Home

Nieuws 11 reacties

Essent saneert asbest in ruil voor plaatsen zonnepanelen

Essent presenteert een oplossing voor boeren om hun asbestdaken gesaneerd te krijgen. Het energiebedrijf wil de asbestsanering voor zijn rekening nemen in ruil voor het plaatsen en exploiteren van zonnepanelen de komende 20 jaar.

Onder de slogan ‘Essent lost asbestprobleem op met zonnepanelen’ komt het energiebedrijf donderdag 13 december naar buiten met het initiatief onder de naam Dakvrienden.

Overigens zal maar een klein percentage van boeren met asbestdaken uiteindelijk gebruik kunnen maken van het aanbod van Essent. Het bedrijf richt zich op een beperkt deel van alle asbestdaken.

Verbod op asbestdaken vanaf eind 2024

Essent wil met deze aanpak bereiken dat bedrijven in een klap aan het toekomstige asbestdakenverbod – dat vanaf eind 2024 van kracht wordt – zullen voldoen. 80% van de 68 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in Nederland ligt op daken van agrarische bedrijven. Essent wil naar eigen zeggen op deze manier boeren helpen met het verduurzamen van Nederland, zonder dat ze zelf iets te hoeven te investeren en te doen.

Boer krijgt geen korting op stroomprijs

Essent financiert en regelt de vervanging van het asbestdak door een nieuw dak en de eigenaren stellen hun dak ter beschikking voor de opwekking van groene stroom, voor een looptijd van 20 jaar. Daarna worden de boeren eigenaar van de zonnepanelen op hun daken. Tijdens die 20 jaar betalen boeren de reguliere stroomprijs, ze krijgen geen korting.

Manegehouder Lei is de eerste zogenoemde DakVriend van Essent. Lees verder onder de video

Essent wil 2,5 miljoen vierkante meter asbestdak aanpakken

Overigens heeft Essent niet de pretentie het complete asbestprobleem alleen op te lossen, zoals hun slogan min of meer suggereert. Het bedrijf is voornemens om tot en met 2024 zo’n 3,5% van het totale aantal daken gesaneerd te hebben. “Dat percentage klinkt als weinig, maar het gaat dan altijd nog om 2,5 miljoen vierkante meters dak die we gaan aanpakken”, zegt een Essent-woordvoerder.

“Komend jaar hopen we de eerste 150.000 vierkante meter aan asbestdak vervangen te hebben, daar liggen dan naar schatting 75.000 zonnepanelen op.” Volgens Essent biedt het totale oppervlak aan agrarische asbestdaken ruimte voor 17 miljoen zonnepanelen.

Voorwaarde: minimaal 800 vierkante meter asbestdak

Om mee te kunnen doen met het asbestproject van Essent kunnen boeren zich aanmelden op de site van het energiebedrijf. Als ondergrens stelt Essent dat het dak minimaal 800 vierkante meter moet zijn, daarnaast moet het ook goed op de zon liggen (zuid, zuid-oost of zuid-west).

“Ook minder goed liggende daken willen we wel saneren in het kader van ‘een meter voor een meter’”, zegt Steenbergen. “Dat wil zeggen dat we in zo’n geval elders op een geschikt dak op het erf van dezelfde eigenaar de zonnepanelen zullen installeren.”

SDE+-subsidie noodzakelijk voor Essent

Essent wil niet exact ingaan op hun verdienmodel, maar door de opbrengst van de zonnepanelen over 20 jaar in combinatie met de SDE+-subsidie is het volgens de woordvoerder een werkbaar model. De Essent-woordvoerder: “Die SDE+-subsidie is wel absoluut noodzakelijk om het voor ons rendabel te maken. Daar kunnen we niet zonder.”

Overigens is het asbestdakenproject van Essent niet uitsluitend bedoeld voor boeren, ook andersoortige bedrijven met asbestdaken kunnen zich melden.

Laatste reacties

 • piet p

  Ik heb het artikel niet eens gelezen maar zeg doe het niet.

 • el

  Na twintig jaar moet de boel weer opgeruimd worden,dat kun je maar beter in een contract vastleggen!

 • Vhouder

  piet p kort en bondig maar je kunt wel eens gelijk hebben

 • V

  Ze kunnen beter inzetten op getijde energie, 2/3 van de aarde bestaat uit oceanen en die zijn dag en nacht, 24/7 in beweging . daar kan geen zonne of wind energie tegenop. en het vervuild de horizon niet.

 • Firma Vellenga

  Dachten wij ook. Wat nu als bijvoorbeeld een muur scheurt. Het hele dak zal er af moeten. Onder welke dekking valt zoiets? Maar een klein voorbeeld. Denk dat het mooier lijkt dan dat het in werkelijk is. Maar Essent maakt naar de buitenwereld wel een mooi gebaar.

 • koestal

  De daken zitten vol met asbest ,de oceanen zitten vol met plastic. Wie ruimt de rotzooi op ?

 • Maas1

  Ze halen het asbest eraf leggen het vol met zonnepanelen jij profiteerd dan niet van een lagere energie rekening,reken maar eens uit wat je dan in 20 jaar meer betaald aan electra omdat je er niet van profiteerd. Daar valt de asbest sanering bij in het niet.Als de zonnepanelen naar 20 jaar nog maar voor 80 % werken en afgeschreven zijn zit de boer met de nieuwe afval stroom namelijk de sanering van de zonnepanelen. Leuk verdien model dat dan weer wel,alleen voor wie?

 • bankivahoen

  Zo is het Maas1@ en niet anders . Jij mag hun chemisch afval ( zonnepanelen zijn het nieuwe asbest van de toekomst) tegen die tijd opruimen. Ook 20 jaar lang kun je niets neer met je stal kwa veranderingen. Beetje nadenkend mens trapt er niet in.

 • boerke brabant

  zonnepanelen zijn niet de nieuwe asbest. In de panelen zitten heel veel grondstoffen die voor hergebruik in aanmerking komen. Over 20 jaar zullen deze grondstoffen geld gaan opleveren. Je ziet het nu al in de bouw. Slopen en hergebruik zal in de toekomst geld gaan opleveren. En al die mensen die nog niet gesaneerd hebben en aangeven geen geld hiervoor vrij te kunnen maken, zie hier een uitweg.

 • huisvader

  Met de SDE subsidie kun je al een mooi gedeelte van de rente en aflossing van de panelen betalen , reken de stroombesparing erbij dan hebben de panelen ongeveer een terugverdien tijd van 7 a 8 jaar , tel daarbij op de de sanering minus de ( eventuele verwijderingssubsidie ) dan is het interessanter om het zelf te doen mocht je de middelen zelf hebben of kunnen krijgen
  FSFE financiert in Friesland ook ca 70% SDE moet je aan hun verpanden
  Als je geen SDE hebt zijn er misschien nog wel fiscale faciliteiten
  Ook is het tegenwoordig met gangbare bedrijfspanden dat er sprake is van energie label , green print etc , met de panelen kun je dit geneuzel ook weer afdekken

 • agratax.1

  @huisvader. Essent zal als doelgroep niet de boeren met voldoende middelen voor sanering op het oog hebben. Zij gaan uit van de groep "Die moet maar niet kan". Voor deze minder draagkrachtige mensen is dit de oplossing om aan de wettelijke verplichting te voldoen en weer over een nieuw dak te beschikken. je mag dit positief of negatief benaderen, geen sanering zal betekenen Economisch Delict met alle gevolgen van dien. Dan maar je dak verhuren aan Essent bij vooruitbetaling van de huur.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.