Home

Nieuws 2 reacties

CAV Den Ham kan verder met huidige bestuurders

Er komt geen grootschalig onderzoek naar de financiële huishouding van CAV Den Ham, zoals een groep van 30 leden had geëist.

Tot dat oordeel komt de Ondernemingskamer in een uitspraak van woensdag 28 februari. Ook kan het huidige bestuur zijn werk blijven doen en komen er geen bestuurders van buiten.

De Ondernemingskamer heeft geen aanwijzingen gevonden voor financiële wantoestanden en slecht bestuur van de coöperatie. Wel krijgt het bestuur het verwijt dat het niet transparant genoeg is geweest over de uitbetaling van aantal schadevergoedingen. De Ondernemingskamer wil dat dat wordt onderzocht.

Groep van 30 verontruste leden

Daarmee zijn de meeste eisen van de verontruste leden van CAV Den Ham afgewezen. Een groep van 30 leden had bij de rechter het vervangen van het bestuur en een grootschalig onderzoek geëist. Dit omdat deze leden het niet eens zijn met de koers van de CAV en het bestuur beschuldigden van financiële wantoestanden. De Ondernemingskamer kan zich maar voor een klein deel vinden in het oordeel van de groep.

‘Niet handig’, maar geen belangenverstrengeling

Het was in het kader van de schijn van belangenverstrengeling niet handig dat voormalig directeur Gert Bargeman een cursus heeft gevolgd het opleidingsinstituut van een van de commissarissen, oordeelt de Ondernemingskamer. Maar uit niets blijkt dat dit tegenstrijdige belangen heeft opgeleverd.

Waar de coöperatie wel een steek heeft laten vallen, is in de afhandeling van vergoedingen voor voerproeven die in 2015 gehouden werden op bedrijven van twee bestuurders van de coöperatie. Beiden kregen respectievelijk ruim € 5.000 en € 35.000 uitgekeerd in 2016, destijds waren beiden toegetreden tot de Raad van Commissarissen.

Volgens de Ondernemingskamer is de informatie die CAV Den Ham hierover heeft verstrekt ontoereikend en gebrekkig. Dit geeft gegronde redenen om aan de juistheid van het beleid te twijfelen, stelt het rechterlijk college. Daarom gelast de Ondernemingskamer een onderzoek naar deze uitbetaalde vergoedingen. Wanneer dat onderzoek van start gaat is nog onduidelijk, de Ondernemingskamer wijst hiervoor een onderzoeker aan.

Leden zijn niet op uitnodigingen directie ingegaan

De Ondernemingskamer neemt het de procederende leden kwalijk dat ze niet zijn ingegaan op een aantal uitnodigingen van de directie om opheldering te geven over de vergoedingen, maar meteen een gerechtelijke procedure zijn gestart voor een enquête. Verdere eisen van de leden honoreert de Ondernemingskamer niet.

“Ik ben blij dat de Ondernemingskamer ook constateert dat we met de coöperatie op de goede weg zitten. De interviews om de informatie over de schadevergoedingen te verduidelijken zien we met vertrouwen tegemoet”, zegt Eric Visscher, voorzitter van de Raad van Commissarissen in een reactie. “Het is aan de ene kant jammer dat er een beperkt onderzoek moet komen, maar aan de andere kant geeft dat ons ook de mogelijkheid de zaak echt af te sluiten.

Rust in coöperatie terugkeren

Wat er gaat gebeuren met de leden die de procedure hebben aangespannen is niet duidelijk, aldus een woordvoerder van CAV Den Ham. “De Raad van Commissarissen beraadt zich op vervolgstappen. Het belangrijkste is dat de rust in de coöperatie terugkeert. ”

Laatste reacties

  • magele

  • magele

    Cav Den Ham nu diep in de rode cijfers,1,8 miljoen verlies over 2018 door regelrecht wanbeleid van de RvC. De coöperatie wordt gegijzeld door een grote varkenshouder die samen met 15 andere varkenshouders steeds grotere kortingen wil

Of registreer je om te kunnen reageren.