Home

Nieuws 13 reacties

Netwerk Grondig: stel fosfaatbank snel open

Netwerk Grondig vindt het besluit van landbouwminister Schouten om de fosfaatbank niet te openen omdat te veel fosfaatrechten zijn uitgegeven, niet nodig.

De belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouderij vindt dat de fosfaatbank zo snel mogelijk moet worden opengesteld. “In de Toelichting bij de Regeling van de fosfaatbank staat expliciet dat de fosfaatproductie leidend is. Productie onder het plafond betekent openstelling van de bank”, aldus Netwerk Grondig.

Volgens de laatste prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond. Netwerk Grondig wil de fosfaatproductie en het aantal uitgegeven fosfaatrechten los van elkaar zien. Uitstel van de fosfaatbank schaadt grondgebonden melkveehouders met latente ruimte, vindt de belangenorganisatie.

In de toelichting van de fosfaatbank staat: ‘Vanaf het moment dat geborgd is dat de nationale fosfaatproductie weer onder het fosfaatproductieplafond is gekomen, worden fosfaatrechten die zijn afgeroomd bij overdracht via een fosfaatbank weer toegedeeld’.

Eerst beroep- en bezwaarprocedures afronden

Naast het besluit van Schouten om de fosfaatbank niet open te stellen omdat er te veel fosfaatrechten zijn uitgegeven, heeft de Tweede Kamer een motie van CDA en VVD aangenomen om de fosfaatbank pas open te stellen als alle beroep- en bezwaarprocedures zijn afgerond. Zo heeft iedere melkveehouder evenveel kans om gebruik te maken van de fosfaatbank.

Vrijgekomen fosfaatruimte varkens inzetten voor melkvee

Netwerk Grondig pleit daarnaast om de fosfaatruimte die vrijkomt bij de warme sanering van de varkenshouderij, in te zetten voor de melkveehouderij. Netwerk Grondig benadrukt dat dit geen vorm van ontschotting is, omdat de varkensrechten toch definitief uit de markt worden gehaald en niet meer beschikbaar komen voor de varkenshouderij. ”Premier Rutte zei tijdens de Algemene Beschouwingen in september nog dat die productieruimte na deze sanering echt niet meer beschikbaar komt voor de varkenssector. Er is dan ook geen enkele reden om dat sectorfosfaatplafond op 39,7 miljoen kilo fosfaat te houden. 1 miljoen varkensrechten staat voor 5,5 miljoen kilo fosfaat”, meldt Netwerk Grondig.

De organisatie wil het sectorale fosfaatplafond van de varkenshouderij na de sanering verlagen met 5,5 miljoen kilo en de ruimte deels omzetten naar fosfaatrechten voor melkvee. Die ruimte wil Netwerk Grondig benutten voor de fosfaatbank of voor knelgevallen.

Volg live-debat Mestbeleid en Onregelmatigheden I&R runderen

De Tweede Kamer debatteert 19 december opnieuw over fosfaatrechten. Het debat begint om 16.00 uur en is live te volgen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Volgende week komt lto ook met zoiets.....die laten een ander denken en geven er daarna hun eigen draai aan en kloppen zich dan op de borst....

 • haj146

  Eris geen ruimte! Ik ben net als zovelen voor 8,3 procent bestolen. Dat moet dan eerst terug!

 • draaier

  Heeft Netwerk Grondig al met de POV gebeld? Of beslist Netwerk Grondig dit op eigen houtje

 • deB.


  De fosfaatbank is gewoon open, je kunt gewoon leasen of kopen! stel jankerds bij elkaar zijn het.
  Hier zijn we ook 8.3 kwijt!! krijgen wij ook niet terug!

 • a van Gerwen

  En als er dan onverhoopt weer generiek gekort moet worden zijn de grobonden bedrijven weer vrijgesteld zeker. De lusten bij hun, de lasten bij een ander zullen ze denken.

 • kanaal

  grond gebonden bedrijven hebben hun eigen lasten zelf opgelost

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Uitstellen van uitdelen uit de fosfaatbank houd de fosfaatrechten prijs lager,grondgebonden bedrijven stellen kopen uit,ze krijgen ze straks immers gratis uit de fofaatbank....kopen en latente ruimte opvullen zou dom zijn.

 • deB.


  Denk jij simpel boertje, dat de grond niets kost??

 • 5537

  De fosfaatbank kan niet open voor 2019 want de 10% afroming mag de verkoper of verleaser dit jaar zelf nog benutten.

 • GerritLozeman

  zet de varkensrechten van varkenshouders in extenciverings gebieden om in fosfaat rechten zodat deze mensen een laatste zetje krijgen om te stoppen een deze gebieden vrij worden van intensive veehouderij

 • gerben5

  @Draaier dit is netwerk grondig. Over de rug van anderen rechten binnen halen.

 • a van Gerwen

  DeB., ik wens je alle fosfaatrechten van de wereld, maar niet ten koste van een ander, of ben jezelf bereid om voor bijv.
  de knelgevallen in te leveren? Die hebben immers ook niets onwettigs gedaan, alleen hebben ze op het verkeerde moment geinvesteerd.

 • Tinus1

  Die 'warme' sanering varkenshouderij wordt dadelijk met zo'n drama als bij de koeien. Afblazen die hap.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.