Home

Nieuws

Hoogwatergeul Varik gaat voorlopig niet door

Er komt voorlopig geen hoogwatergeul langs de Waal in de West-Betuwe tussen de dorpen Varik en Heesselt.

Het ministerie van Infrastructuur wil wel dat er ruimte gereserveerd blijft om de optie van een hoogwatergeul op de lange termijn mogelijk te houden. De geul leidde tot veel verzet bij boeren en burgers.

Een stuurgroep die minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen advies moet geven, heeft maandag 19 februari een voorkeur uitgesproken voor het versterken van de dijken en afgraven van de uiterwaarden in het gebied. Inwoners van Varik en Heesselt en de overkoepelende gemeente Neerijnen waren voor die oplossing. Provincie Gelderland is voor de hoogwatergeul, die langs de Waal bij Nijmegen een groot succes is.

Extreem hoge waterstanden opvangen

De Waal moet in de West-Betuwe meer ruimte krijgen om extreem hoge waterstanden in de toekomst op te kunnen vangen. Van Nieuwenhuizen vroeg om advies aan een stuurgroep van provincie, gemeente, waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat en de gemeente Tiel. Maar de meningen in die groep bleken vorige maand ernstig verdeeld, zodat het advies werd uitgesteld.

Van Nieuwenhuizen kwam begin vorige week zelf praten en kijken in Varik. Daarna bleek ook het ministerie voorstander van dijkversterking in combinatie met afgraven van de uiterwaarden. Inwoners van Varik en Heesselt zijn blij dat de hoogwatergeul niet doorgaat, want zij vreesden dat ze in een ‘badkuip tussen dijken’ zouden komen te wonen.

Inspraak tot 26 april

Inspraak in het advies is tot 26 april mogelijk. Daarna volgt het definitieve advies aan de minister, die in de zomer een besluit neemt. Het hele karwei gaat naar verwachting € 441 miljoen kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.