Home

Nieuws 7 reacties

Europese Commissie: onder voorwaarden ruimte bieden aan knelgeval

Nederland mag van de Europese Commissie in het fosfaatrechtenstelsel ruimte bieden aan probleemgevallen, zolang het totaal aantal rechten maar onder het fosfaatplafond blijft.

Dat blijkt uit beantwoording van Margrethe Vestager, Eurocommissaris van Mededinging op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA).

De Europese Commissie legt de verantwoordelijkheid van de verdeling van fosfaatrechten volledig in handen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het is aan Nederland of het aantal toegewezen rechten verder onder het plafond moet worden gebracht om zo een buffer te hebben om onverwachte probleemgevallen op te lossen, schrijft Vestager.

Het fosfaatrechtensysteem biedt de Nederlandse autoriteiten de mogelijkheid onvoorziene probleemgevallen aan te pakken

Margrethe Vestager, Eurocommissaris van Mededinging

Ze geeft aan dat er in het systeem wel ruimte is voor tegemoetkoming aan knelgevallen. “Het systeem biedt de Nederlandse autoriteiten de mogelijkheid om onvoorziene probleemgevallen aan te pakken, zoals landbouwbedrijven die in nieuwe stallen hebben geïnvesteerd maar op 2 juli 2015 niet voldoende melkvee hadden. Nederland kan de nodige emissierechten toewijzen om aan de behoeften van dergelijke landbouwbedrijven tegemoet te komen, zolang het totale aantal emissierechten onder het goedgekeurde plafond blijft”, aldus Vestager.

Ook fosfaatrechten voor niet-melkveebedrijven

Vestager schrijft niet dat verlenen van fosfaatrechten aan niet-melkveebedrijven niet is toegestaan. Vestager schrijft dat de Nederlandse overheid heeft besloten de fosfaatrechten niet alleen aan melkveebedrijven te geven, maar ook aan bedrijven met jongvee en kalveren die bestemd zijn voor de melkveehouderij of bestemd zijn om een kalf te krijgen.

LNV heeft in Brussel aangegeven bereid te zijn om rechten in te trekken om ervoor te zorgen dat het aantal uitgegeven fosfaatrechten onder het fosfaatplafond komt, laat Vestager weten.

Debat fosfaatrechtenstelsel

De Tweede Kamer debatteert donderdag 13 december van 15.30 tot 19.30 uur over het fosfaatrechtenstelsel. Het debat is live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • Vhouder

  schieten we niks mee op

 • Alco

  Wat een geneuzel!!!

 • massan

  Er wordt fors onder het totale fosfaatplafond gebleven van alle sectoren. Dus Schouten kan knelgevallen tegemoet komen zonder dat er extra hoeft worden ingeleverd door overige melkveehouders.

 • Bijgaand het officiële antwoord van Vestager. Een feitelijke weergave zonder een oordeel (dus of het correct of niet correct is)

  In principle, non-dairy farms are not required to hold phosphate rights under the State aid scheme that the Commission approved. The scheme covered by the State aid decision SA.46349 concerns the emissions from dairy cattle and the Commission’s approval is predicated on the total number of allocated phosphate rights remaining below the approved ceiling of 84.9 million kilogrammes. According to the Dutch authorities, it is possible that non-dairy farms keep dairy cattle and fall within the scope of the State aid decision. The Netherlands took the same position in relation to young dairy cows, including calves or young cattle that a farm raises and that are destined to become dairy cows or otherwise destined to have a calf. The Commission understands that the Dutch government is now considering revisiting some allocations given to certain farmers.

 • egbert

  Opmerking van niets Schouten zegt er is geen ruimte.

 • ENDE902

  @15:50
  Uit deze tekst maak ik op, dat de EC wel begrip heeft voor het feit, dat LNV de uitgifte van fosfaatrechten heeft uitgebreid met enkele andere diercodes, maar niet akkoord gaat met het feit, dat het fosfaatplafond dan opgehoogd moet worden met de mestproduktie van deze diercodes.
  Niveau "treiteren onder het mom van staatssteun" zou ik zeggen.

 • hollandagri

  Dus ook aan jongvee dat zoogkoe wordt dwz niet melkvee

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.