Home

Nieuws 30 reacties

Boerenorganisaties: minister Schouten gaat te ver

LNV-minister Schouten gaat te ver met de blokkade van bedrijven met onregelmatigheden in het I&R-systeem, vinden LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en Netwerk Grondig.

Deze organisaties noemen het optreden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ‘buitenproportioneel’.

LTO-vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks zegt dat de melkveeorganisaties tot vorige week donderdag (8 februari) in het duister tastten over de aard van de problemen; de organisaties kregen zelfs het verwijt dat ze er iets van hadden moeten weten. “Maar sinds vorige week ruim 2.000 bedrijven zijn geblokkeerd, wordt ons duidelijk wat er aan de hand is. Het is zeker niet allemaal grootschalige fraude. Onze leden worden geconfronteerd met een bedrijfsblokkade die te maken heeft met kleine onregelmatigheden. Dat valt slecht, maar wat nog erger is, is dat onze leden worden weggezet als fraudeurs. Dat komt zó hard binnen, zeker waar ze naar eer en geweten gegevens hebben doorgegeven.” Meulenbroeks voegt daaraan toe: “Faudeurs moeten we natuurlijk aanpakken. Daar hebben we geen goed woord voor over.”

‘Als boeren hun fouten hebben hersteld, moeten ze binnen een week weer vrij komen’

Meulenbroeks zegt dat aan het ministerie hulp in de vorm van mankracht is aangeboden om de blokkades snel ongedaan te maken. “Als boeren hun fouten hebben hersteld, moeten ze binnen een week weer vrij komen”, vindt Meulenbroeks. Maar hij erkent daarbij, dat hij geen enkel machtsmiddel heeft om dat bij het ministerie af te dwingen. Een juridische procedure tegen het ministerie lijkt hem op dit moment niet de juiste weg. “We moeten proberen dit in overleg op te lossen. Maar op dit moment krijgen we bij het ministerie geen voet tussen de deur. Ze gaan door op de ingeslagen weg.”

‘Het had mij ook zó kunnen overkomen, als ik de verhalen van mijn collega’s hoor. Veel van onze leden zijn volledig verrast’

De vakgroepvoorzitter heeft zelf geen brief gehad over onregelmatigheden. “Maar het had me zó kunnen overkomen, als ik de verhalen van mijn collega’s hoor. Veel van onze leden zijn volledig verrast. We zijn dagelijks met het ministerie in contact om dit probleem op te lossen, maar we worden heel slecht geïnformeerd, het loopt zo stroef en moeizaam. Het wordt tijd voor gezond boerenverstand op het ministerie.”

Hoe heeft LNV die 2.100 bedrijven geselecteerd?

De landbouworganisaties hebben geen zicht op de manier waarop het ministerie de groep van ruim 2.000 bedrijven heeft uitgeselecteerd. De organisaties hebben geopperd om bij een beperkt aantal onregelmatigheden geen blokkade op te leggen. Volgens het ministerie kunnen kleine onregelmatigheden echter grote financiële voordelen opleveren.

Drie categorieën rundveebedrijven springen in het oog

Het lijkt er op dat elke kleine fout reden is voor een blokkade, constateert Meulenbroeks. Drie categorieën bedrijven springen daarbij in het oog:

 1. melkveehouders die een vaars hebben waarvan het kalf is verworpen of doodgeboren, of die een doodgeboren kalf hebben gemeld zonder daarbij de moeder aan te geven;
 2. melkveehouders met pinken ouder dan 27 maanden, al dan niet in combinatie met tweelinggeboortes op het bedrijf;
 3. melkveehouders die meldingen hebben doorgegeven, die vervolgens niet goed zijn terechtgekomen in het I&R-systeem.

Over de laatste categorie zegt Meulenbroeks dat melkveehouders te allen tijde zelf verantwoordelijk blijven voor de juiste I&R-registratie. Als systemen niet goed gekoppeld zijn, of gegevens niet goed zijn doorgegeven, moet de boer zelf zorgen voor een correctie daarop.

Laatste reacties

 • driepint

  Tja Willie, het ministerie heeft geleerd van de keren "dat de sector het zelf zal regelen" en het vervolgens in de soep liep. Je krijgt inderdaad geen voet meer tussen de deur nu.

 • ENDE902

  @driepint
  Leuke redenatie, je kan nog toe voegen: en nu moeten de boeren het zelf oplossen want zij zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de gegevens die in het I&R staan, tenminste volgens de overheid.

 • kleine boer

  En volgens mij de boeren ook nog moeten wijzen dat er ergens iets niet klopte dus uiteindelijk ook de meeste gevallen weer zelf op moeten lossen....

 • .....

  Lijkt erop dat Carola aan het handje loopt van een stelletje boeren hatende ambtenaren

 • Zuperboer

  ..... de invloed van Hertsenberg/Thieme is duidelijk groot op de ministeries. Heb van Thieme de laatste 14 dagen niets gehoord of gezien in de pers. De zaak loopt op rolletjes zal ze wel redeneren.

 • Peerke1

  Hoeveel dollars krijgen de vals beschuldigde boeren als geleden leed in welke vorm dan ook.

 • 344412

  Ambtenaren zijn aan de macht.

 • hollandhoeve

  En dan gelijk al zeggen dat je bang bent de derogatie te gaan verliezen,
  Eerst goed je huiswerk doen,er zullen gevallen zijn die niet kloppen ,
  Maar niet in deze grote aantallen,

 • Koos

  Waarom krijgt de minister schuld, afgaande op reacties Calon en anderen over royeren van leden en over de slechten die het voor de goeden bederven heeft zij alleen haar werk gedaan. Was niet nodig geweest als de boeren het goed hadden gedaan. De grote vraag is, waar hebben boeren het fout gedaan en was dat bewust of onbewust

 • NICOLE

  Deze minister treed tenminste daadkrachtig op, kun je van LTO etc. RABO, FC etc. niet zeggen.

 • jfvanbruchem1

  kijk kijk LTO gaat bakzeil halen, straks moeten ze nog belangen van boeren gaan behartigen.

 • steenderen

  Jaja straks moet calon eerst het veld nog ruimen na z'n uitspraken

 • mtseshuis

  Beste Koos en Nicole (of Elderink): Deze minister heeft niks daadkrachtigs gedaan, enkel de oren laten hangen naar rancuneuze ambtenaren van RVO. Er zijn veel gevallen waar niks aan de hand is, maar wel blokkade. Ook zijn er veel gevallen waar de ICT van CRV/Rendac/RVO gegevens niet goed heeft doorgegeven, zonder dat boeren daar wat van wisten/aan konden doen.

  Excuses van de minister zijn het minste wat ze kan doen en eindelijk eens openheid geven van wat er nu werkelijk van beide fraudezaken (want ze maken er dus 2 verschillende van) aan aantallen échte fraude overblijft...

  Ik moet de eerste in het echte leven nog tegenkomen die wel een goed woord over heeft voor deze onbeschofte en ongehoorde werkwijze van LNV/RVO/NVWA.
  Hier op boerderij.nl is het gemakkelijk reageren en praten...

 • info36

  @Nicole, er is in heel Nederland geen 1 groep die zo daadkrachtig hard wordt aangepakt als de boeren. Het is haast niet te geloven dat dit gebeurd. Toch is het helaas zo. In brabant is het nog gekker. Daar roept een gedeputeerde hard op om eventueel de mais teelt te kunnen verbieden. Het gaat steeds verder en het wordt steeds zieker. De hetze tegen de landbouw in Nederland is enorm. De leugen en het extremisme regeren als nooit tevoren. Nogmaals het is bijna niet te geloven dat dit zomaar kan.

 • koestal

  slappe hap van de minister,zij heeft haar ambtenaren niet onder controle

 • koestal

  Dan maar weer op de trekker !

 • koestal

  Dictatuur !!!

 • Cornelis61

  In dit soort gevallen moet je eerst inventariseren en bij ernstige overtreding blokkeren en niet eerst blokkeren en dan het probleem inventariseren

 • alco1

  Cornelis. Het is maar net hoe zij voorgelicht is.
  In de brief van haar naar de kamer stond dat er een "cross check" gemaakt was van bedrijven met oudere vaarzen en andere data zoals melk controle.
  Echter was deze nog niet gemaakt maar gingen ze maken.
  Zij wordt "gebruikt".

 • A1967

  Gebruikt of niet, het is haar keuze of ze hoog van de toren blaast of niet. Zij kiest er zelf voor om dat wel te doen bij ieder bericht dat over de landbouw verschijnt, en geen enkele keer staat ze achter de boeren.

 • farmerbn

  LTO moet nu juist wel gaan procederen. Trek de beurs en neem meteen advocaat Spong. Je krijgt daardoor zoveel media-aandacht zodat je de burgers weer achter je krijgt. De falende overheid moet betalen en de minister weg. Als LTO niks doet moeten zij ook maar oprotten. De boerenstand moet van zich afbijten en niet steeds maar praten, knikken en goedvinden. Tegenstanders moeten weer bang zijn om de boerenstand onjuist te bejegenen. Dus grommen , bijten en niet loslaten.

 • alco1

  Verwacht van het LTO maar niks.

 • piet p

  Je mag haast wel een rechtsbijstand verzekering afsluiten alleen maar om de overheid van je af te houden.

 • A1967

  Alco1, ik vrees dat je gelijk hebt

 • boer-bram

  Ik kom maar niet los van het idee , dat er nog een oude v. Dam ambtenaar zit die nog eens lekker de boeren wil laten afzeiken . Iemand met een hart voor voor boeren zou alles totaal anders gebracht hebben .

 • koestal

  Muggenzifterij,dat schiet niet op .

 • aardappelboer

  Piet p in de kleine letters staat dat een rechtsbijstand verzekering niet geldt als er een geschil is met de overheid, dus daar heb je niks aan.

 • Bennie Stevelink

  @aardappelboer, je hebt wél recht op rechtsbijstand in geval van een geschil met de overheid, maar niet in geval van een strafbaar feit. In geval van een ruilverkaveling, bouwaanvraag of grondonteigening door de overheid kun je dus wel aanspraak maken op rechtsbijstand. De boeren met Duitse fraude-vaarzen kunnen geen aanspraak maken op rechtsbijstand, daar is immers sprake van een strafbaar feit.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Even huiswerk doen. Googlen, en de aanvullende voorwaarden lezen. Interpolis: uitsluiting bij 'geschillen over wetten of regels die de overheid heeft vastgesteld of wil vaststellen en die voor iedere burger gelden'

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, wat zeg jij nu anders dan ik zeg?

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.