Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:18 dec 2018

Onderzoek naar effect glyfosaat op bijen schiet tekort

De conclusie dat het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat een negatief effect heeft op het darmleven van de bij is gebaseerd op tekortschietend onderzoek.

Dat constateert het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) in een advies aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Tekortkomingen onderzoek

In september verscheen een studie waarin een negatief effect wordt vastgesteld van het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat op bijen. Het Ctgb heeft de onderzoeken geanalyseerd en zegt dat de opzet van beide onderzoeken tekortkomingen vertoont, onder andere op het gebied van de omvang van de steekproef, de hoeveelheid voedsel voor de bijen en de doseringen van glyfosaat waaraan de bijen werden blootgesteld.

Onvoldoende betrouwbaar

Volgens het Ctgb zijn beide onderzoeken “onvoldoende betrouwbaar” en de resultaten niet eenduidig. De minister ziet dan ook geen reden het Europees voedselveiligheidsagentschap Efsa te vragen het advies over glyfosaat aan te passen. Evenmin is er reden om het gebruik van glyfosaat verder aan banden te leggen in Nederland.

Herbeoordeling gewasbeschermingsmiddelen

Het Ctgb is ondertussen bezig met de herbeoordeling van alle in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat. De minister verwacht dat eind volgend jaar meer duidelijk is over de uitkomsten van de herbeoordelingen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ongelooflijk dat er nog onderzoeken door wetenschappers verschijnen in een wetenschappelijk tijdschrift die niet deugen. Een soort nepnieuws door onderzoekers. Wetenschappelijk onwaardig.

 • kleine boer

  Even een simpel testje rol een paar m2 graszode uit laat 100 bijen los en spuit het gras dood met roundup in de kamer er naast zet je een( vliegtuig,auto) motor aan en laat je ook 100 bijen los ....

 • veelust

  Farmerbn, het is ongelooflijk maar de werkelijkheid is dat het grootste gedeelte van onderzoeken niet deugen en ondeugenlijk gebruikt worden

 • Alco

  Een imker vertelde dat een bij echt niet ging zitten waar gespoten was en als er gespoten wordt zitten ze nog op hun kast.

 • Flepke

  Volgens de imkers in het algemeen is de grote bijensterfte veroorzaakt door een ziekte en een parasiet en niet door landbouw gerelateerde producten of gebruik daarvan.
  Maar zoals bij alle onderzoeken die gebeuren bepalen de sponsors wat de uitkomst is.

 • Jan-Zonderland

  Het is ze gelukt om neonics onder valse voorwendselen (bijensterfte) van de markt te krijgen, nu proberen ze dat kunstje met glyfosaat. Komt wel goed. 😡

 • Kelholt

  @Jan-Zonderland Zo proberen ze ook onder valse voorwendselen (fosfaat, nitraat, ammoniak, CO2, methaan) boeren van hun land te krijgen.

 • farmerbn

  Voorstanders van neomics moeten eilanden vinden waar wel neomics gebruikt zijn en waar geen problemen zijn met bijen. Nog mooier als er plaatsen zijn met bijenproblemen waar wel die mijt aanwezig is en nooit neomics gebruikt zijn.

 • husky

  Onderzoekers willen tot hun 75e ook een inkomen hebben en de meeste onderzoekers zijn er op uit om de landbouw weg te krijgen in Nederland lijkt het wel.

 • agratax.1

  Uit bovenstaand blijkt, wat velen al vreesden, de uitkomst van een onderzoek staat al vast voordat het onderzoek begint. De betaler bepaalt!!!! De politiek besluit uit eindelijk zonder enige kennis van zaken, maar bepaalt zijn standpunt aan de hand van het rammelende rapport en de onderbuik gevoelens van kiezer. Het gevoel dat is aangewakkerd door de milieu activisten, zij worden gezien als progressief en dus de groep die je als politiek moet koesteren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.