Home

Nieuws 26 reacties

Boeren en burgers op de bres voor grazers Oostvaardersplassen

De weerstand tegen het beheerbeleid van de grote grazers in de Oostvaardersplassen groeit. Dit weekend trokken zo’n 1.000 boeren en burgers naar het natuurgebied om te protesteren en hooi aan te bieden aan de beleidsmakers.

Boeren uit het hele land trokken zondag 4 maart naar het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen om te protesteren met trekkers.

‘Onverwachts staan we zij aan zij met dierenactivisten’

“We werden warm onthaald door burgers,” vertelt initiatiefnemer en melkveehouder Bart Lubbers uit Arnhem. “Onverwachts staan we zij aan zij met dierenactivisten, we hebben hetzelfde doel: het nieuwe beleid moet voorkomen dat dieren in de Oostvaardersplassen omkomen van de honger.”

Uitgehongerde dieren

Met toenemende verontwaardiging zag Lubbers de beelden van uitgehongerde dieren in de Oostvaardersplassen op social media. “Ik was er nog nooit geweest, dus ik ben eerst gaan kijken. Toen werd mijn beeld bevestigd; de dieren hebben daar echt niets te eten momenteel.” Hij besloot dat het tijd was voor actie. “Ik ben druk bezig geweest met overleggen met gemeente en politie om de demonstratie te organiseren.”

Zo’n 1.000 mensen stonden zondag bij de Oostvaardersplassen. Een stoet met trekkers vertegenwoordigt de boeren. De actiegroep wilde de demonstratie rustig houden en dat is volgens Lubbers prima gelukt. “We mochten met maximaal 20 trekkers komen, verder waren er vooral mensen met spandoeken. Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen betrokken zijn bij het lot van de dieren in dit gebied. Hopelijk gaat er nu ook echt iets veranderen”, vertelt de melkveehouder.
Tekst gaat verder onder Facebook-video

Ruwvoer beschikbaar gesteld

Boeren stellen massaal ruwvoer beschikbaar om de heckrunderen, konikpaarden en edelherten bij te voeren. “Veel boeren uit de buurt gaven gehoor aan de oproep om hooi beschikbaar te stellen, 6 balen per bedrijf was mijn voorstel”, vertelt Lubbers. Elders in Lelystad arriveerde een groep boeren en loonwerkers met zo’n 300 hooibalen voor de dieren. Door de overdaad aan aanbod hebben sommige boeren hun hooi weer mee terug moeten nemen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Eerder werden op social media oproepen gedaan om hooi te verzamelen om bijvoeracties te faciliteren. Staatsbosbeheer, die het gebied in opdracht van de overheid beheert, keurde dergelijke acties af. Het huidige beleid schrijft voor dat dieren die er slecht aan toe zijn, tijdig af te schieten. Door de toenemende maatschappelijke weerstand is nu besloten om tot eind maart de dieren bij te voeren.

De provincie Flevoland is verantwoordelijk voor het beheerbeleid in het natuurgebied. Binnen de provincie is ook ongenoegen over het huidige beleid geuit door onder andere de CDA-fractie.

Advies commissie-Van Geel

Het wachten is op het advies van commissie-Van Geel; dat komt naar verwachting nog deze maand. De organisatie van de demonstratie is sinds zondag in gesprek met Gedeputeerde Ad Meijer van Flevoland. Lubbers vertelt: “Hij heeft ons uitgenodigd om onze visie op nieuw beheerbeleid op papier te zetten en aan te bieden aan de adviescommissie. Daar gaan we deze week mee bezig, we moeten nog een duidelijk standpunt formuleren. We willen in ieder geval dat bijvoeracties dit jaar voor het laatst nodig waren. Er zijn nu te veel dieren voor het gebied.”

Er lopen zo’n 5.200 dieren in het 6000 hectare grote natuurgebied. Jaarlijks schiet Staatsbosbeheer honderden dieren af.

Laatste reacties

 • Gerrit Lammertink

  Het lijkt mij toch verstandiger om je er als reguliere landbouw/ agrarische sector niet mee te bemoeien hoe sympathiek ook.
  Andere partijen zoals WNF hebben de oplossingen al klaar liggen waar wij niet blij van gaan worden.
  Namelijk een verbinding tussen de Veluwe en OVP en laat dat nu weer over boerenland gaan😣!
  Als ik me niet vergis is een aantal jaren geleden dit plan genaamd Oostvaarderswold al afgeschoten door de politiek.

 • farmerbn

  6.000 ha groot maar hoeveel ha land?

 • Tinus1

  2500 ha

 • Flepke

  Als Staatsbosbeheer GVE op water mag plaatsen ... Iedereen gelijk voor de wet... Waar zijn nu onze belangen organisaties ¿???¿
  En niemand die hier iets over zegt
  Waar is nu de NVWA en RVO en hoe zit het hier met de I&R......? Uitzonderingen op uitzonderingen weer zeker.
  Schandalig is nog te goed verwoord

 • jaap72

  Super wat Bart Lubbers en medestanders op poten heeft weten te zetten. Het is een grof schandaal wat in de ovp afspeelt 5000 beesten op 2500 ha ze zijn niet goed wijs van sbb

 • Jan-Zonderland

  Hoe is het toch mogelijk dat het zo ver heeft moeten komen ? Dit speelt al jaren en sbb is ziende blind en horende doof. De maatschappij wil dit soort dingen niet en het is ook met geen enkel argument te verdedigen. Er lopen daar simpelweg teveel beesten op te weinig land, hoe moeilijk kan het zijn. Het aantal moet gewoon structureel drastisch omlaag anders veranderd er niks en kun je die beesten straks het hele jaar bijvoeren. En dat is geen oplossing. En nu is er maar weer eens een commissie in het leven geroepen, waarschijnlijk weer duur betaald, en die hebben nog minimaal een maand nodig om irts te bedenken. Het moet niet gekker worden. Als je kunstmatig natuur wilt aanleggen dan zul je die natuur kunstmatig moeten helpen om te voorkomen dat het totaal ontwricht wordt zoals nu het geval is. Niemand heeft er moeite mee dat er jaarlijks een aantal dieren omkomen door natuurlijke selectie maar dit is geen natuurlijke selectie meer. Maar ik gok erop dat er voorlopig weinig gaat veranderen ondanks Van Geel & co want dan zal sbb moeten toegeven dat ze de plank finaal mis geslagen hebben in deze
  kwestie.

 • koestal

  Opmerkelijk is dat de CDAfractie van de provincie Flevoland ontevreden is over dit beleid,dit beleid is vroeger ingesteld door Oud CDA minister Verburg ,ze heeft er een buitenlandse commissie naar laten kijken en die heeft het goedgekeurd, Nederlanders hebben er niks over te zeggen gehad ,zij verschool zich steeds achter die buitenlandse commissie,die commissie is er dik voor betaald.

 • koestal

  Waar is Wakker Dieren de PvdD met Marianne Thieme? die zijn muisstil ,die maken zich eerder druk om een goudvis in een kom!

 • wienbemelmans

  de overheid mag alles hoeft zich nergens wat van aan te trekken ,het is gewoon verschrikkelijk hoe ze met die dieren omgaan ,achter hun bureau denken ze alles maar praktijk hebben de simpele niks geen verstand van hoe dat werkt,maar ze zullen het nooit toegeven .dat is gezicht verlies het hele zooitje over de draad gooien en laat ze hun kostje maar bij elkaar schrapen dan gaan hun de ogen open.

 • jaap72

  Dierenbescherming , PvdD zijn het allemaal mee eens met het uithongeren van de beesten in de ovp. Wel druk maken om zo'n gestreste koe en 50.000€ inzamelen en vervolgens vastzetten op een grupstal ., ik snap er in ieder geval niks meer . van . Rare lui

 • koestal

  Oud CDA minister Verburg heeft dit beleid ingesteld en laten goedkeuren door een buitenlandse Commissie ,die er dik voor betaald is.Verburg ,,werkt'' nu bij de FAO van de Vereenigde Naties,de voedselorganisatie van de VN,ze moet nu de honger in Afrika proberen tegen te gaan,hoe wrang dit nu ook klinkt !! Ik denk niet dat ze daar het hongerprobleem op lost. Ze zal wel haar eigen zakken vullen en meer niet.

 • Firma Vellenga

  Ik lees dat we over de lijken/uithongering nu uiting kunnen geven aan al onze frustratie over wakker dier, groen links, partij voor de dieren, overheid etc. In mijn ogen is het een vriendelijk protest om onze goede bedoelingen onder de aandacht te brengen. Hoewel het een wrang verhaal blijft.

 • Natuurgebied is t pas ...zonder hekken en met natuurlyke vyanden.....zoals wolven....die t bestand stabiel houden........en met 1 Ha per dier.......!!!! Zo niet dan terug in populatie zodat hy gezond is en blyft.....dus by te veel hengsten ze eruit halen....weet u hoeveel n natuurlyke kudde
  Paarden trekt loopt drenkt en graast per dag.....??? Honger en lyden daardoor is niet toegestaan in nederland......iedere dierenarts zou my of collega s in t paardenbedryf terecht aanspreken of de dierenbescherming staat op de stoep....en terecht !!! Wy zyn als mens verantwoordelyk voor hun welzyn.......basis is eten drinken ruimte gezelschap......de politiek moet zich Schamen......!!!! Wellicht zelf eens n poosje zo behandeld worden....!?? Chappo voor allen die de voice van de oostvaarders dieren zyn....de Hartemensen......verander dat beleid........laat t door mensen maken die er echt verstand van hebben........!!! En oorlog met voeren ??? De sterkste dieren winnen.....?? Ja nou dan maak je toch veel meer voerder punten.....echt veel meer.....dan is t probleem.....opgelost.....!!!!basta

 • cor vroege

  Wordt het CDA nu pas wakker in het provincie bestuur,wat hier gebeurd is al 20 jaar aan de gang hoor!! Verkiezingen komen er aan zeker,wat een flapdrollen

 • Noordam2

  diegene die deze afschuwelijke situatie hebben gecreeerd en iedereen die het nu nog ondersteund aanklagen en laten veroordelen voor dierenmishandeling in de meest afschuwelijke vorm.
  ik heb dat ook zo in de Telegraaf verwoord!

 • Zuperboer

  Dit is weer een mooi voorbeeld van hoe de wereld in elkaar zit. Voor pakweg een jaar terug zaten er filmmakers aan tafel bij Pauw, Humberto of Jinek om te kwelen over de natuur in NL. Prachtige beelden inderdaad, maar de rauwe werkelijkheid kwam niet in beeld. Aan diezelfde grachtengordelpraattafels zitten mensen als Thieme en haar trawanten van GL en SP om de Nederlandse boer af te branden. Gelukkig zijn er ook nog mensen als bv. Staatssecretaris Knops die deze week stelling nam tegen de afbraak die linkse partijen voorstaan van de Nederlandse tradities en cultuur. Het is in deze tijden hard nodig dat er sterke mensen met ruggegraat en verstand van zaken de verantwoording nemen, anders gaat het in hoog tempo bergafwaarts met ons prachtige land.

 • Schraar

  Geweldig dat Bart Lubbers en alle anderen opgestaan zijn om deze waanzin eindelijk eens te beëindigen. Speelt natuurlijk al vele jaren, maar nu is de geest echt uit de fles en deze mag er niet meer in voor dit structureel opgelost is.
  En er is natuurlijk maar één oplossing en dat weet iedereen: het aantal dieren iedere herfst terugbrengen tot het aantal dat het gebied aan kan tot in de lente het gras weer gaat groeien. Dieren zijn dan goed in conditie en kunnen prima geschoten en geslacht worden, is ook nog biologisch vlees ook.

 • Tinus1

  Ja, ik vroeg me af waarom ik in de pers niks van onze dieren en andere groene vrinden hoor? Ik vind dit maar raar....?

 • vanpuffelen

  ik denk echter dat de eerste reactie wel zeker een punt heeft. Waar blijft de groene lobby vragen jullie je af?? Nou die pakken nu hun moment om achter de schermen dit onderstaande geregeld te krijgen. Pas op. Dit win je nooit!!!

  Het lijkt mij toch verstandiger om je er als reguliere landbouw/ agrarische sector niet mee te bemoeien hoe sympathiek ook.
  Andere partijen zoals WNF hebben de oplossingen al klaar liggen waar wij niet blij van gaan worden.
  Namelijk een verbinding tussen de Veluwe en OVP en laat dat nu weer over boerenland gaan😣!
  Als ik me niet vergis is een aantal jaren geleden dit plan genaamd Oostvaarderswold al afgeschoten door de politiek.

 • @schraar; Dieren uit de OVP komen niet in de consumptie; dit is ook juist de reden dat ze niet geoormerkt hoeven.

 • Mfb

  Gewoon wild heeft ook geen oormerken maar is ook geschikt voor consumptie :-)

 • PARTIJ VOOR DE DIEREN is niet voor de dieren ,dat is nu wel duidelijk, , ze is tegen de veehouderij, de naam is enkel voor het electoraat , de naam dekt niet de lading ,zogezegd

 • koestal

  Dit concentratiekamp is vroeger ingesteld door oud CDA minister Verburg,die had een vage buitenlandse commisie dit plan laten goedkeuren en dacht dan is het goed. Verburg is nu zelf ,,werkzaam '' bij de Unesco van de VN om de hongersnood van inwoners in Afrika te bestrijden,hoe hypocriet kan een mens zijn !

 • koestal

  Boeren en burgers werken samen om de beesten voer te geven,laat die laffe boswachters maar opdonderen !

 • koestal

  Wat is die minister toch een ,,held'',laat zich helemaal niet zien ,behalve met veel tam tam op de televisie ,als er administratieve fouten worden ontdekt

 • koestal

  Ministerie van landbouw is nu de beste klant van Rendac

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.