Home

Nieuws 7 reactieslaatste update:2 feb 2018

Betalingsrechten 4,5% gekort in 2018 en 2019

De waarde van betalingsrechten wordt in 2018 en 2019 met 4% tot 4,5% gekort ten opzichte van de eerder vastgestelde waarde.

Voor deze jaren is minder budget beschikbaar voor betalingsrechten, vergroeningspremie, graasdierpremie en subsidie voor jonge boeren. Dat meldt overheidsdienst RVO.nl. De verlaging van het budget is een gevolg van de overheveling van circa € 30 miljoen van inkomenssteun naar agrarisch natuurbeheer en de brede weersverzekering. Dat is in juli 2017 besloten door toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam.

Korting circa € 18 per betalingsrecht

Op basis van de gemiddelde waarde van de betalingsrechten in 2018 komt de korting neer op circa € 18 per betalingsrecht inclusief vergroeningspremie. Voor een bedrijf met 50 hectare en evenveel betalingsrechten is dat € 900 op jaarbasis.

Voor de graasdierpremie is vanwege de overheveling ook minder geld beschikbaar. De premie per rund gaat van € 160 naar € 153 per dier. De premie per schaap gaat van € 24 naar € 23.

In juli 2017 maakte Van Dam bekend dat € 10 miljoen meer beschikbaar komt voor de brede weersverzekering. Op die manier zouden circa 1.000 boeren meer gebruik kunnen maken van die verzekering.

€ 20 miljoen wordt verschoven van het budget voor directe betalingen, de zogenoemde eerste pijler, naar agrarisch natuurbeheer. Het gaat om de Subsidie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. De extra gelden zijn onder meer bedoeld om extra maatregelen voor weide- en akkervogels te betalen.

Definitieve korting na 30 juni

Vorig jaar raamde LTO Nederland de korting al op 4%. Voorzitter Marc Calon noemde het extra budget voor natuurbeheer en weersverzekering een ‘sigaar uit eigen doos’ en een ‘absurde werkwijze’ van Van Dam.

RVO.nl berekent de definitieve hoogte van de korting na 30 juni 2018. Boeren krijgen dan een beslisbrief met de nieuwe waarde van hun betalingsrechten in 2018 en 2019. Vanaf 2019 is de waarde van betalingsrechten voor alle boeren gelijk.

Laatste reacties

 • Attie

  Niks aan dat mannetje gehad, en kost ons ook nog eens €1000 per jaar!

 • Flepke

  Waardeloze vent kost nog altijd geld

 • info36

  Zeer smerig

 • wolthuis

  Nog een mes in de rug. Een verrekeling!

 • Professor P

  En zo wordt inkomenssteun voor boeren (wat bedoeld is om een eerlijke concurrentiepositie te houden) opgemaakt aan de natuur. Natuur is prachtig, maar laat hiervoor de stedeling meebetalen. In het buitenland wordt het GLB geld namelijk wel gebruikt als directe inkomenssteun voor de boeren. Het agrarisch natuurbeheer in Nederland zijn gederfde inkomsten en is dus geen directe inkomstensteun. Vraag me af of dit juridisch wel mag: geld uit de 1e GLB pijler weggeven aan iets waar het niet voor bedoeld is?
  En dan nog iets anders: er blijft geen landbouwgrond meer over. Voor elk nieuw huis moet tegenwoordig natuur gecompenseerd worden ten koste van landbouwgrond. De randstad rukt steeds verder op en slokt steeds meer landbouwgrond op. Een hek eromheen dus en laat ze in het westen maar de lucht in bouwen. Trouwens ze moeten wel de lucht in bouwen, willen ze droge voetjes blijven houden in den Haag. Of den Haag platschuiven en wat boompjes erop en klaar.

 • jonker-kuiper

  Dat LTO hier mee akkoord gaat is voor mij een raadsel.
  Laat Calon nu ook zijn eisen hard stellen.

 • diele

  Dan moet je wel in aanmerking komen voor een akkerand of ander natuurbeheer . Er wordt door de provincie bepaalt waar het wel mag en waar niet . Je hebt er niets aan als je wel wilt en niet mag

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.