niet dat de verschillen in grasland zo groot zijn.

 • landboer

  Verschil snap ik wel alleen de hoogte van de prijs niet...

 • Attie

  Meer of minder Flevolandse grond maakt het verschil, een aparte notering hiervoor zou beter zijn.

 • gerben5

  Ene maand schreeuwen dat de prijs kelderde nu weer bijna door t dak.

 • Toon van de Koevering

  Ook in Oost Brabant zijn prijzen tussen 7 en 8 Euro heel normaal.

 • vos

  beste rabobank,een schaars goed kan op termijn maar een kant op en dat is omhoog.daar hoef je niet zoveel voor gestudeerd te hebben.Het is de markt die regeert en zo zal het blijven.

 • farmerbn

  Als de banken geen leningen geven bij een hoge grondprijs , gaat de grondprijs gewoon naar beneden. Banken kunnen dus heel goed sturen op de grondprijs.

 • Attie

  farmerbn, er zit nog een addertje onder het gras, dat heet geliberaliseerde pacht.
  De melkkoe van de belegger, werkt niet voor de boer maar juist tegen!

 • info196

  als ik naar de grafiek kijk, denk ik dat de grondprijs over 2 jaar gezien redelijk stabiel is. gemiddeld in 2016 iets onder 60k en richting begin 2018 iets boven 60k. Dat de maandlijnen iets fluctueren, komt vooral of een lage of hoge transactie net wel of niet in een bepaalde maand wordt meegeteld.
  Zou je een lijn met dagprijzen maken, dan zal de lijn nog meer fluctueren.
  Het is maar net wat je er in leest............
  Jammer dat Martijn ter Horst daar niet doorheen prikt en ook een "trendlijn" in de grafiek zou zetten.

 • koestal

  De melkprijs zal ook wel stijgen naar 1 Euro

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.