Home

Nieuws 31 reacties

Omstreden bijvoeracties voor grazers Oostvaardersplassen

Boeren stellen balen hooi beschikbaar om dieren in de Oostvaardersplassen bij te voeren in de koude wintermaanden. Staatsbosbeheer is niet blij met deze acties.

Een jaarlijks terugkerend beeld: aan het eind van de winter zijn de heckrunderen, konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen aan het eind van hun wintervoorraad; dieren in het natuurgebied zien er ‘uitgemergeld uit’.

Op social media trekken boeren een parallel met hun eigen bedrijf: zij zijn verantwoordelijk voor hun dieren, maar in hun ogen worden de dieren in de Oostvaardersplassen aan hun lot overgelaten. Er zijn verschillende oproepen gedaan om hooi te leveren of dit in de omgeving op te kunnen slaan.
Tekst gaat verder onder de tweets

Bijvoeren geen goed idee

Staatsbosbeheer vindt het geen goed idee om de dieren bij te voeren. “De dieren staan nu in ‘winterstand’, ze gaan zuinig om met energie”, vertelt een woordvoerder. “Als er nu ineens meer voedsel beschikbaar is, gaat het bioritme zich klaarmaken voor voortplanting.”

Het probleem wordt vooral uitgesteld, de voedseldruk op de populatie is volgende winter nog groter. “De aanwezigheid van voedsel bepaalt welke en hoeveel dieren overleven, dat is een natuurlijk proces.”

Emoties

Staatsbosbeheer merkt dat de discussie veel emoties losmaakt bij het publiek. Zaterdag heeft een boswachter aangifte gedaan wegens een bedreiging aan zijn adres.

Een bestaande petitie van Stichting Welzijn Grote Grazers is dit weekend ruim 3.000 keer ondertekend, waarmee de teller op maandagmiddag op zo’n 5.700 ondertekeningen stond.

De stichting wil dat de populatie in de Oostvaardersplassen wordt ingeperkt in het nieuw te maken beleid van de provincie Flevoland. Hierover komt eind maart wellicht duidelijkheid, dan komt commissie Van Geel met een advies over een nieuw beleidskader over de invulling van dit Natura 2000-gebied.

Afschot

Formeel zijn de grazers wilde dieren; er is geen sprake van een eigenaar. Vanuit humaan oogpunt worden dieren die naar verwachting de winter niet zullen overleven, afgeschoten door een team van boswachters. Deze winter zijn al 700 dieren afgeschoten, vorige winter waren het er 813.

Er leven zo’n 5.200 dieren in het voornamelijk moerassige gebied van 6.000 hectare. Naast deze grazers leven er vooral vogels in de Oostvaardersplassen.

Laatste reacties

 • Kowalski

  De partij van de dieren is zeker op wintersport.

 • farmerbn

  Zijn er beelden van die uitgemergelde dieren?

 • kleine boer

  Waar is de pvdd ? Waar is de redding aktie voor deze verschrikkelijke dood door honger....Onee het is geen stalbrand of iets degelijks bij een boer!!

 • mts_kuijpers

  Zet er een natuurlijke vijand bij (wolf) dan blijft de populatie onder controle.

 • Hagbrook

  Staatsbosbeheer mag zich wel diep schamen dat ze dit laten gebeuren .dit is geen natuur wand er staat een hek omheen en waar is de partij voor de dieren? nog druk
  met koe Hermien????

 • sanderheerink90

  aan het eind vd winter door hun wintervoorraad? In de nazomer is alles al kaal en worden vetreserves aangesproken. Niet normaal, waar is nu de emotie politiek van bananenrepubliek NL? Wintersport gaat zeker voor.

 • Klaasvaak

  Oke Deal!
  Landbouw bemoeit zich niet met de oostvadersplassen. Pro-natuur/klimaat en dierenknuffelaars bemoeien zich niet meer met de landbouw. Schoenmaker blijf bij je leest.

 • gerben5

  1 gve per ha en nog te kort voer. Miss van het voorjaar ff een paar bakken kunstmest erop

 • DJ-D

  @mts kuijpers bennie liet laatst een link zien met uit elkaar gescheurde nog levende prooien van de wolf. Weet niet wat vriendelijker is.

  Gewoon onteigenen en in pacht uit geven om jongvee zomers te laten weiden.

  De enigste wilde dieren die er zijn zijn de vogels en misschien een paar vossen. De rest is er door idiote mensen ingestopt en die moeten ze dus ook verzorgen!

 • PieterXT

  Binnenkort zal er wel een hek stuk zijn.

 • pinkeltje

  Zijn er ook mensen die het idee hebben dat dieren in de natuur een prettige dood sterven?

 • boer a

  Dit is SCHANDALIG, zolang er een hek om staat is het een afgesloten hok met dieren waarvoor je dient te zorgen. Dat het een groot hok is, 6000 ha, doet er niet toe, er is gewoon te weinig eten voor de dieren.
  Iedere veehouder, ook met 5000 + dieren zorgt er beter voor dan deze overheid.

 • mtseshuis

  Blijven doof daar bij SBB, dit is geen natuur, dit is dierenkwelling, ze moeten allemaal voor de rechter gebracht worden voor dierenmishandeling met de dood tot gevolg. Beter was het dat de NVWA daar elke week een controle ging houden op verwaarlozing

 • cor vroege

  Staats bosbeheer zijn hersenloze mensen levenslang opsluiten die lui,t,is een gevaar voor onze samenleving en dieren ,WAT EEN PRIETPRAAT VERKONDINGEN DIE LUI OM MISSELLIJK VAN TE WORDEN ,ZORG VOOR VOER EN WATER VOOR DEZE DIEREN GELUKKIG ZIJN ER NOG MENSEN DIE PROBEREN BIJ TE VOEREN,DAN HEB JE HEEL WAT HOOI NODIG VOOR 5000 A6000 RUNDEREN SUCCES!!!

 • 0064376

  Bijna 1 beest op een ha. is maar fractie minder van wat een gangbare veehouder mag houden.

 • Dutchdairy

  Ik las laatst een reactie van een hoogleraar van Wageningen . Deze meneer gaf aan dat om een evenwicht te krijgen in het gebied maximaal 800 dieren kunnen leven. Dit betekent dat er dus 4400 dieren teveel leven. Jaren geleden dacht Staatsbosbeheer dat de max bereikt was (2500 dieren). Het gevoel wat mij bedruipt is dat Staatsbosbeheer niet wil toegeven dat een project gigantisch mislukt is. De Oostvaardersplassen zijn totaal geruïneerd door de onkunde van deze instantie. Als de koppel gereguleerd zou worden op een 800 dieren heeft de natuur daar veel meer baat bij dan zoals t nu gaat. Alles is dood gevreten, bomen planten en zelfs kleine dieren raken verjaagd uit t gebied. Het is een grote schande dat op deze schaal (5200 dieren) zwaar verwaarloosd worden. Ik hoop dat er iemand van hoger hand opstaat om in te grijpen. Dit project gaat never
  Nooit slagen op deze manier.

 • DJ-D

  Ze krijgen alweer te veel media aandacht. Dus hebben ze varkens in nood alweer gevraagd voor een actie. Zijn alweer undercoverbeelden en allerlei flauwekul onderzoeken de wereld in geslingerd.
  Radio 538 laat de vegetarische nieuwslezers dit tenminste voorlezen

 • kleine boer

  varkens in nood moet nachts filmen voor zogenaamd dierenleed bij oostvaardersplassen kan dat gewoon overdag en hoeft er niet naar een ziek dier gezocht te worden zijn er meer als zat.....

 • alco1

  Er is maar één aanvaarbare oplossing voor de O. P. voor iedereen.
  Als de winter begint het aantal reduceren tot waarvoor er voer voorradig is.

 • boerderijjan

  Als een boer zijn dieren verwaarloost wordt hij voor de rechter gesleept met kans op gevangenisstraf en bij staatsbosbeheer noemen ze dieren laten verhongeren beheer.Het is hier geen Afrika waar dieren verder kunnen trekken wanneer het voedsel op is ,hier is het gebied 100 maal kleiner en er staat ook nog een hek omheen.Misschien te moeilijk voor het arrogante Staatsbosbeheer om dat te begrijpen. Hoe zit het trouwens met de mestregels voor Staatsbosbeheer,daar horen we niks over. Over meten met twee maten gesproken.

 • magele

  Staatbosbeheer, de staat dus is gewoon tuig van de richel aan de aardse rechter kunnen deze gasten uiteraard ontsnappen, maar hierboven woont ook nog een rechter daar ontsnappen ze niet aan dat uitschot.

 • @123

  5200 dieren op een opp van 2400 HA gras en bos,rest is water en riet .Een veel hogere dierbezetting dan grondgebonden/HA met nog een hek erom heen,zodat ze niet kunnen ontsnappen,om voedsel te zoeken.Dat is nu de nieuwe natuur volgens het grachtengordelkliekje..

 • DJ-D

  <>

 • kleine boer

  Zal de pvdd wel een aktie houden om het tegen te houden want volgens de dierenvrienden partij was bijvoeren niet nodig en zelfs onwenselijk......zo leert nl de partij v dieren kennen....

 • DJ-D

  @kleine boer. Gisteren Sven Kockelman in discussie met Ester vd Ouwehand op Radio 1 bij standpunt nl. nog gehoord? Zij bagataliseerd alles gewoon : dat het niks is in vergelijking met "de veeindustrie" . En dat wordt geloofd omdat er nooit een weerwoord van ons komt. We krijgen zelfs nog op de kop van de boerderijredactie van Geert Hekkert. Boerderij geeft nooit geen kritiek op staatsbos of natuurmonumenten want het zijn vast goede donateurs.

 • farmerbn

  Ik denk niet dat het donateurs zijn maar dat er bij boerderij veel mensenn werken die donateur zijn. En als je donateur bent , knijp je een oogje toe.

 • kleine boer

  dj-d ja had ze gehoord ook jammer dat net niet bij het journaal niet genoemd werd dat de pvdd ook tegen bij voeren was... maar toch denk ik dat er mensen zijn die nu nadenken waar blijft de pvdd.

 • Gat

  700 afgeschoten , tel er bv nog 700 die dood zijn gegaan, dat is 30%. En dan praten dat koeien Mar 5.8 jaar oud worden gemmiddeld. In ovp halen ze de 4 jaar niet eens en velen eerste jaar niet.

 • Gat

  0064376 het is niet allemaal land. Groot gedeelte is water. Als van de bomen de schors afgebeten is dan zijn die dieren echt wanhopig op zoek naar voedsel! Het project vernietigd zijn eigen, bomen gaan ook dood zo.

 • koestal

  Het is een erfenis van oud CDA minister Verburg,die heeft dit plan bedacht en laten goedkeuren door een buitenlandse commissie,ze ,,werkt'' nu bij de FAO van de Vereenigde Naties om de hongersnood in Afrika te bestrijden,rancuner kan het niet.

 • Bennie Stevelink

  @koestal, het project is opgestart in 1995. Het CDA zat toen in de oppositie. Pas in 2002 zat het CDA weer in de regering.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.