Home

Nieuws 24 reacties

Gezondheidsraad: pak uitstoot veehouderij aan

De overheid moet maatregelen nemen om de uitstoot van fijn stof en ammoniak rond veehouderijen te verminderen.

Dat zegt de Gezondheidsraad in een vervolgadvies over gezondheidsrisico’s rond veehouderijen. “Naar mijn oordeel zijn er aanwijzingen dat wonen in de buurt van veehouderijen specifieke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt”, zegt voorzitter Pim van Gool in het advies aan de ministers van landbouw, volksgezondheid en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Verhoogde fijnstofconcentraties rond veebedrijven

Van Gool schrijft dat het oorzakelijk verband niet kan worden aangetoond. “Wel kunnen zich rond veebedrijven verhoogde fijnstofconcentraties voordoen. Aanpak van dergelijke ‘hot spots’ wordt aanbevolen in het advies Gezondheidswinst door schonere lucht. Reductie van de uitstoot van ammoniak vanuit de veehouderij, dat bijdraagt aan de vorming van fijn stof, is eveneens van belang ter bevordering van de volksgezondheid als geheel.”

Onzekerheden over verband uitstoot vee en luchtwegproblemen

De Gezondheidsraad zegt dat er veel onzeker is over een verband tussen de uitstoot van veehouderijen en luchtwegproblemen bij omwonenden. Maar de reductie van fijn stof bevordert de volksgezondheid als geheel. Vermindering van de uitstoot van ammoniak is nodig, omdat ammoniak ook bijdraagt aan de vorming van fijn stof.

In het advies van de Gezondheidsraad staat dat recente onderzoeksgegevens eerdere onderzoeksgegevens bevestigen dat mensen in de buurt van veehouderijen vaker een verminderde longfunctie hebben en een verhoogd risico op longontsteking hebben. “Maar het is nog steeds niet duidelijk of er sprake is van een oorzakelijk verband. Daarvoor is het aantal kwalitatief goede onderzoeken te beperkt”, aldus de Gezondheidsraad.

Lees ook over het eerdere advies uit 2016:
Gezondheidsraad: gezondheidsnormen in milieuregels

De Gezondheidsraad heeft geen aanvullend onderzoek gedaan naar het risico op hart- en vaatziekten en longkanker. Maar dat doet verder niets af aan het advies, omdat uit andere onderzoeken wel duidelijk is geworden dat fijn stof hoogstwaarschijnlijk bijdraagt aan dergelijke gezondheidseffecten.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De Groot schrijft dat het oorzakelijk verband niet kan worden aangetoond. Duidelijk dus.........binnen een rechtsstaat wel.

 • Trot

  Volgens mij is de mensheid ook mede verantwoordelijk

 • Hogman1

  Ja maar in een bananenrepubliek dus niet

 • farmerbn

  Ze zoeken een stok om de veestapel te verminderen. Je kunt doen wat je wilt maar de overheid zal dat voor elkaar krijgen. Ze weet niet dat juist de akkerbouw dat gaat betalen door minder mestopbrengsten bij aanvoer mest. Hierdoor lagere hectare-saldo's en dalende grondprijzen. Goedkopere grond is leuk maar niet voor de Rabo.

 • krulsaart

  Voor een onderzoeker is de beste conclusie van een onderzoek dat verder onderzoek noodzakelijk is.

 • bartje14

  Ook maar even een flink aantal wegen afsluiten dan maar.............

 • edke

  En vliegtuigen uit de lucht halen

 • veldzicht

  @bartje14 en@edke.Vergeet het maar dat dat bebeurd,kost immers veel te veel stemmers en/dus sponsor inkomsten.tegen dat handjevol boeren is het veilig tegen aan te trappen.

 • Gat

  In opdracht van: .... Dat zegt meestal meer over de uitslag en bevindingen.

 • bankivahoen

  Het gaat er al lang niet meer om hoe maar om hoe snel men hier van zijn voedselproducenten af kan komen. Alles is toegestaan en geoorloofd als het doel maar binnen een paar jaar bereikt wordt.Brabant is proefballon van hoe snel het kan.

 • gjh

  verband kan niet worden aangetoond !!!!! heel wazig

 • Wisegay

  Het verkeerde persbericht in de link gezet en niet die van vandaag dus..... Waarin men denkt en van waarschijnlijk spreekt.....

 • mtseshuis

  Wat een flauwekul, ga nuttig onderzoek doen vent! Net gisteren gebleken dat er dus niks aan de hand is, ga dat uitdragen! Maar ja dan is er geen onderzoek meer uit te voeren...

 • Professor P

  Ja de boeren uit het land en één grote stad maken van Nederland lijkt me heel gezond.... Fijnstof van dieren is biologisch afbreekbaar in de longen in tegenstelling tot de chemische verbindingen vanuit de industrie/stad. Laten we allemaal in de stad gaan wonen en allerlei bestuursfuncties vervullen op kosten van de staat, dan weten we zeker dat alles goed komt.

 • cholfitty

  W.A Het probleem zit in het fijt dat ongeveer half Nederland chronische ziek is ,
  om dat bij die mensen het afweersisteem niet op orde is hebben die mensen,
  Heel veel meer risico dat ze ziek worden .
  Het omega 6 en omega3 verhoudingen in onze voedings innamen is nu gemiddeld,
  16 staat tot 1
  Dit moet 3a4 staat tot 1 zijn zo als dat 50 jaar geleden was.
  dan zijn heelveel voedings gerelateerde ziekte beelden of ziektes weg!!..
  <>

 • koestal

  Pak de uitstoot van Schiphol aan,daar gelden geen milieuregels en mogen onbeperkt uitbreiden met lawaai en Co2 uitstoot !!

 • koestal

  Iedereen wil graag vliegen via Schiphol,daarom daar geen milieuregels over lawaai en Co2 uitstoot.

 • koestal

  De Gezondheidsraad is wel erg selectief,lekker de boeren pakken .

 • fietskip

  Hoe lang accepteren we zo'n onderzoeken en adviezen nog voor dat we eens een keer in opstand komen?

 • A1967

  Bijzonder artikel, las bij de NOS dat ze het verband met de veehouderij juist niet aan kunnen tonen

 • Robert P

  Naar fijnstof is vaker onderzocht met opvallende uitkomsten

  <>

  Maar eens wat buitenlui met een rugzak vol meetapparatuur laten meten. Kan de commissie verder vergaderen

 • alco1

  Het zijn allemaal van die welles nietes vraagstukken en dan heb je het meestal al verloren als je producent bent.
  Hier gaan mensen pas echt over nadenken als er honger wordt geleden.
  Gelukkig hebben we nu de tweelingfraude. ( Niet letterlijk bedoelt, maar als voorbeeld hoe er met ons boeren gesold wordt.)
  Hier kan naderhand exact boven water komen hoe de getallen precies zijn.

 • farmerbn

  Wat doet LTO als de overheid de derogatie wil ruilen tegen dat onderzoek naar die tweelingfraude? De boeren krijgen de derogatie maar dan géén onderzoek? De landbouwbestuurders mogen toch niet uit de school klappen (volgens Verhoeven).

 • wienbemelmans

  ze blijven maar zeuren over de boeren , fijnstof enz iedereen ziek rond de stallen alleen de boer is nooit ziek , hoe verklaren ze dat ? je wordt intussen
  strond ziek van die zeurders in de politiek die de boeren koste wat kost weg willen hebben. waarom komen we niet in opstand zo als in Frankrijk, dat lieten de Franse boeren niet gebeuren.Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.