Home

Nieuws 18 reacties

‘Kalver- en varkenssector moeten de helft kleiner’

De vleeskalversector moet krimpen tot een omvang dat ze alleen Nederlandse kalveren mest. De varkenssector moet terug naar een grootte waarop ze de nevenproducten uit de voedingsmiddelenindustrie kan verwerken. Alleen dan zijn ze duurzaam te maken. Dat stelt Rik Grashoff.

De GroenLinks-parlementariër zei dit vrijdag 16 februari tijdens de discussiemiddag van de Vereniging van Kalverhouders in Barneveld. Met deze stelling ziet hij geen bestaansrecht voor ongeveer de helft van deze twee sectoren.

Minder krimp voor melkveehouderij

Ook voor de melkveehouderij wil Grashoff een krimp realiseren, maar hij geeft geen concreet ijkpunt voor haar omvang aan. Grashoff wil dat de melkveehouderij in ieder geval de jaarlijkse import van 2 miljoen ton sojaschroot staakt en op Europese schaal zelfvoorzienend wordt voor zijn eiwitbehoefte. Grashoff maakte duidelijk dat de melkveehouderij van hem niet hoeft te krimpen tot een omvang waarbij Nederland zelfvoorzienend is voor melk. Reden hiervoor is dat melkveehouders ook het landschap beheren.

‘Kijk naar de afzetkansen van een sector, niet naar het ecologisch sluitend maken ervan’

De opmerkingen van Grashoff waren voer voor stevige discussie. Wim Thus, voorzitter van de LTO-vakgroep kalverhouderij, hield Grashoff voor dat zijn opmerking betekent dat hoe meer de mensen verspillen, hoe meer vee gehouden kan worden. “Kom uit het hokjesdenken’, aldus Thus. “Kijk naar de afzetkansen van een sector, niet naar het ecologisch sluitend maken ervan. En bedenk wel dat niet gaat om deze omvang van sectoren in Nederland, maar in de Benelux plus Duitsland. Kijk samen naar oplossingen, anders krijgt iedereen een beetje gelijk en kom je nergens uit.”

‘Het draait om vinden van allianties en businessmodellen, ook over sectoren heen’

Directeur van de Animal Sciences Group van Wageningen UR Martin Scholten stelde dat het bij duurzaamheid eerst draait om efficiëntie in de onderneming, dan in de keten en tot slot pas in de sector. “Het draait om vinden van allianties en businessmodellen, ook over sectoren heen. Daarom moeten we efficiëntie ruimer definiëren. De discussie over omvang loopt daar doorheen. Het wordt dan samenwerking waar het moet, met concurrentie als noodzaak. Zoek dus partners, buren om je heen in de driehoek London, Parijs, Berlijn. Het is super als de een het dichtbij zoekt, de ander ver weg en ze samen de kringlopen optimaliseren.”

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Pff, maar goed dat GroenLinks niet in het kabinet zit !

 • kiepel

  Beste Wilco, enig idee van het percentage Groen Links stemmers op het landbouw ministerie?
  Ambtenaren bepalen en het Kabinet is voor het rechtlullen wat krom is.
  Wake up!

 • John*

  Kijk eens goed rond op de landbouwscholen.. Over 20 jaar zitten er echt wel de helft van die aantallen daar is echt geen wet voor nodig om dat te realiseren.

 • agd2

  Welvaartsdenken uit de grachtengordel,maar tijdens de economische crises nog maar een paar jaar geleden mocht de agrarische sector nederland uit het moeras trekken.Nu welvaart worden we als schone sector opgeofferd aan luchtvaart en industrie. Ik vraag mij af is groen links echt groen of is het populistisch samen met meerdere clubjes en aktiegroepen van twijfelachtige signatuur

 • Tinus1

  Juist John, beetje geduld en voor ons voedsel moeten we, netals onze brandstof, voor Rusland op de knieën. Helaas.

 • frankrooi

  Om te beginnen moet elke Groen Linkser enkel nog in NL op vakantie en het vliegtuig laten staan. "Alleen dan zijn ze duurzaam te maken"

 • Zuperboer

  frankrooi; Alsjeblieft hou je kop. Elke dat dat Grasshoff cs t land verlaten is een zegen voor de mensheid. Lamaarlekkergaan.

 • Gat

  2.000.000.0000 kg soya dus en we hebben 1.8 miljoen koeien maak er 2 miljoen van voor het gemak. Dus 1000 kg soya per koe minimaal! Overdrijven is ook een vak.
  Dik tong, zo graag alles Europees geproduceerd wordt, begin eerst met de heilige koeien de diesel en benzine!

 • farmerbn

  Ik zou als vereniging van kalverhouders die activist geen podium gegeven hebben.

 • gerben5

  Goeie @Zuper. Laatst is hij nog een dagje naar Brussel geweest. Ff de nitraat commissie bijpraten

 • cornelis 22

  Onze ruimdenkende pro-eurpa groenlinksers gaan voor een markt produceren die bij de grens ophoudt zorgelijk dat dit soort mensen in het parlement zit.

 • agd. Zo het lijkt is er kleine groep activisten die boeren gewoon weg uit Nederland willen hebben. Die gezamenlijke campagnes opzetten elk op een verschillend moment. Ze zitten allemaal in elkaar verweven . Zelfs op Tv hebben ze al veel zendtijd door bepaalde programma's die naar hun hand gemaakt worden. Rapporten worden opgesteld met een uitslag die zij wensen.
  Als ze echt zo met het milieu begaan zouden zijn zouden ze ook het vlieg en auto verkeer moeten aanpakken. Maar daar hoor je ze niet over. Deze lieden zijn vergeten dat de agr. sector slechts 0,3 % , Nederland wel door de crisis heeft geholpen en dat deze sector door ook zo'n klein aantal % wel geprobeerd wordt om deze om zeep te helpen.

 • alco1

  Zeggen die Geurts en von Martels nooit iets.
  't Is altijd maar Grashoff dit en Grashoff dat

 • ENDE902

  @alco1
  Fractiedicipline, die is strenger als je in de coalitie zit.

 • Mbmb

  Tja, je vraagt je wel af waarom de vereniging die groen-links activist een podium biedt voor zijn extreme denkbeelden die altijd een ander treffen; er is toch geen goed aan te doen. Nu weer een stuk in Boerderij, straks denken we nog dat Rik in de echte wereld leeft. Dat is niet zo; heerlijk levend van het dikke salaris in de tweede kamer wat uit onze zakken komt, nooit echt gewerkt, lekker 6 keer per jaar met het vliegtuig, wonend en in stad, kraait Rik weer eens wat onzin uit. Weg ermee!

 • Vhouder

  GroenLinks mag van mij ook wel de helft kleiner

 • nvanrooij1

  Wat een onzin weer van die Grashoff (zoals normaal)
  Waarom is de grens weer het wegwerken van de nevenproducten uit de voedingsmiddelenindustrie . Is dat dan de voedingsmiddelenindustrie van Nederland . Gaat hij de landsgrenzen ook hanteren voor de overige industrie ( Philips, ASML, Akzo etc) Misschien moeten we dan Schiphol,Lelystad ook niet meer uitbreiden en regel dan ook maar dat de mensen niet meer mogen vliegen. Laat ze lekker in Nederland blijven , maar dat durft hij niet te zeggen ,dat kost stemmen. In het verlengde van zijn uitspraken hebben we ook geen EEG meer nodig.
  Dat noemt zich dan volksvertegenwoordiger.

 • Bolder01

  Nog een poosje doorgaan met deboeren op ruimen ..dan gaan we richting. Griekenland.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.