Home

Nieuws 13 reacties

Groningse boeren protesteren vastberaden tegen gaswinning

Toeterend en bijna een uur later dan gepland kwamen 28 trekkers het Malieveld oprijden. Ruim 60 Groningse boeren waren, met en zonder trekker, naar Den Haag gekomen om te protesteren tegen de aanhoudende problematiek rondom de gaswinning in Groningen.

Donderdagochtend werden de laatste trekkers op diepladers gezet. De stoet van elf vrachtwagens en drie bussen vol Groningers vertrok rond het middaguur uit de stad Groningen. De planning was om circa 15.00 uur op het Malieveld in Den Haag te arriveren, maar dat liep iets anders.

Groningse boeren maken zich klaar om met de trekker naar Den Haag te gaan. - Foto: ANP
Groningse boeren maken zich klaar om met de trekker naar Den Haag te gaan. - Foto: ANP

Trekkers mogen niet de stad in

Rond 14.00 uur maakte de burgemeester van Den Haag, Paulien Krikke, bekend dat de boeren de stad niet in mochten. De burgemeester zei de openbare orde en veiligheid niet te kunnen waarborgen.

Boerin Margreet Kadijk zat in de bus en was vastberaden om de demonstratie alsnog door te zetten. “We zijn al drie uur onderweg, we laten ons niet zomaar tegenhouden. Desnoods laden we de trekkers middenop de snelweg af.”

Politie begeleidt actievoerende boeren

Zover kwam het niet. De colonne werd om 15.00 uur van de snelweg geleid, naar het ADO-stadion. Daar werd door de aanwezige politie-eenheden overlegd. Melkveehouder Pieter Dekens weet te vertellen dat de Groninger politie die met de stoet meereed, de Haagse politie heeft weten te overtuigen om de boeren de stad in te laten. “Wij zijn nooit van plan geweest om stennis te schoppen, als we dat wilden hadden we de ploeg meegenomen en had ik het Malieveld omgekeerd.”

Uiteindelijk kwamen de vrachtwagens met trekkers een uur later, luid toeterend, het Malieveld opgereden. Uit de bussen kwamen zo’n 60 Groningers. Ze werden opgewacht door politici en sympathisanten uit het hele land.
Tekst gaat verder onder de Twitter-video

Twee trekkers mogen mee naar Binnenhof

De plannen om met een stoet van de aanwezige 28 trekkers naar het Binnenhof te rijden, ging niet door. Na nogmaals met de politie te overleggen werd er besloten dat twee trekkers de Groningers naar het Binnenhof zouden begeleiden. Tijdens dit overleg liet een aantal boeren de motoren van hun trekkers bulderen en knoopten ze Groningse vlaggen op hun voertuigen om hun standpunt kracht bij te zetten.
Tekst gaat verder onder de Twitter-video

Impact van gaswinning tonen

De aanwezige boeren wilden met hun actie vooral laten zien wat de impact van de gaswinning op hun bedrijfsvoering is. Melkveehouder Henk Kruizinga uit Stedum vertelt: “De drainage is beschadigd, de mestkelder lekt aan alle kanten. De schade is enorm en heel Nederland moet dat weten. Wij Groningers pikken het niet langer. Het doel was om zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor onze problemen. Dat is volgens mij met deze actie wel gelukt.”

Ministers spreken met boeren op Malieveld

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en landbouwminister Carola Schouten hebben op het Malieveld kort gesproken met Groningse boeren. Daarbij klommen ze beiden op de trekker van Ate Kuipers – mede-organisator van de boerenactie. De protestactie om aandacht te vragen voor de problemen van Groninger boeren was geslaagd.

Laatste reacties

 • mr

  De veiligheid van 1 stad? Weegt dat op tegen de veiligheid van een hele provincie?

 • jannetmethorst1

  Ging het maar om zwarte Piet!.........

 • farmerbn

  Ja, belachelijk.

 • Gerd

  De Fransen hadden dat niet graag begrepen - jongens

 • Gat

  Bedoeling van protesteren is om een statement te maken. Burgermeester van den haag snapt het niet. Vroeger reed ik tegen nieuw mestbeleid met honderden trekkers 2 rijen dik over de weg. Wat dat betreft zijn we in 20 jaar zo Mar poeslief geworden.

 • @123

  Lag dat aardgasveld maar onder Den Haag of Wassenaar.

 • Peerke1

  Waarom kwamen de boeren uit heel Nederland niet naar Den Haag. Solidariteit noemen ze dat.

 • Gat

  Peerke1 was jij ook juli vorig jaar in den Bosch om de Brabantse boeren te helpen?

 • farmerbn

  Opwarming van de aarde kan dus de redding zijn om het dichtdraaien van de gaskraan draaglijk te maken.

 • koestal

  Respect voor deze boeren ,het was een nette aktie ! Toch weer wat bereikt.

 • koestal

  Ook die actie met die speelgoedtrekkers deed het goed !

 • piethermus1

  Misschien wisten jullie het al. Naast dat dit een actie was van de lokale Groninger boeren, die het samen oppakten met de NAV en NMV, deed ook Milieudefensie mee. Het was juist Milieudefensie die de diepladers gesponsord heeft. Zij snappen publicitair de noodzakelijke impact van die trekkeractie in Den Haag. Juist de strubbelingen, van al dan niet de stad in mogen met de trekkers, zorgen voor extra aandacht.

  Zelf ben ik zowel NAV-lid als ZLTO-lid en heb gewoon wel geprobeerd solidariteit te mobiliseren als Brabander voor de Groningse zaak bij mijn collega-ZLTO-afdelingsvoorzitters. Het was te kort dag om landelijke solidariteit te organiseren. Ik had ook contact met mensen van o.a. Milieudefensie en Fosssielvrij.

  Scheuren in de muren in Groningen en gewasschades door weersextremen door klimaatverandering hebben een zelfde oorzaak, namelijk consumentisme van alle burgers (inclusief wijzelf). Maar blijkbaar valt dat kwartje niet bij iedereen en denken we vooral in eigen sectoren, eigen landsstreken en vooral het eigen erf. Als je wilt weten waarom het dus fout gaat met ons boeren.... nou daar!

  Solidariteit aan een ander vragen, krijg je alleen terug, als je die ook voor een ander overhebt. En dan staat men bij je in het krijt. En dan mag je die eventueel ook opeisen. Daarom zou het slim zijn als boeren met verschillende belangen zich eens wat meer in zouden leven in de situatie van een ander en zich ook in zouden zetten voor de strijd en zaak van de ander, die niet de jouw eigen zaak is. Maar dat blijkt uiteindelijk vaak te veel gevraagd.

 • melkveehouder .

  @piethermus1. Mooi omschreven. Helemaal eens met de trieste constatering dat gebrek aan solidariteit en inzicht de bijl aan de wortels van de Nederlandse landbouw kan gaan worden. En ook frustreert het dat je daar als individu zo verrekte weinig grip op krijgt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.