Home

Nieuws 28 reacties

Enorme reductie veestapel nodig voor EU-normen

De veehouderij moet een nieuw evenwicht vinden. Dat zegt professor Allan Buckwell.

Buckwell geeft leiding aan een onderzoek naar de veehouderij door een Europese denktank voor het platteland, het Rural Investment Support for Europe (Rise).

Buckwell presenteerde maandag 26 maart vooruitlopend op een rapport dat komende zomer wordt gepubliceerd al de richting van zijn conclusies.

Voordelen van kleinere veehouderij

In een gedachtewisseling met onder anderen LTO-bestuurder Hans Huijbers zei Buckwell dat een veehouderij van minder grote omvang voordelen heeft voor onder andere klimaat (minder uitstoot van broeikasgassen), milieu (minder belasting van het milieu met emissies), volksgezondheid (minder consumptie van vlees, bestrijding obesitas) en landschap en biodiversiteit (minder intensief landgebruik).

Alleen al om te voldoen aan de Europese verplichtingen voor minder uitstoot van broeikasgassen, zou een inkrimping van de veestapel van 40% ten opzichte van 1993 vereist zijn.

EU-maatregelen voor krimp veehouderij nodig

Dat moet gepaard gaan aan flankerende maatregelen van de Europese Unie zegt hij. Hij zegt dat het bijsturen van de veehouderij zeker 20 tot 30 jaar zal vergen. En wellicht vereist een verandering van consumptie nog wel meer inspanning en tijd. Daarbij komt dat de gevolgen voor de aanpalende industrie (slachterijen, veevoerleveranciers) groot zullen zijn in termen van onder andere werkgelegenheid.

Veehouderij als leverancier van oplossingen

LTO-bestuurder Hans Huijbers zegt de verandering van de veehouderij als een gegeven te beschouwen. “Als de maatschappij dat wil, dan doen we dat.” Zie de veehouderij niet als een probleem, betoogde Huijbers, maar als een leverancier van oplossingen.

Bovendien, meent hij, moet de maatschappij reststoffen weer op waarde weten te schatten. Nu wordt humane mest verspild, terwijl vorige generaties daarvan de waarde erkenden.

Laatste reacties

 • steenderen

  Ja zeker die mietjes van het LTO lopen weer achter zo´n kansloos figuur aan. Die geloven ze . Deze man hoort in het gekkenhuis

 • boerrick

  We gaan toch niet naar pijpen van een onwetende en emotioneel redenerende maatschappij luisteren.
  Verkeerde stoel meneer Huijbers, je vertegenwoordigd de landbouw bij de LTO niet de maatschappij.

 • el

  Obesitas door het eten van Vlees, die man is gestoord!

 • info519

  hij heeft conclusies al klaar terwijl onderzoek nog loopt.....laat m eens gaan kijken in Afrika waar mensen sterven van de honger....allemaal welvaartswaanzin wat die linkse professoren uitkramen..............

 • Mfb

  De man heeft niet ongelijk en dat weten de reageerders hierboven zelf ook wel. Daarom ook de felle reacties....
  En de landbouw hoeft hier helemaal geen schade van te ondervinden. Als alle verlieslatende bedrijven de komende jaren zouden stoppen dan zouden we er misschien al zijn. Denken in kansen en niet star blijven zitten in een systeem van na de 2e wereldoorlog. Toen was het enige wat telde de voedselzekerheid voor weinig geld.
  Nu wil men voor goed voedsel goed betalen en bij goed denken we niet alleen aan de kwaliteit maar ook aan de wijze waarop het geteeld/geproduceerd is.

 • el

  Mfb, hij beweert dat mensen van vlees eten vet worden, dat is niet juist!

 • alco1

  Minder vee is ook minder voeding voor het vee, wat het circulaire gebeuren saldeert.
  Maar daar hebben deze malloten zeker nog nooit bij stil gestaan.

 • koestal

  Boeren moeten weer inleveren voor het milieu,de Co2 uitstoot moet voor boeren omlaag,het luchtverkeer{Schiphol] en het wegverkeer zijn hiervoor vrijgesteld door een misselijkmakende politieke deal van Sharon Dijksma toen nog staatssecretaris van Landbouw op een milieuconferentie in Parijs. Het vliegverkeer op Schiphol is goed voor de werkgelegenheid zei ze.Nu breekt me de klomp,wat een gehuichel !

 • koestal

  Boeren moeten de problemen oplossen ,de rest kan zijn gang gaan,wat een onzin !Huijbers moet zich laten nakijken,hij kan zo nog wel een paar commisariaaties krijgen bij Schiphol of Shell !

 • fietskip

  Wat een onzin mfb. Als je wilt dat de veehouderij krimpt koop dan bedrijven uit!!
  Dat is zo gebeurt en de "milieu" winst is direct.
  Zo niet houd dan een keer jullie mond.
  Wel iets willen en er niets voor over hebben is zeer zwak.
  Volgens sommige kost de veehouderij de samenleving veel geld.
  Als dat zo is kan de samenleving ook jaarlijks dat geld uitgeven om veehouderijen uit te kopen die daarna dus niets meer kosten voor de samenleving, dus pure winst .
  Of klopt jullie berekening van die kosten soms niet.
  Kom op en neem je verantwoording dan of schei er uit om de veehouderij zo aan te pakken.

 • Henk.visscher

  LTO Labiele tobbende onnozelen, ze hebben nog niets geleerd van de fosfaatfraude

 • Henk.visscher

  Redacteur, als je het er niet met eens bent mag je het gerust weghalen, maar ik kan er niets anders van maken

 • koestal

  Minder koeien ,minder varkens en kippen.Meer vliegtuigenfiles in de lucht bij Schiphol ,meer auto,s . Dat is de politiek van de EU. Hoezo milieuproblemen ? Ach die worden veroorzaakt door boeren met veel vee.

 • John*

  ach kijk is op de landbouwscholen wat er nog aan jeugd zit.. dat er over 30 jaar minder boeren zijn staat lang en breed vast daarvoor hoef je geen professor te zijn en een duur onderzoek uitvoeren.

 • Achso

  Dus die belerende snotjochies gaan mij vertellen dat IK minder vlees moet eten? Wat is dit toch een walgelijke vertoning aan het worden.. IK vind dat zij niet in een auto hoeven te rijden, geef die maar aan mij. IK vind ook dat zij NIET op vakantie hoeven, geef de tickets maar aan mij.

 • Schraar

  De mens heeft sinds de industriële revolutie miljarden m3 olie, aardgas, bruinkool, enz verbrand en hierdoor is de concentratie CO2 in de atmosfeer gigantisch toegenomen. Dan ontdekt men ineens dat een herkauwer methaan uitstoot en heeft de koe het gedaan. De koe doet echter hetzelfde dan ze 1000 jaar geleden ook al deed.
  Het hele verhaal dat de uitstoot van methaan door de koe bijdraagt aan klimaatverandering is complete onzin. De uitstoot door de koe is onderdeel van een korte koolstofkringloop en zorgt niet voor toenamen van methaan in de atmosfeer. Dit in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen die al miljoenen jaren in de grond zitten en er wel extra bijkomen.
  De toename van de broeikasgassen is alleen te stoppen door de uitstoot door fossiele brandstoffen gigantisch terug te brengen. Minder koeien in Europa gaat helemaal niets oplossen.

 • A1967

  Dit heet populisme. Er is een enorme beperking van het aantal benzine auto's nodig en van het vliegverkeer ,maar dan maak je niet op grote schaal vrienden mee. Misschien ook interessant om te weten wie het onderzoekje gefinancieerd heeft.

 • Professor P

  Alle ecologische en maatschappelijke problemen worden gereflecteerd op een gezamenlijke zondebok: de boeren. Boeren zijn erger dan ratten want ze verspreiden ook nog endotoxinen, fijnstof, zure regen, ammoniak, ESBL's en MRSA's. Zelf alle kanker in de wereld komt door de asbestdaken van de boeren. Om nog maar te zwijgen over de oorlogen en de honger in de wereld.

  Discriminatie van boeren wordt gelegaliseerd aangemoedigd door het beleid van de overheden. Er worden specifieke belastingen en investeringsmaatregelen bedacht om de boeren legaal te beroven. Veel boeren zijn het land al ontvlucht of ze worden samengedreven en afgevoerd in LOG's.
  De propaganda van de publieke omroepen doen hun werk en het vierde rijk is een feit: Eén Europa onder een strak regime van regels en ambtenaren. Een angstcultuur waarin elke regel door elke ambtenaar op zijn eigen manier gehanteerd kan worden.

  Het LTO zegt "Als de maatschappij dat wil, dan doen we dat.”

  Nu maar hopen dat in het onafhankelijke Groot Brittannië er straks een Churchill op staat die Europa nog kan bevrijden....

 • bankivahoen

  Potverdorie wat goed verwoord @professor P!

 • haj146

  weer zon linke sufferd die alles op de veehouderij afschuift. Ik hoop dat ie nog eens ernstig honger lijdt. van mij krijgt ie dan iig niks

 • veldzicht

  Ze hebben weer iemand gevonden die reductie van de veestapel noodzakelijk acht.

 • farmerbn

  Van LTO is niks meer te verwachten. Wat een reactie van die Huijbers. Als Europa minder vee wil , weet ik wel waar dat gaat gebeuren. Huijbers geeft de veehouderij in Nederland weg.

 • agratax(1)

  Waarom zou een kleinere veestapel leiden tot Minder Vlees Consumptie in Europa?
  Europa die niet anders doet dan daar inkopen waar het goedkoop is en dan is de wereldmarkt aantrekkelijk en elders is nog voldoende plaats voor uitbreiding van de veestapel. Onze Haagse vrienden zullen eens sterven in Schoonheid wegens gebrek aan eerste levensbehoeftes maar wel schone lucht (???) Deze schone lucht is ook dubieus, lucht houdt zich niet aan landsgrenzen evenals water.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Waarom wordt er steeds voorbij gegaan aan het unieke kringloopsysteem die de boeren hanteren.Hoeveel co2 wordt er uit de lucht gehaald om de planten te laten groeien ,trek dat er eens af,wat houw je dan nog over.Het is maar helemaal de vraag of de veehouderij wel eens schade toebrengt aan het klimaat.De reactie van Huijbers is alarmerend en geeft aan dat hij voor de toekomst volledig ongeschikt is.

 • alco1


  Mij is verteld dat slechts een klein deel van het LTO budget van de contributie van de boeren komt en de rest van de staat.
  Dit kan natuurlijk niet waar zijn want de werkgevers bond houdt toch ook niet het CNV en FNV in leven.
  Zou eigenlijk ook te gek voor woorden zijn, want " wiens brood men eet wiens taal men spreekt".
  Wie kan mij hier antwoordt opgeven.
  Als ik het gedrag zie van de LTO top, begin ik ook steeds meer te twijfelen.

 • j.verstraten1

  alco, er komt bij lto niets rechtstreeks van de staat. Wel worden er veel projecten gedaan met en voor boeren die mede gefinancierd worden door provincies, waterschappen, haagse en of brusselse subsidies. Daar word als het goed is ook door de organisatie aan verdiend aangezien commerciële partijen dat ook kunnen en mogen.
  Verder heeft Hans Huijbers gewoon gelijk. Maar leg hem geen woorden in de mond die anderen uitspreken. Feit is dat als de samenleving naar links wil, dan gaan we naar links en gaat ze naar rechts dan gaan we naar rechts. De vraag is niet hoe voorkom ik dat de samenleving naar links wil, de vraag is hoe voorkom ik dat als de samenleving naar links wil dat ik aan de rechterkant nog wat sta te roepen en er niet meer toe doe.
  Natuurlijk legt de landbouw ook veel co2 vast doordat gewassen co2 opnemen. Als je dat gewas vervolgens eerst door een koe heen laat gaan die vervolgens methaan etc uitstoot noemen we dat een korte kringloop. Maar die is niet zo kort aangezien het vlees en de melk vervolgens richting consument gaan. De kringloop gewas rechtstreeks naar mens is stukken korter.
  Stel je bent burger . En die hebben we veel meer dan boeren. Of je bent overheid en je moet terug in co2. Wat doe je eerst: de verwarming lager, minder auto rijden ( of electrisch gaan rijden) niet meer op vakantie met vliegtuig, minder vlees eten( of vegaslager)?
  Het juiste antwoord is: het is niet óf, maar en en en.

 • Achso

  Dus Mr Verstraten, de overheid gaat bepalen wat we wel en niet mogen/zullen eten? Dan moet men eerst eens met een sluitend bewijs komen over de ‘vervuiling’ van landbouw. En wel op kringloop basis.
  Ik vraag me af of ‘de gemeenschap’ wel zo graag naar ‘links’ wil. Of wordt een en ander bijgestuurd door een groepje radicale lui, die nog nooit iets gepresteerd hebben, anders dan schreeuwen en anderen het leven zuur maken? Hoe we belazerd worden, kijk je maar eens wat Mr Zuckerberg geflikt heeft.

 • alco1

  Bedankt Verstraten voor de uitleg wat betreft het LTO budget.
  Al is de verdien constructie ook al een grijs gebied.
  Dit kan ontzenuwd worden door de totale contributie van de boeren te noemen en het totale benodigde budget.
  Ik blijf dus sceptisch wat betreft belangen verstrengeling.
  ( Wiens brood men eet, wiens taal men spreekt) .
  Over het andere moet de burger het één en ander uitgelegd worden wat betreft de kringloop, anders gaan de hardste schreeuwers hun "gelijk" krijgen de "oorzaak" bij de boer te leggen.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.