Home

Nieuws 11 reacties

Duurzaamheidsafspraken mogelijk wettelijk vastgelegd

Het kabinet wil duurzaamheidsinitiatieven zoals ‘De kip van morgen’ een wettelijke status kunnen geven.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft haar wetsvoorstel hiervoor naar Raad van State gestuurd.

Right to challenge

Met het wetsvoorstel kunnen duurzaamheidsinitiatieven van ondernemers, maatschappelijke- en consumentenorganisaties wettelijk opgelegd gaan worden aan álle ondernemers. Ook ondernemers die niet mee willen doen met de verduurzaamheidsslag, moeten dit dan gaan doen. Zij kunnen de extra maatregelen wel aanvechten via een ‘Right to challenge’. Ze kunnen dan ontheffing of vrijstelling krijgen als ze kunnen aantonen dat ze op tenminste een gelijkwaardige wijze aan de duurzame ontwikkeling bijdragen.

Duurzaamheidsinitiatieven vanuit de keten liepen tot nu toe tegen de mededingingsregels aan. De nieuwe wet moet dat voorkomen. Zo werd ‘De kip van morgen’, waarbij pluimveehouders afspraken maakten met supermarkten over vleeskuikens met een hoger welzijnsniveau, afgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. - Foto: ANP
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. - Foto: ANP

Eerlijke concurrentie

“Heldere regels voor marktordening zorgen voor eerlijke concurrentie en een gezonde economie. Wetgeving moet duurzame groei echter niet afremmen”, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer.

Duurzaamheidsinitiatieven die voor de wettelijke status in aanmerking willen komen, moeten aan een reeks voorwaarden voldoen. De verantwoordelijke minister beoordeelt dit. Zo moeten de voorstellen daadwerkelijk bijdragen aan het beoogde duurzaamheidsdoel en tegenstanders moeten worden gehoord. Ook moeten voor- en nadelen voor consumenten in beeld worden gebracht.

Als er voor een duurzaamheidsmaatregel onvoldoende draagvlak onder ondernemers is, zal deze maatregel niet in een wettelijke regeling worden vastgelegd. Ondernemers moeten het dan op een andere manier regelen. De Tweede- en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog behandelen, nadat de Raad van State het heeft beoordeeld.

Laatste reacties

 • john***

  mag dan ook de meerprijs wettelijk vastgelegd worden?

 • Maas1

  Hoe de inkoop organisaties en gelijk gestemde de consument leeg kloppen.Als boer zit je aan de laatste tit, je zit voor een cent op de eerste rij.
  Maak je geen illusie er zijn nog genoeg boeren de komende 1 tot 2 generaties reken maar niet op een normale boterham ook die worden uitgeklopt, totdat men zich realiseerd verrek waar zijn de boeren gebleven, o ja even naar de Oekraïne bellen
  Dat inleg velletje van Rutte dat was een meester zet!

 • alco1

  Iedereen moet ervan doordrongen zijn dat de hele landbouw circulair, dus duurzaam is.
  Wij krijgen het zwarte schaap toegespeeld, maar deze behoort toe aan industrie, verkeer ed.

 • Henk.visscher

  kloPt Alco

 • DJ-D

  Bij deze is weidegang verplicht na 2020.

 • Gat

  Duurzaamheid in de landbouw. Het is de meest hypocriete vorm van schuld af kopen van de welvarenste mensen onder ons.
  We kopen duurzame zuivel, biologische vlees enzo. Die kopen daarmee hun schuldgevoel over die verre vliegreizen en die 2 dikke auto's voor de deur af.
  Hoe onbeschoft kun je tegen een sector zijn om duurzaamheid na te streven, terwijl koninklijke Shell Nederland alleen maar vervuild met hun producten.
  Wordt beurs genoteerd als boer en heel die onzin wordt je bespaard. Dan zijn er meer die er bij in schieten, dus besparen ze je die flauwekul. Jammer genoeg gaat dat niet, zou hoop gezeur schelen.

 • chila

  Beste alco , of je bent het zwarte schaap , of je krijgt de zwarte piet toegespeeld . Een combinatie van beide is het Johan Cruijff woordenboek. (Ook leuk!)

 • hollandagri

  als de consument niets voor duurzaamheid over heeft ( geldelijke meerwaarde) is het weer boertje pesten van de overheid.

 • alco1

  chila. En wat wil je daarmee nu zeggen?

 • A1967

  Als je je afvraagd waarom, lees maar eens de berichten over Cambridge Analytica, dan kan duidelijk worden waarom wij zoveel bagger over ons heen gestort krijgen. En je weet niet waar het begint.

 • agratax(1)

  Ik zie twee mogelijke uitkomsten voor onze landbouw; 1.) de consument betaalt de extra kosten, 2.) de consument blijft gaan voor de laagste prijs garantie met voeding van onbekende herkomst (import goedkoopte land). In beide gevallen zal het een kaalslag onder boeren teweeg brengen omdat Nederland alleen afnemer is van deze duurdere producten of de import producten winnen het van onze Nederlandse producten. In het laatste geval kan de hele sector beter zijn biezen pakken en Nederland als productie land achter zich laten. Ik hoop dat ik te somber ben en dat de Nederlanders, of beter de Europeanen in deze duurzaamheidsslag meegaan, kunnen de boeren gewoon door boeren op de oude financiele voet (hard werken voor te lage prijzen).

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.