Home

Nieuws 15 reacties

Eerste wolf vestigt zich op de Veluwe

De wolf is bezig aan een opmars in Europa. Ook in Nederland zijn meer wolven gesignaleerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Wageningen Environmental Research.

In totaal zijn er dit jaar 10 verschillende wolven in ons land waargenomen, waarvan 6 wijfjes en 4 mannetjes.

Dat is vastgesteld via genetisch onderzoek op basis van monsters van aangevallen schapen en op keutels verzameld door Wolven in Nederland en Staatsbosbeheer. Als een wolf langere tijd in hetzelfde gebied verblijft, markeert het dier zijn gebied door keutels in het zicht te leggen. Het monitoren van de aanwezigheid van een wolf is belangrijk, want als een wolf minimaal 6 maanden in een gebied leeft, wordt officieel gesproken van een territorium.

Eind januari zekerheid over vestiging wolven

Nadat deze zomer wolvenkeutels zijn gevonden op de Veluwe bij Apeldoorn zijn daar camera’s geplaatst om het dier goed te kunnen volgen. Het gaat om een wijfje, dat zich daar nu lijkt te vestigen want ze zit er al bijna een halfjaar. “Het heeft er alle schijn van, maar eind januari weten we het zeker”, zegt woordvoerder Maurice La Haye van Wolven in Nederland, een platform van natuurorganisaties dat streeft naar conflictarm samenleven met wolven.

Hoewel deze wolf in Drenthe en Overijssel nog schapen aanviel is haar DNA sinds ze op de Veluwe zit niet gevonden op gewonde schapen. “Aannemelijk is dat ze uitsluitend wilde dieren eet. Dit onderstreept het belang van goede monitoring”, zegt Hugh Jansman, ecoloog van Wageningen Evironmental Research.

Protocol voor ‘probleemwolven’

De wolf is een beschermde diersoort. Om zich op de komst van dit wilde dier voor te bereiden is er een Interprovinciaal Wolvenplan van de Nederlandse provincies, die verantwoordelijk zijn voor het beleid voor de wolf. Ook gaan de provincies over vergoedingen van onder meer landbouwschade. Uit het concept Wolvenplan blijkt dat in ieder geval de komende 3 jaar de schade door wolven wordt vergoed voor zowel bedrijfsmatige als hobbydierhouders.

Er is ook een protocol voor zogenoemde ‘probleemwolven’. Dat zijn wolven, die zich richten op vee en/of zich opvallend gedragen tegenover de mens. Voor criteria is gekeken naar Duitsland, waar de wolf al langer voorkomt.

Lees ook: Wolf gesignaleerd: wat kan ik doen?

Laatste reacties

 • Gerd

  Veel succes onze wolven slaan 1.05 meter hoge hekken over. De wolf van Cuxhaven heeft een speciale techniek om het vee te vangen

 • steenderen

  Nou dan weet je waar de mensen met het geweer heen moeten.

 • Gerrit Lammertink

  Zodra ze veulens en pony’s aanvallen aanvallen zijn de rapen gaar

 • xw

  Kan dat oude en in de jaren-tachtig van de vorige eeuw afgeschafte ex art 51 van de jachtwet niet opnieuw ingevoerd worden. De zgn. boerenjagers weet u nog wel?
  Want als de reguliere jachtaktehouders het probleem op moeten lossen heb ik er een hard hoofd in. Dan gaan we dezelfde richting op als met de vossen. Misschien kan (z)lto enz. alvast gaan lobbyen.

 • frl

  Zelfde als met de vos ,ooh wat waren ze bij sbb blij dat de vos terug was.
  Nu zetten ze bij sbb afrastering met stroom om de weidevogels te beschermen.

 • Flepke

  Nieuws waar je totaal niet blij van word of je nu boer of particulier bent met vee. Het maakt de wolf niets uit.
  Op de Veluwe zal voorlopig nog wild genoeg zitten maar zodra het dieren jongen heeft zijn de rapen gaar.
  Als je lid bent van de wolvenvereninging of dergelijke zou ik zeggen massaal met je kinderwagen naar het territorium zodat je ook snel je lidmaatschap opzegd

 • veldzicht

  De wolven zijn al 150 jaar het land uit,heb nog nooit iemand horen zeggen wat mis ik die beesten,komt alleen maar ellende van.

 • Jan-Zonderland

  Het houdt in ieder geval een mooi legertje mensen bezig die daar ook nog voor betaald worden met belastinggeld. We wachten wel weer af wanneer het weer uit de klauwen loopt.

 • Firma Vellenga

  Dan vraag ik me altijd af, Hoe zitten die voorstanders nu het oude jaar uit??? Zijn die alleen maar trots op zichzelf dat ze de wolf hebben terug gekregen? Volgens mij is dat hun enige drive. Wat de wolf vervolgens aanricht interesseert ze niks.

 • Nieuw.

  Pitbulls zonder baasje

 • DJ-D

  Iedereen moet vegetariër worden. Maar een wolf mag wel vlees. Nee want dat is natuur en een 'normaal' mens niet.....

  De wolven moeten de schapen opruimen want dat is gunstig voor de co2 reductie. Als je de site van milieu centraal mag geloven.....

  <>

 • kanaal

  jongvee kan straks allemaal op stal afrasteren kost 7000 euro per ha komt onderhoud nog bij , weide word duur.

 • Nieuw.

  Het effectiefste middel om de co2 emissie te beperken is gewoon de adem inhouden.

 • Alco

  Elk dier in de natuur kijkt smachtend uit naar de boerderij dieren.
  Geen zorgen om aangevallen te worden.
  Geen zorgen voor voedsel aanbod.
  Geen zorgen voor winterse ontberingen.

 • farmerbn

  Nog niks vergeleken met mijn nieuwe stier. Volop eten in een schoon stro-hok met negen frisse maagdjes.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.